אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוסדיים מחזיקים בבנקים 100 מיליארד שקל מכספי החוסכים - ולא גובים ריבית צילום: עמית שאבי

בלעדי לכלכליסט

המוסדיים מחזיקים בבנקים 100 מיליארד שקל מכספי החוסכים - ולא גובים ריבית

היום תדון הוועדה לבחינת מתן האשראי לבעלי ההון במשק בראשות ח"כ איתן כבל בנתונים שאספו מומחים מטעם הוועדה, מהם עולה כי ספק אם גופים מוסדיים בכלל ניסו לגבות ריבית מהבנקים בעבור כספי הפקדונות

06.01.2019, 07:53 | חזי שטרנליכט

ריבית כמעט אפסית על הר של מזומנים — זה הנתון שבו צפויה לדון היום הוועדה לבחינת מתן האשראי לבעלי ההון במשק, בראשותו של ח"כ איתן כבל.

קראו עוד בכלכליסט

בפני הוועדה יוצגו נתונים מדהימים, על מחדל רחב היקף בניהול המזומנים של כספי חסכונות הציבור. נתונים המלמדים שהגופים המוסדיים במשק מנהלים קרוב ל־100 מיליארד שקל במזומן, כספים שמופקדים בחשבונות בבנקים, מבלי שנגבית עליהם כל ריבית.

ח"כ איתן כבל, יו"ר הוועדה לבחינת מתן האשראי לבעלי ההון במשק, צילום: עמית שאבי ח"כ איתן כבל, יו"ר הוועדה לבחינת מתן האשראי לבעלי ההון במשק | צילום: עמית שאבי ח"כ איתן כבל, יו"ר הוועדה לבחינת מתן האשראי לבעלי ההון במשק, צילום: עמית שאבי

הנתונים שבהם צפויה לדון הוועדה נבדקו על ידי מומחי הוועדה, פרופ' ניתאי ברגמן, פרופ' אשר בלס ועו"ד רמי תמם. מהנתונים ניתן ללמוד על מחדל רבתי של הגופים המוסדיים, שמצופה מהם לשאת ולתת מול הבנקים עבור ריבית, שגם אם היא אפסית, עבור מרבית החסכונות הקטנים של הציבור — הופכת לסכומים משמעותיים כשמדובר בהר מזומנים כה גדול.

לפי הערכות המומחים, הבנקים משתמשים בכספי החוסכים במזומן שמופקדים אצלם על ידי גופים מוסדיים, מפקידים אותם בבנק ישראל ומקבלים ריבית. הריבית כיום היא קטנה ביותר ועומדת על 0.25% בשנה, אבל כאשר הר המזומנים המצרפי מגיע ל־100 מיליארד שקל, מדובר בריבית שנתית של רבע מיליארד שקל. כלומר, 250 מיליון שקל שהציבור מפסיד בשל תנאי משא ומתן שככל הנראה לא מנוהלים על ידי הגופים המוסדיים מול הבנקים.

היום צפויים להגיע בכירי חברת כלל ביטוח להעיד בפני ועדת כבל בכנסת. מהנתונים שיוצגו היום בכנסת, נראה כי מבין הגופים המוסדיים, כלל ביטוח מחזיקה בתיק מזומנים של מעל ל־5.5 מיליארד שקל בבנקים. 2 מיליארד שקל מהסכום משויכים רק לקרן פנסיה אחת של כלל ביטוח.

בנוסף, בתיק אחר של כלל ביטוח, תיק ביטוחי החיים, רכיב המזומן בתיק מהווה כ־9% ממנו, זהו סכום של כ־3.5 מיליארד שקל. מנתוני המומחים, רוב כספי הציבור מופקדים באחד הבנקים באפס ריבית לשנה.

לפני שבוע הוצגו בפני הוועדה נתונים ברוח דומה, שקשורים בחברת הביטוח מגדל. באותו דיון בוועדה הופיע מנכ"ל החברה דורון ספיר, ימים בודדים לאחר התפטרותו של היו"ר פרופ' עודד שריג מתפקידו. באותו דיון הוצגו נתונים שקשורים ברכיבי המזומנים שמנהלת מגדל לחוסכים.

מהנתונים עלה כי מגדל מחזיקה בקרן הפנסיה שלה, קרן מקפת, נכסים בהיקף של 55 מיליארד שקל, מהם 3 מיליארד שקל הם ללא ריבית ועוד כ־2 מיליארד שקל בפיקדון בבנק בתנאים של כ־0.5% אחוז ריבית.

הוועדה בראשותו של ח"כ כבל עשויה להתמודד עם שאלות בנוגע לתנאי המשא ומתן שספק אם התקיים מול הבנקים, כולל דרישת תשלום ריבית על רכיבי המזומנים אם היתה כזו, או אם קיבלו המוסדיים תמורה אחרת בעבור ההפקדה.

בפני הוועדה בכנסת העידו עד כה בכירים במערכת הבנקאית ובגופים המוסדיים שמנהלים את החסכונות ארוכי הטווח של הציבור. הוועדה החלה בחודשים האחרונים להתמקד גם בדרך ניהול הכספים של החסכונות ארוכי הטווח. זאת על רקע הגידול החד בכ־610% במתן האשראי שמבצעים המוסדיים באמצעות כספי הפנסיה. אשראי שגדל מהיקף של כ־11 מיליארד שקל ב־2008 להיקף של כ־78 מיליארד שקל ב־2018.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
פופוליזם זול של פוליטיקאים שמחפשים כותרת
כשמנהלים מאות מיליארדי ש"ח, עם כניסת כספים של עשרות מיליארדים כל חודש וסכום אדיר של משיכות מדי יום - חייבים שחלק קטן מהכסף יהיה במזומן. ישנם גם מסלולי השקעה סולידיים שחייבים שחלק יותר גדול ממדיניות ההשקעה המוצהרת שלהם היא "מזומן" או קרוב למזומן. לא לשכוח שאחוז גדול של הכספים המושקעים הוא נזיל ולקוחות יכולים למשוך אותו בכל עת...
צ  |  06.01.19
3.
על כסף בעו"ש שהבנק לא יכול להסתמך עליו הריבית צריכה להיות שולית
עובדה שנזכרת בכתבה שיש פקדונות גם ב 0.5% למרות שריבית ב"י היא 0.25. המודלים של הנזילות לפי סטנדרטים בינלאומיים שאומצו גם ע"י בנק ישראל, אינם מאפשרים להסמך על כספים נזילים כאלו. לכן הבנקים אדישים לחלוטין לכך שהם יופקדו או לא יופקדו. זה יותר שרות טכני לקופה. הריבית יכולה להיות נמוכה יותר מריבית ב"י במקרה הטוב.
נזיל  |  06.01.19
לכל התגובות