אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמלילים נחשפים: כך עקץ אביב טלמור לקוחות פורקס במיליונים צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

התמלילים נחשפים: כך עקץ אביב טלמור לקוחות פורקס במיליונים

מניהול בית השקעות ללא חשבונות מסחר, דרך רובוט שסוחר בשוק ההון ומפסיד כסף, ועד להחלפת השלטים בעזריאלי: "זה לא מצב פשוט קוזינה, מאיפה אביא 100 מיליון שקל?"

03.01.2019, 06:55 | תומר גנון

עמוק לתוך יום חקירתו השלישי בסוף דצמבר 2016 של אביב טלמור, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת ההשקעות יוטרייד שהוגש נגדו בשבוע שעבר כתב אישום חמור על מרמה וגניבה בהיקף של כ־100 מיליון שקל מ־600 משקיעים, חוקר רשות ניירות ערך איבד את הסבלנות. "תגיד, לא כואב לך הלב על האנשים האלה? על מה שעשית להם? זה לא מטריד אותך? אתה ישן טוב בלילה? אתה שלם עם עצמך?", הטיח החוקר אריאל מינקוביץ' בטלמור ששמר על זכות השתיקה.

קראו עוד בכלכליסט

מחומרי החקירה של טלמור, שנחשפים כאן לראשונה, עולה כי בארבע השעות שחלפו עד לאותו רגע בחדר החקירה הקטן במשרדי הרשות בתל אביב, מינקוביץ' כבר השמיע לטלמור הקלטות, הקריא לו מיילים פנימיים של יוטרייד והציג לו מסמכים שמהם עלה חשד כבד מאוד שהוא ועובדיו רקמו הונאת משקיעים. אבל הקולות והמילים שעלו מהשיחות וההתכתבויות בין טלמור לעובדיו שמילאו את החדר הקטן לא השפיעו עליו. "אני שומר על זכות השתיקה בעצת עורכי דיני", השיב טלמור שוב ושוב לכל ראיה או שאלה שהוצגה לו.

החוקר לא ויתר. הוא השמיע הקלטה נוספת לטלמור, שעזב את ישראל ללונדון כשלושה חודשים לפני קריסת החברה בסוף 2015, התחמק מזימונים לחקירה ברשות והסגיר את עצמו לידי הרשות עם שובו לארץ חצי שנה לאחר מכן. בהקלטה נשמע קולם של טלמור ושל מי שמכונה קוזינה - רואי קוזין, האנליסט הראשי של יוטרייד ומי שפיתח את "הרובוט", תוכנת המסחר ששווקה ללקוחות יוטרייד ככזאת שיודעת לייצר רווחים גבוהים ללא התערבותם במסחר. "אני צריך להרוויח. אני בגל משיכות (כספים שלקוחות מבקשים בחזרה - ת"ג). הוא לא עוצר הגל הזה", אמר טלמור לקוזין בשיחה שהוקלטה. "אני במצב לא פשוט קוזינה. אני מסובך מעל הראש. זאת התאבדות כלכלית מה שעשיתי".

אביב טלמור הבעלים של בית ההשקעות יוטרייד בביהמ"ש (ארכיון), צילום: עמית שעל אביב טלמור הבעלים של בית ההשקעות יוטרייד בביהמ"ש (ארכיון) | צילום: עמית שעל אביב טלמור הבעלים של בית ההשקעות יוטרייד בביהמ"ש (ארכיון), צילום: עמית שעל

בשיחה, שהתרחשה באוקטובר 2015, זמן קצר לפני שהחברה קרסה, הציע טלמור לקוזין במילותיו שלו "לפברק". כלומר, ליצור מצג שלפיו יוטרייד מרוויחה מהפסדים של לקוחות, ואז עושה שימוש בכסף כדי ליצור מצג שווא של רווחים בחשבונות של לקוחות שמבקשים לפדות את כספם ולעזוב. או במילים פשוטות: הונאת משקיעים.

"אתה חושב שמה שאני עושה עכשיו זה לא בעייתי, לתת להם את כל הכסף?", שאל טלמור את קוזין. "מאיפה אני אביא להם את הכסף? מאיפה אני אביא להם את כל החודשים והשנים שלא היה פיפסים ולא היה ווליומים (מסחר רווחי - ת"ג)? כל הדיבורים וזיוני השכל שהנה־הנה־הנה זה בא. וזה לא קרה. בינתיים דיממנו, ושילמתי להוא ושילמתי להוא. אתה יודע מה זה בור של 13-15 מיליון דולר? 60-70 מיליון שקל?", המשיך טלמור להתלונן. "זה לפני ריביות, וזה לפני עלויות מימון ועלויות משניות, וזה לפני מיסוי. צריך להרוויח 100 שקל כדי לשלם 30 שקל. זה אומר שכדי להחזיר 60–70 מיליון שקל אני צריך לפחות 100 מיליון שקל. מאיפה אני אביא 100 מיליון שקל?".

החוקר עצר את ההקלטה. טלמור המשיך לשמור על שתיקה וסירב לתת הסברים. "אני מדבר פה בשם כל מאות האנשים שכרגע כבר אין להם מה לעשות, כי אין כסף בחברה ואין להם למי לפנות. אני הקול שלהם בעניין הזה", פנה החוקר שוב לטלמור. "בן אדם סמך עליך ונתן לך את מעט הכסף שיש לו כי אמרתם לו: 'אל תשים את הכסף בבנק, זה לא שווה את זה. תשים בשוק ההון. יש דברים שיודעים לעשות לכם הרבה כסף'. הוא סמך עליכם, אבל הוא לא דמיין שזה מה שתעשו לו. ואתה שקט עם עצמך, עם המצפון שלך? מהיום הראשון אתם דפקתם את האנשים".

הכתובת היתה על מסך המסחר?

פרופיל מי אתה, אביב טלמור? יוצר סרטים, מורה וסוחר מט"ח תומר גנון, 3 תגובותלכתבה המלאה

כמו כל הסיפורים על הונאת משקיעים, גם במקרה של יוטרייד לכולם ברור בדיעבד שהכתובת הייתה על מסך המסחר. סיפורים על רובוט מסחר מיוחד שיודע לייצר תשואה גבוהה, פגישות במשרדים היוקרתיים במגדלי עזריאלי, שימוש בביטויים מפוצצים משוק ההון, אסטרטגיות שיווק אגרסיביות ובעיקר נתונים שקריים, היו לפי ממצאי חקירת הרשות העטיפה הנוצצת להונאה המתוחכמת. ועדיין, במשך למעלה משלוש שנים, פעם אחרי פעם, הצליחו ביוטרייד למכור את האשליה למשקיעים.

לפי כתב האישום שהגישו עו"ד ניצן וולקן ויעל ענתות ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות, בניגוד למטרה שלשמה הופקדו כספי הלקוחות בחשבון המסחר, ובניגוד למצג שהוצג להם, למעלה ממחצית מהכספים לא שימש בכלל למסחר. כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", ולאחר מכן בדו"ח המפרק שמונה לחברה, עו"ד אלעד עפארי, טלמור שלח יד בכספים אלה ועשה בהם שימוש שיטתי ומכוון למימון הוצאות שונות של קבוצת יוטרייד, וכן להקמת רשת מסועפת של חברות פורקס ואופציות בינאריות ברחבי העולם.

לאחר שהרשות הקפיאה את פעילות החברה בסוף 2015 וגילתה שבחשבונות שלה יש 300 אלף שקל בלבד, התעורר החשד שלפיו הונאה בהיקף כזה לא יכולה לעבוד בלי שיתוף פעולה מבפנים. כ־20 עובדים, ביניהם מנהלי המכירות אהוד שחם, שיוצג על ידי עו"ד אריאל כפרי ממשרד שפירא, כפרי בר־זיק, ורפי בר־לב, שיוצג על ידי עו"ד מורן ביקל, נחקרו באזהרה בפרשה בחשד לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים, ניהול השקעות ללא רשיון והלבנת הון. באופן מפתיע, למרות הראיות הרבות שמצביעות לכאורה על מודעות למעשיו של טלמור, בפרקליטות החליטו לסגור את התיקים נגדם ללא כתב אישום ואפילו לא הטילו עליהם קנסות סמליים.

"תשנה את השלטים בבניין של עזריאלי"

 

רשימת הראיות שהוצגו לטלמור בחקירה כוללת מלבד הקלטות, גם מיילים שצריך להיות מאוד יצירתי כדי לפרש אותם כתמימים. כך, למשל, משרשור מיילים מתאריכים 19-21 בפברואר 2015, עולה שטלמור הנחה עובדים לערוך נתוני מסחר פיקטיביים על קובצי אקסל שיעידו על הביצועים המוצלחים לכאורה של הרובוט של יוטרייד. זאת על מנת להציג אותם ללקוחת פוטנציאלים שדרשו לראות נתונים לפני שיחליטו אם להשקיע.

בתחילת השרשור כותב טלמור לסטטיסטיקאי הראשי של החברה אלכס רזניק: "יש בעיה עם האקסל. הוא לא ישן מספיק. צריך לאחד אותו עם חשבונות ישנים יותר שכבר יצאו מהמחזור וליצור רצף של 4 שנים פלוס־מינוס. האם זה אפשרי מבחינתך? אני יכול לפברק משהו, אבל אני מעדיף שלא. אני מעדיף לקחת אקסלים ישנים שלך ולהרחיב אותם למשהו אחד רב־שנתי".

עו"ד אריאל כפרי. ייצגה את אחד מ-20 עובדי יוטרייד שהתיק נגדם נסגר עו"ד אריאל כפרי. ייצגה את אחד מ-20 עובדי יוטרייד שהתיק נגדם נסגר עו"ד אריאל כפרי. ייצגה את אחד מ-20 עובדי יוטרייד שהתיק נגדם נסגר

לשרשור הצטרף עובד נוסף שהיה מעורב בפיתוח הרובוט, גלעד לביא, שכתב: "אלכס, יש כרגע סכום גדול מלקוחות שהפקדתו תלויה במסמך הנ"ל. נא טיפולך בהתאם".

עובד שלישי שהצטרף לשרשור, מנהל מכירות בשם שגיא סטמבולסקי, כתב כי "הסיבה שאנחנו זקוקים לקובץ הזה היא כדי להציג אותו ללקוחות שמבקשים לראות ביצועים שלנו בשנים האחרונות. לדעתי, הסיבה המרכזית לכך היא שהם רוצים הוכחה לפעילות רצופה. אנחנו זקוקים לקובץ במהירות האפשרית כדי להציג אותו ללקוחות שזה הדבר היחיד שעומד בינם ובין ההפקדה. האם יש לך הערכה גסה תוך כמה זמן תוכל לייצר קובץ כזה?".

עו"ד אלעד עפארי, המפרק של יוטרייד עו"ד אלעד עפארי, המפרק של יוטרייד עו"ד אלעד עפארי, המפרק של יוטרייד

באותו הערב עידכן הסטטיסטיקאי שהכין את הקובץ: "בדקתי את כל החשבונות והרכבתי את הפאזל מהטובים שביניהם. מצורף דו"ח ביצועים שמצביע על רצף של 5 שנים". מנהל המכירות סטמבולסקי כתב כי "מבחינה שיווקית אפשר לתאר את המסלול הזה כמסלול שמרני שיודע לייצר רווח ממוצע של 14%". טלמור חתם את השרשור במילים הבאות: "מסלול מצטבר לאורך 5 שנים בחשבונות מסחר לייב שהשתדרגו ושמציגים את התהליך שעברה יוטרייד בחלוף השנים".

שיחה מוקלטת מעניינת נוספת שכלולה בתיק החקירה נוגעת להתנהלות ביוטרייד לאחר שהרשות הורתה לה באמצע 2015 להפסיק לגייס כספים משום שהיא עוסקת בניהול תיקי ני"ע שדורשים רישוי. הפתרון היצירתי של טלמור לחמוק מכך היה לפרסם מותג בשם חדש - UMS - שמשרדיו ישבו בצמוד למשרדים של יוטרייד בעזריאלי, כשרק דלת עץ קטנה מפרידה ביניהם. כדי להסוות את הקשר, טלמור דרש ממנהל המכירות למחוק כל אזכור ליוטרייד בבניין, אפילו בשירותים. בשיחה נשמע טלמור משוחח עם אחד העובדים.

טלמור: "התחלתם לעבוד על האתר של UMS?".

עובד: "מה זאת אומרת לעבוד על האתר?".

טלמור: "כאילו שאתם מנותקים מיוטרייד".

עובד: "כן. הורדתי את כל המדבקות במשרד".

טלמור: "תשנה את השילוט בבניין. את השילוט של עזריאלי".

בהמשך השיחה העובד התריע ששילוט זה נחמד ויפה, אבל בסופו של דבר מתעוררת בעיה אחרת מול הלקוחות: "ישבתי עם לקוח שנתן צ'ק של 50 אלף דולר, שמתי את החותמת ואז הוא שאל 'מה זה יוטרייד?'". לטלמור היה פתרון: "אתה עם המדפסת שלך ועם החותמת תגיד לו 'תן לי את הצ'ק', תחתום ביד, 'הנה, זה החברה וזהו'. את הקבלה תוציא לו מ־UMS".

"אין לנו חשבון אחד להראות ללקוחות פוטנציאליים"

 

משרשור מיילים נוסף מ־11 בנובמבר 2015 עולה כי בעת שטלמור שהה בחו"ל והלחץ מצד לקוחות שרצו לעזוב את החברה גבר, עובדיו טענו בפניו שאין להם אפילו חשבון מסחר אחד פעיל להראות ללקוחות שהם מנסים לגייס.

כך כתב אחד העובדים בשרשור שהוצג לטלמור בחקירה: "אני מבקש חשבון מסחר בכל לשון של בקשה. לא יכול להיות שלקוח בא לבית השקעות ולא יכול לראות חשבון אחד נורמלי מתנהל. אני עובד פה קשה, אבל צריך שהמערכת תבוא לקראתי במשהו ותיתן כלים".

אחד מאנשי השיווק, גיא בן שבת, הוסיף וכתב לטלמור: "אין ספק, לקוח מגיע וצריך לראות דוגמה אחת, הוכחה אחת, לכך שאנחנו אמיתיים. תעשה מה שאתה יכול בעניין, תנחית הוראה - גרזן, פטיש או מגל - ותדאג שיהיה לפחות חשבון אחד בודד להראות".

לאחר שסיים להקריא את השרשור, שאל החוקר מינקוביץ' את טלמור: "יש לכם מאות לקוחות ואין לכם חשבון אחד בודד שאפשר להראות ללקוח חדש שאולי רוצה לשים את הכסף בחברה?". טלמור השיב כי הוא "שומר על זכות השתיקה לפי העצה של עורכי הדין שלי". החוקר לא ויתר ושאל "איך יכול להיות דבר כזה? הרובוט הזה תוכנן להפסיד כסף? אה, אביב? כן?".

מתמלילי חקירה של עובדים ביוטרייד עולה כי לא רק הלקוחות הישראלים נפלו לכאורה בפח של טלמור. בכספים שגנב לכאורה טלמור הוא הפעיל רשת של חברות אופציות בינאריות ופורקס, שנרשמו בין היתר במקלט המס אנגווילה (Anguilla) שבאיים הקריביים, בקפריסין, אוסטרליה, פולין, אנגליה ורומניה. מסמכים פנימיים שנחשפו ב"כלכליסט" הראו שהייתה תוכנית להקמת חברות גם בדובאי. במסגרת חקירתו של טלמור הטיח בו החוקר כי גיא ברק, שישמש כאיש טכנולוגי והייתה לו גישה לחשבונות המסחר, העיד בחקירה ברשות כי החברה אכן גייסה לקוחות במפרץ הפרסי. "לטענתו, לקוח מאיחוד האמירויות השקיע מיליון דולר בחברה, ובהוראה שלך מחקו את הלקוח הזה". טלמור גם הפעם לא להגיב.

מהסנגוריה הציבורית שמונתה למצוא ייצוג לטלמור לאחר שהתפטר עורך הדין הקודם שמינתה לייצגו בשימוע, מאור ברדיצ'בסקי, לא נמסרה תגובה. 

ב"כ של שגיא סטמבולובסקי, עו"ד משה מזור ממשרד גולדפרב זליגמן מסר: "אנו מברכים על החלטת הפרקליטות לסגור את תיקו של סטמבולובסקי באשר לא נפל כל דופי או רבב בהתנהלותו בפרשה".

תגיות

71 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

70.
לצערי, פראיירים לא מתים הם רק מתחלפים.
כשמישהו מנסה למכור מוצר שנשמע טוב מידי מלווה במצגות עם תשואה חלומית ובהשקעה בכל המסביב (אוכל, שכירות במקום הכי יוקרתי בתל אביב) - זה צריך להדליק נורה אדומה לכל אחד. בטח אחרי שכבר שומעים כל שני וחמישי על נוכל זה או אחר. ובכל זאת, אנשים ממשיכים ליפול בפח...
חריק  |  06.01.19
לכל התגובות