אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקדים: אין לגבות היטל על שימוש חורג מהיתר

תקדים: אין לגבות היטל על שימוש חורג מהיתר

העליון קבע כי עיריית תל אביב לא תגבה היטלי השבחה על שימוש חורג מהיתר: "הזכויות כבר זמינות". צפי לגל תביעות מבעלי נכסים

03.01.2019, 08:21 | דותן לוי

עיריית תל אביב הפסידה בעליון: לא תוכל לגבות היטלי השבחה עבור שימוש חורג מהיתר. שנה אחרי שהעירייה הפסידה בחמישה תיקים שונים שהוגשו למחוזי, העליון דחה השבוע את ערעור העירייה. על רקע התקדים עיריית תל אביב עשויה להיתבע בעשרות מיליוני שקלים על ידי בעלי נכסים שכבר שילמו היטל כזה. בשימוש חורג מהיתר הכוונה היא שבעל הנכס הסב את הנכס לשימוש אחר מהאישור שניתן לו במקור, כאשר גם השימוש החורג מאושר בתוכנית. על ההסבה הזו דרשה העירייה היטל מיוחד.

בית המשפט דן בחמישה מקרים דומים שבהם נגבו היטלי השבחה על שימוש חורג מהיתר. השופטים דפנה ברק ארז, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין קבעו כי העירייה לא רשאית לחייב בהיטל השבחה עקב אישור שימוש חורג מהיתר. אחד הנימוקים להחלטתם: "היתר לשימוש חורג מהיתר אינו מקנה שימוש זמין יותר לזכויות, שכן הזכויות כבר זמינות ורק 'ממתינות' למימוש. כלומר אירוע המס הוא אישור התוכנית והקניית הזכויות. מתן היתר לשימוש חורג מהיתר מהווה אירוע מימוש של אותן זכויות".

השופטת דפנה ברק ארז, צילום: עמית שעל השופטת דפנה ברק ארז | צילום: עמית שעל השופטת דפנה ברק ארז, צילום: עמית שעל

השופט שטיין בדעת מיעוט סבר שניתן להגיע למסקנה זו מלשון החוק ואין צורך לפרש אותה, מלשון החוק לדבריו, ניתן לקבוע שהיטל השבחה נוצר רק במקום שיש הרחבת זכויות השימוש במקרקעין ולא מימוש של זכויות קיימות כבר על פי התוכנית.

עו"ד אביעד שוב ממשרד שוב ושות', שייצג חברה שהחזיקה באחד הנכסים: "חיוב בהיטל השבחה על אישור שימוש חורג משמעותו למעשה כפל מס, שכן כבר שולם היטל השבחה על ידי בעלת הזכויות במקרקעין בעת מכירת הנכס".

שמאי המקרקעין אריה קמיל ממשרד קמיל־טרשנסקי־רפאל, לשעבר מנהל מחלקת שומה והשבחה בעיריית ת"א: "שנים רבות יצאתי נגד דרישות ההשבחה על שימוש חורג מהיתר התואם את התכנית במקרקעין. חבל שהעירייה נדרשת להפנים זאת רק לאחר התערבות בית המשפט".

תגיות