אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוותר על תקשורת בשביל חשמל: נפתח השער של עידן  עופר לתחנת כוח בחברת חשמל צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

מוותר על תקשורת בשביל חשמל: נפתח השער של עידן עופר לתחנת כוח בחברת חשמל

רשות ההגבלים אישרה לעופר, יצרן החשמל הפרטי הגדול במשק, לרכוש תחנות כוח במסגרת הרפורמה בחברת החשמל. זאת אם יימכרו אחזקותיו בזכיינית רשת והוא לא יפעל בתחום התקשורת

03.01.2019, 06:55 | ליאור גוטמן

הרשות להגבלים עסקיים אישרה לעידן עופר להתמודד על רכישת תחנות הכוח של חברת החשמל ולקבל רישיונות נוספים לייצור חשמל, כך נודע ל”כלכליסט”.

קראו עוד בכלכליסט

האישור ניתן בכפוף להתחייבות של עידן עופר למכור את אחזקותיו בזכיינית ערוץ 2 רשת ולא לפעול בתחום התקשורת בישראל במשך 25 שנים. כל זאת, במסגרת מתווה מוסכם שאליו הגיע עם ועדת הריכוזיות של הרשות.

עופר נחשב כבר היום ליצרן החשמל הפרטי הגדול במשק, עם אחזקות בכמה תחנות כוח. בשלב הראשון יהיה באפשרות עופר להשתתף במכרז החדש לרכישת תחנת הכוח באלון תבור במסגרת הרפורמה בחברת החשמל. בהמשך הדרך רשות ההגבלים תבחן האם לאפשר לעופר להתמודד גם על רכישת תחנות כוח נוספות, ברידינג, באשכול (אשדוד), בחגית (אליקים) וברמת חובב.

דרך אחזקתו בחברה לישראל (50%) שולט עופר בחברות כמו כימיקלים לישראל (52%) ובתי הזיקוק. בנוסף הוא מבעלי חברת קאנון שמחזיקה בין היתר בחברות צים (98%) וצ’רי־קוואנטום (45%) - מיזם משותף עם חברה סינית לייצור מכוניות. הוא מחזיק גם במניות בקבוצת הכדורגל אתלטיקו מדריד, ויחד עם אודי אנג’ל ב־51% ממניות רשת.

הגוף הריכוזי החזק במשק

תחנת הכוח באלון תבור מפיקה כ־600 מגה־וואט, שהם כ־4.4% מכוח הייצור של חברת החשמל, עם אפשרויות הרחבה של כ־20% בהספק. התחנה מוצעת למכירה כחלק מהרפורמה בחברת החשמל שיצאה לדרכה בסוף 2018.

במסגרת הרפורמה נקבע שחברת החשמל תפסיק לשמש כמונופול בייצור החשמל, ותציע למכירה 5 תחנות כוח בתוך 5 שנים. אלון תבור היא הראשונה לעבור לבעלים חדשים, כשתאריך היעד להשלמת העסקה נקבע לעוד כשנה, בסוף דצמבר 2019.

הדרך של עופר לתחנת הכוח של אלון תבור נפתחה באופן רשמי אתמול, אחרי שוועדת הריכוזיות התירה לעופר להשלים עסקת רכש ישנה יותר שהיתה על הפרק, של תחנת כוח פרטית שממוקמת באזור קריית גת - תחנת צומת, שההספק שלה כ־360 מגה־וואט. ההחלטה ניתנה לאחר מסע ארוך של מו"מ שניהלו גורמים מטעם עופר עם אנשי הרשות, זאת לאחר שבאוגוסט בשנה שעברה ועדת הריכוזיות פסלה את האפשרות של קבוצת עופר לרכוש את אותה תחנה, בטענה שהוא והחברות שהוא מחזיק בהן מהוות את הגוף הריכוזי הכי חזק במשק.

"ועדת הריכוזיות סקרה את מידת הריכוזיות הכלל־משקית של הקבוצה כיום, תוך סקירת תחומי הפעילות החיוניים בהם היא פועלת, מאפייני הפעילות המאקרו־כלליים שלה ומאפייני הקשר בינה לבין רגולטורים. הוועדה מצאה כי מדובר בקבוצה הריכוזית ביותר במשק", נאמר אז, מה שחייב את עופר כאמור לדלל את חלקו בתחום אחד - התקשורת, כדי להעמיק את אחיזתו בשוק אחר - החשמל.

25 שנה מחוץ לתקשורת

 

לפי רשות ההגבלים העסקיים “עידן עופר התחייב למכור את מלוא זכויותיו ברשת מדיה לגוף שאינו גורם ריכוזי ושאינו קשור אליו — גם לא לאהוד (אודי) אנג’ל עימו יש לו קשרים עסקיים – והתחייב לא להחזיק אחזקה כלשהי בתחום התקשורת ב־25 השנים הבאות”.

בהודעת הרשות נכתב כי התנאי כולל גם איסור אחזקה "בגורם בעל השפעה בתחום השידורים או העיתונות הכתובה, בחברות רכש מדיה ובאתרי אינטרנט או מדיה אלקטרונית אחרת שעוסקים בתחומי החדשות או האקטואליה. ההתחייבות אף מגבילה את הקבוצה ביחס לאחזקות בכלי תקשורת זרים. התחייבות זו נועדה לנטרל כל השפעה תקשורתית של קבוצת עידן עופר".

ההשפעה של המהלך על משק החשמל צפויה להיות דרמטית. עופר נחשב כאמור כבר היום ליצרן החשמל הפרטי הגדול במשק, עם אחזקות בכמה תחנות כוח, בהן: OPC במישור רותם עם כ־440 מגה־וואט; תחנה בבתי הזיקוק בחיפה בהספק של כ־40 מגה וואט, עם אפשרות הרחבה ל־140 מגה־וואט שנמצאת כיום בעבודה, ועם אופציה להגדלה ל־360 מגה־וואט בעתיד; תחנה במפעלי כי"ל בים המלח בעלת הספק של כ־250 מגה־וואט; תחנה בנייר חדרה שאחרי הרחבה תהיה בעלת הספק של 120 מגה־וואט. יחד עם התחנה בקריית גת, ובהנחה שרק השלב הראשון בבתי הזיקוק יושלם - עופר יחזיק תוך כמה שנים בשליטה על כ־10% מכוח הייצור של חברת החשמל, שהם כ־6.7% מכלל הייצור הארצי. במידה וייזכה במכרז של אלון תבור וירחיב את הפעילות שם - היקף האחזקות שלו ברמה הארצית כבר יתקרב לכ־10% מהייצור הארצי.

תגיות