אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עד מיליון דולר: התעשייה הגרנדיוזית של תמונות חתונה בסין שוברת שיאים צילום: China Love

עד מיליון דולר: התעשייה הגרנדיוזית של תמונות חתונה בסין שוברת שיאים

מתחת למים, מרחפים באוויר, באנטרקטיקה או מול בניין האופרה בסידני. למה הזוגות הסינים מצלמים תמונות חתונה חודשים לפני הטקס ואיך זה קשור למאו דזה דונג ומהפכת התרבות

04.01.2019, 17:06 | אופיר דור, בייג‘ינג

חה טאו וג‘י יוטינג החליטו להתפטר מעבודתם בעיר צ‘ונגצ'ינג בדרום-מערב סין ולצאת למסע של שנה ברחבי סין. הם לא נסעו סתם לטייל, בני הזוג הציבו לעצמם אתגר רציני: לצלם תמונות חתונה כשהם לבושים בתלבושות המסורתיות של כל 56 המיעוטים האתניים החיים בסין. את המסע עשו ברגל או בטרמפים

הסיפור של חה וג‘י, שזכה לפרסום נרחב בסין לפני שלוש שנים, אמנם קיצוני אך הוא מדגים את החשיבות האדירה לה זוכות תמונות חתונה בסין בעידן הנוכחי. בעוד בישראל עוצרים בדרך לחופה בחוף הים או בשדות כדי לצלם כמה תמונות, בסין מצלמים את תמונות החתונה חודשים ארוכים לפני הטקס, כדי שניתן יהיה להציג אותן בקבלת הפנים וכמובן להעלות לרשתות החברתיות.

מצטלמים בסטודיו לפני החתונה. אין להם תקציב לצאת מגבולות סין לצילומים, צילום: China Love מצטלמים בסטודיו לפני החתונה. אין להם תקציב לצאת מגבולות סין לצילומים | צילום: China Love מצטלמים בסטודיו לפני החתונה. אין להם תקציב לצאת מגבולות סין לצילומים, צילום: China Love

גם מבחינת איכות ההפקה אין מה להשוות בין תמונות החתונה בישראל לתמונות החתונה בסין, שנראות כמו נלקחו ממגזין אופנה יוקרתי. זוגות סינים מהמעמד הבינוני והגבוה נוסעים לפני החתונה במיוחד לסידני, פריז, לונדון, באלי ואפילו לאנטרטיקה, כדי להצטלם לפני מגדל אייפל או בית האופרה. אלו שנשארים בסין מסתפקים בתמונות שלהם צוללים מתחת למים בבגדי חתן וכלה או מרחפים באוויר כמו בסרט קונג פו עתיר אפקטים. אפשרות אחרת היא להצטלם בהשראת הסדרה משחקי הכס או הסרט "לשבור את הקרח" של דיסני.

גם מבחינת עלויות ההפקה, השמיים הם הגבול. "שמעתי על זוג אחד שהוציא מיליון דולר על תמונות חתונה שהם צילמו ב-10 מדינות", אומרת ל"כלכליסט" אוליביה מרטין-מקגוויר, שביימה את הסרט הדוקומנטרי China Love, שהופץ אשתקד ועוסק בתעשיית תמונות החתונה בסין.

זוג ממוצע בבייג‘ינג יוציא 40 אלף דולר על החתונה

תעשיית החתונות הסינית גלגלה 210 מיליארד דולר ב-2017 והיא צפויה לצמוח ל-430 מיליארד דולר עד 2021 - כך על פי דו“ח עדכני של חברת מחקרי השוק ASKCI Consulting. התעשייה ממשיכה לגדול גם בתקופה שבה מספר החתונות בסין נמצא בירידה בשל הקיטון באוכלוסייה, כך שהזוגות מוציאים בממוצע יותר כסף על הנישואים. סקר שפורסם בשנה שעברה בסין מצא, כי זוג ממוצע בבייג‘ינג יוציא 40 אלף דולר על החתונה וזוג בשנחאי 36 אלף דולר. לפי הערכות, כ-15%-20% מהתקציב מוקדש לתמונות חתונה.

חה טאו ג‘י יוטינג בבגדי מיעוטים, צילום: Ji Yuting and He Tao/WeCha חה טאו ג‘י יוטינג בבגדי מיעוטים | צילום: Ji Yuting and He Tao/WeCha חה טאו ג‘י יוטינג בבגדי מיעוטים, צילום: Ji Yuting and He Tao/WeCha

הזוגות הסינים רוצים אווירה של חו"ל בתמונות ומי שלא יכול להרשות לעצמו לנסוע למסע צילומים באירופה, יגיע לאחד מהאולפנים המיוחדים הפועלים ברחבי סין ומתמחים ביצירת אשליה בינלאומית. האולפנים, מפעלים לייצור תמונות חתונה, פועלים בשיטת הסרט הנע ומספקים לזוגות חבילת הכל כלול. הזוגות מקבלים עיצוב שיער, איפור, תלבושות מתחלפות, צילום על רקע תפאורה של טירות אירופאיות מפוארות וכמובן עריכה של התמונות. התוצאה הסופית משקפת את החלום הסיני המודרני על חיי עושר וממון.

תמונות פספורט בבדי יום-יום 

מרטין-מקגוויר, צלמת אוסטרלית, עברה לשנחאי לפני ארבע שנים בעקבות עבודתו של בעלה. במהלך הנסיעות בעיר היא נתקלה שוב ושוב בכלות וחתנים הממהרים מאתר אחד לשני כשמסביבם צוות הפקה עם צלם, איש תאורה, סטייליסט ומאפר. בסרט China Love היא עוקבת אחרי זוגות סינים לפני ואחרי החתונה ומנסה להבין למה הם מוכנים להשקיע זמן ומאמץ כל כך רב בצילומים.

מרטין-מקגוויר רואה בצילומי החתונות הגרנדיוזיים תגובת נגד לשנות הקומוניזם הארוכות של סין שהסתיימו רק בסוף שנות ה-70, ובמיוחד לקמפיין מהפכת התרבות הרצחני שהוביל מאו דזה דונג מ-1966 עד מותו ב-1976. באותם ימים תועדו חתונות במעין תמונות פספורט של הזוג הלבוש בבגדי יומיומיים. תמונות אלו שימשו כסוג של הוכחה לקיום הטקס ותו לא. המתנות שקיבל הזוג לחתונה היו כולן ספרי ציטוטים של מאו.

צילומי חתונה בסין. הסרט China Love, צילום: China Love צילומי חתונה בסין. הסרט China Love | צילום: China Love צילומי חתונה בסין. הסרט China Love, צילום: China Love

"בימי מהפכת התרבות היית יכול להיענש על כל ביטוי של עושר, אפילו אם רק התלבשת באופן חגיגי או בצבע שונה או סלסלת את שיערך. אני חושבת שזה מאוד סימבולי שעכשיו, כשמותר להם, הסינים רוצים להציג עושר, אפילו אם זה עושר מזויף בדמות דגם מלאכותי של ארמון. הצילומים הם סמל לכך שהזמנים השתנו ואתה יכול לעשות מה שאתה רוצה“.

אף על פי שרוב הזוגות שנישאים היום נולדו הרבה אחרי השנים הטראומטיות ההן.

”כשמראיינים את הזוגות רואים שהרבה מהלחץ הקשור לצילומים מגיע מההורים שרוצים שהם יעשו אותם. דמות אחת בסרט התלבטה האם היא רוצה או לא לצלם תמונות חתונה ואמא שלה הסבירה לה שהיא חייבת לעשות את זה למענה ולמען כל הנשים שלא היתה להן הזדמנות להתלבש בבגדים מפוארים, לתעד את היופי והנעורים שלהן ולחוות את הפנטזיה האולטימטיבית“.

בסצנה מרגשת בסרט מתעדת מרטין-מקגוויר זוגות קשישים בשנות ה-80 וה-90 לחייהם שעורכים חתונה שנייה בסיוע ארגון צדקה המתמחה בנושא, תחליף לאירוע הדל שערכו במקור. במקרה אחר אמה של אחת מגיבורות הסרט מציגה בגאווה תמונה מאוחרת שלה בשמלת כלה, שצילמה כשכבר היתה בת 50. בתמונה אין חתן כי היא צילמה אותה לבדה אחרי שכבר התגרשה מבעלה.

צילומי חתונה באנטרקטיקה , צילום: גטי אימג צילומי חתונה באנטרקטיקה | צילום: גטי אימג'ס צילומי חתונה באנטרקטיקה , צילום: גטי אימג

בסצנה משעשעת יותר דנים דיוויד שואו, בנקאי אוסטרלי, וארוסתו מנהלת האירועים הסינית ג‘ני צ‘אנג על תמונות החתונות. הוא רוצה צילומים פשוטים ואותנטיים שיעלו כמה מאות דולרים והיא רוצה משהו גדול ומיוחד. היא מנצחת והזוג מצטלם מתחת למים כשהם מחזיקים את המילה ”אהבה“. ”הבחור האוסטרלי פוחד שהחברים שלו יחשבו שהוא אידיוט, אבל בסין אין כזו מודעות עצמית והם לא עסוקים באופן מתמיד באיך הם נתפסים על ידי אחרים. הם מוכנים לשחק וליהנות מהרגע, אבל לא לוקחים את התדמית שלהם מאוד ברצינות במובן הזה“, אומרת מרטין-מקגוויר.

בכל זאת כשאנחנו במערב מסתכלים על התמונות הללו זה נראה די גרוטסקי.

”צריך לזכור שתמונות החתונה הללו הן משהו שהסינים העתיקו מפרסומות וסרטים מהמערב. הדבר הזה שנראה לנו מגעיל הוא בעצם שיקוף של עצמנו, זה קפיטליזם ומבטא את האופן שבו התרבות המערבית משתקפת בקולנוע ובפרסום. זה צד שלנו שאנחנו לא אוהבים לראות והסינים מציגים אותו באופן מוגזם“.

לצד צילומי החתונה, הסרט China Love מתעד גם את הלחצים הגדולים שמפעילה המשפחה על סינים צעירים, בעיקר על נשים, להינשא. בחלקים גדולים של סין בחורה שלא נישאת נתפסת כמי שמטילה כתם שחור על המשפחה כולה. הלחצים ממשיכים גם אחרי החתונה כשהילדים נדרשים לספק צאצאים באופן מיידי. למרות זאת, מרטין-מקגוויר טוענת שיש כאן בכל זאת צד חיובי שאנחנו מחמיצים. ”לסין יש לדעתי הרבה מה להציע למערב וזה לא בא לידי ביטוי בתקשורת“, היא מסבירה. "אנחנו במערב חושבים רק על עצמנו. יש לנו חופש ביטוי אבל איבדנו את הנושא של אחריות קולקטיבית למשפחה ולקהילה. בסין אנשים מקריבים את הצרכים שלהם לטובת המשפחה וההורים וזה מאוד יפה בעיני. זוהי התנהלות שלא קיימת בתרבות האמריקאית שהתפשטה גם לאוסטרליה".

הממשלה: לרסן את תעשיית החתונות הבזבזנית

בחודש שעבר פרסמה הממשלה הסינית קריאה לרסן את תעשיית החתונות הבזבזנית והאקסטרווגנטית. בין השאר התייחסה הממשלה לטקסי החתונה המפוארים, המתנות היקרות שמביאים האורחים, התשלום הגבוה שנדרשת משפחת הבעל לשלם לעיתים כדי לקבל את ידה של הכלה וטקסי הזובור שעוברים החתן והכלה כחלק מהאירוע. בכירים במשרד לעניינים אזרחיים בסין אמרו שהטקסים המפוארים מבטאים מוסר ירוד, סגידה משתוללת לכסף ופגיעה בערכי היסוד הסוציאליסטיים .

נכון לעכשיו לא לגמרי ברור איך, אם בכלל, תוכל הממשלה לעצור את החתונות היקרות. למרות זאת, מרטין-מקגוויר מאמינה שגם בלי התערבות ממשלתית, האובססיה סביב צילומי חתונה בסין תלך ותפחת עם השנים. ”אני חושבת שיש כאן עניין עם דור מאוד ספציפי שנתפס בין העבר המסורתי מאוד והעתיד המודרני. תמונות החתונה הם שיקוף של התקופה הזו שהכל בה נראה עדיין כמו פנטזיה לא אמיתית. אבל בדור הבא יכול להיות שלא יצטרכו את הפנטזיות המשוגעות האלה“.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
בקרוב בני אדם יוכלו לרכוש בקושי את המינימום ההכרחי
חקי חיון , בעתיד הנראה לעין כל נקבה וזכר בעולם כולו ירוויחו אך ורק אלף דולרים בלבד בכל חודש ותו לא לא יהיו יותר עשירים וכל מיליארדי בני האדם בעולם כולו זכרים ונקבות יהיו חייבים לרכוש אך ורק את המינימום ההכרחי החיוני ביותר לו הם זקוקים כגון שכירת מקום מגורים צנוע כי לאף אחד בעולם כולו לא יהיה כסף לרכוש בית כלשהו מלבד בני אדם היורשים בית או דירה. הכסף המועט יופנה גם עבור רכישת אוכל ביגוד הנעלה תרופות וטיפול ומעט בילויים. לגבי ביגוד בני האדם יהיו חייבים ללבוש בגדי יד שניה.
חקי חיון  |  04.01.19
לכל התגובות