אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת כלכליסט

לנובו X1 Extreme: סוס שחור עם שתי מדליות זהב

הענקית הסינית הפיקה לפטופ יוקרה מיוחד ליוצרי תוכן, מהנדסים ומעצבים, שמשלב בין יכולות גרפיות מרשימות ובין גוף חזק ועמיד ביותר. בנוסף, קיבל מסך משובח ואת אחת המקלדות הכי נוחות בהן נתקלתי. מה בכל זאת חסר בו, ובמה נופל ממתחריו הגדולים?

06.01.2019, 11:55 | ניצן סדן

אצלי בראש, השם "אקסטרים" מתחבר בדרך כלל למוצרי גיימינג; גרסאות חזקות מהרגיל למוצרים חזקים גם כך. אצל לנובו בראש מתחבר השם הזה לדברים אחרים, כפי שניתן לראות במחשב ה-ThinkPad X1 Extreme שלה, שלאחרונה נחת בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

זה לא מחשב גיימינג - אף שאינו מפחד מהרצת משחקים כבדים - ולא תמצאו בו פוזת גיימרים, רוח וצלצולים. אבל מתחת למעטה הסולידי, מדובר במחשב מיוחד מאוד, שמסוגל לתת לא מעט ליוצרי תוכן, מהנדסים ומפתחים שצריכים עוצמה ניידת. זאת, בעוד ישנו דבר אחד שהמתחרים עושים טוב ממנו.  

נעים להכיר: Lenovo X1 Extreme, צילום: ניצן סדן נעים להכיר: Lenovo X1 Extreme | צילום: ניצן סדן נעים להכיר: Lenovo X1 Extreme, צילום: ניצן סדן

עיצוב ומבנה: למה ציפיתם, ניאון ירוק?

סדרת X1 של לנובו היא העילית של שוק מחשבי היוקרה הארגוניים. האקסטרים שונה מאוד מקודמיו בסדרה, אך לא ברמה העיצובית: גם לו גוף שחור שעשוי כולו מסיבי פחמן, גם לו תצורה מרובעת ביותר - שרירים או לא, אין ללפטופ הזה שום דבר שמחריג אותו - לא תאורה צבעונית מהשקעים, אפילו לא כיתוב אחר. עד שקולטים שהוא לא בגודל של X1 רגיל.

הסגנון נשאר מאופק. X1 אקסטרים, צילום: ניצן סדן הסגנון נשאר מאופק. X1 אקסטרים | צילום: ניצן סדן הסגנון נשאר מאופק. X1 אקסטרים, צילום: ניצן סדן

כן, בעוד הדגמים הסטנדרטיים קיבלו מסך 14 אינץ' בגוף שטיפוסי ללפטופ 13.3 אינץ', האקסטרים קיבל מסך 15.6 אינץ' בגוף של 14 אינץ'. העניין הזה התאפשר בזכות מסגרת תצוגה דקה ביותר וארכיטקטורה פנימית דחוסה. הגוף נשאר דק מאוד ביחס למתחרים, וגם קל יותר מרובם (1.8 ק"ג לעומת 2 ק"ג ב-XPS 15 של Dell, ו-1.83 במקבוק פרו 2018).

מסגרת מסך דקה, צילום: ניצן סדן מסגרת מסך דקה | צילום: ניצן סדן מסגרת מסך דקה, צילום: ניצן סדן

זהו הישג הנדסי מרשים, במיוחד כשלוקחים בחשבון שכמחשב ThinkPad, ה-X1 הוא לפטופ עמיד בתקן צבאי. מחיצות לעצירת נוזלים, חיזוקי שלדה, רכיבי בלימת זעזועים וכולי תופסים מקום ומוסיפים משקל; לנובו הצליחה לתחוב אותם לאקסטרים בלי שהמשקל שלו יחצה את קו שני הק"ג.

תצוגה וממשק: שתי מדליות זהב

ה-X1 אקסטרים קיבל מסך 15.6 משום שהוא נועד ליוצרים מקצועיים, מפתחים ומהנדסים, קהל שמעדיף תצוגה גדולה יותר. אבל הגודל הוא רק דרישת בסיס; כדי לענות על צורכי המשתמשים הללו, זכה האקסטרים במסך 4K חד ביותר, בעל דיוק צבע של 100% מסכמת אדובי ו-186% מסכמת sRGB, יותר מכל מתחרה בשוק. המסך תומך בתצוגת HDR ואיכותו עילאית; זה כנראה מסך הלפטופ הארגוני הכי טוב שראיתי.

מסך 4K משובח, צילום: ניצון סדן מסך 4K משובח | צילום: ניצון סדן מסך 4K משובח, צילום: ניצון סדן

מדובר במסך מגע, כנראה כדי לאפשר עבודה עם סטיילוסים למיניהם; בניגוד לרוב הלפטופים בקטגוריה, ציר ה-X1 מאפשר פתיחה של 180 מעלות. בהירות המסך המירבית עומדת על 366 ניט, יותר משל המקבוק פרו האחרון והזנבוק פרו 15 של אסוס, אך פחות משל ה-XPS 15 מבית Dell. חבל רק שהמסך מבריק ולא מט - מה שגורם להופעת השתקפויות בסביבות מוארות מאוד.

איכות צבע טובה, ומדויקת ביותר, צילום: ניצן סדן איכות צבע טובה, ומדויקת ביותר | צילום: ניצן סדן איכות צבע טובה, ומדויקת ביותר, צילום: ניצן סדן

ל-X1 אקסטרים יש מקלדת של X1 ולא של מחשב 15.6 אינץ', כך שלא תמצאו בה numpad. מה עשתה לנובו עם המקום שחסכה בכך? הגדילה קצת את המקשים. המקלדת הזו הרשימה אותי אפילו יותר מהמסך: גודל, עיצוב והתנגדות המקשים יוצרת חוויית הקלדה נוחה ביותר, אפילו למפונקים שבגרפומנים.

מקלדת המחשב, צילום: ניצן סדן מקלדת המחשב | צילום: ניצן סדן מקלדת המחשב, צילום: ניצן סדן

משטח העכבר גדול ובנוי היטב, ומזהה מחוות כמצופה. לאקסטרים יש מצלמת רשת כפולה, בעלת יכולת זיהוי פנים לפלטפורמת Hello של מיקרוסופט. כמו כן, יש למצלמה יכולת זיהוי תנועה ואיכותה טובה מהממוצע, יתרון עבור מי שמרבה לבצע שיחות וידאו. היצע השקעים רחב, כמצופה מלפטופ ארגוני: זוג USB 3 סטנדרטי, זוג USB C, קורא כרטיסים, HDMI בגודל מלא וחריץ לכרטיסי הרחבה.

משטח עכבר גדול ונוח, צילום: ניצן סדן משטח עכבר גדול ונוח | צילום: ניצן סדן משטח עכבר גדול ונוח, צילום: ניצן סדן

למחשב רמקולים חזקים למדי, אך איכות אודיו ממוצעת מאוד. בחלק העליון של מסגרת המסך מוקמו שני רמקולים רגישים, לזיהוי פקודות קוליות. הודות לאיכות התצוגה, מספק האקסטרים חוויית מדיה טובה מאוד בעת צפייה בסרטים והפעלת משחקים.

ביצועים וזמן סוללה: משחקים בתור בונוס

ה-X1 אקסטרים שהגיע למערכת כלכליסט צויד במעבד i5 8550U, בזיכרון פעולה של 16 גיגה-בייט ובכונן SSD של חצי טרה-בייט, קונפיגורציה ממוצעת למחשבי עילית. יש לו דגמים חזקים יותר (מעבדי i7 ו-32 גיגה-בייט) אך המחשב הספציפי הזה הטיס בקלות כל יישום שבחנתי עליו: מסדי נתונים גדולים שעברו דרך תוכנת ויזואליזציה, תוכנות עיבוד וידאו ותמונה של אדובי ועוד. למחשב הזה יש יופי של שרירים, שמקורם בכרטיס המסך שלו: ה-1050ti של אנווידיה.

X1 אקסטרים, צילום: ניצן סדן X1 אקסטרים | צילום: ניצן סדן X1 אקסטרים, צילום: ניצן סדן

הכרטיס הזה אמנם חלש מרוב כרטיסי הגיימינג היעודיים, אך עדיין חזק ביותר בהשוואה למעבדים הגרפיים שמקבלים בדרך כלל מחשבים ניידים. הוא מסוגל להפעיל משחקי תלת ממד תובעניים באיכות מכובדת. אפילו כותרים כבדים כמו Witcher 3, סביבות מפורטות ענקיות בסימולטורים של DCS, או שלבים עתירי אויבים ב-Doom VFR נראו לא רע.

סימולטורים עשירים בפרטים? ה-X1 לא מפחד, צילום: ניצון סדן סימולטורים עשירים בפרטים? ה-X1 לא מפחד | צילום: ניצון סדן סימולטורים עשירים בפרטים? ה-X1 לא מפחד, צילום: ניצון סדן

המחיר הוא, כרגיל, הרזולוציה ורמת הפירוט. זה לא כרטיס מסך שיכול להריץ משחק ב-4K ולשמור על מניין פריימים לשנייה סביר. במילים אחרות, זה לא מחשב לגיימרים. במובן מסוים, כרטיס ה-1050 הוא גם חיסרון שגובה מה-X1 שני מחירים. הראשון הוא ההתחממות המבנית: זה לא שתתקשו לאחוז בו, אך הגוף מתחמם יותר משהייתי מצפה מלפטופ עילית. הסיבה היא עוביו וגודלו של המחשב: כרטיס ה-1050ti פשוט לא נועד לפעול בתוך ארכיטקטורות כל כך דחוסות וללא מערכות קירור מיוחדות. לנובו ויתרה עליהן כדי לשמור על האקסטרים דק וקל.

Witcher 3 ברזולוציית FHD, רמת פירוט בינונית, צילום: ניצון סדן Witcher 3 ברזולוציית FHD, רמת פירוט בינונית | צילום: ניצון סדן Witcher 3 ברזולוציית FHD, רמת פירוט בינונית, צילום: ניצון סדן

המחיר השני הוא זמן הסוללה; באתרה הרשמי, טוענת לנובו שהאקסטרים מאפשר זמן סוללה של 15 שעות ומבססת זאת על תוכנות בדיקה סינתטית, כלומר יישומים שמדמים מאמץ ממושך ובודקות כמה יכול המחשב להחזיק. לא מדובר בזמן סוללה בפועל; בשימוש סביר, הצלחתי להפיק ממנו קצת יותר משש שעות. מתחרים מבית אפל ו-Dell מחזיקים יותר, הראשונים בשל יעילות מערכת ההפעלה והאחרונים - בגלל סוללות חזקות יותר. למעשה, גם מחשבי גיימינג כ-Razer 15 וה-Aero 15x V8 של גיגבייט מחזיקים יותר.

מצד אחד, לא הוגן להשוות את האקסטרים למחשבי גיימינג כי מדובר בקטגוריית מוצר אחרת. אך מצד שני, לשניהם מסך באותו גודל, גוף ששוקל רק כ-200 גרם יותר, וכרטיסי מסך 1070, חזקים ותובעניים בהרבה מה-1050ti של ה-X1. כך או כך, קחו בחשבון שהפעלת יישומים כבדים (משחקים, עריכת תלת ממד וכו') תשתה את הסוללה בקצב מואץ במיוחד.

  

סיכום ואלטרנטיבות

ה-X1 אקסטרים הוא מחשב שלא מעט יוצרי תוכן חיכו לו: השילוב בין עמידות וביצועים מאפשר מחשב לטווח ארוך, כזה שצריך להחליף בתכיפות נמוכה יותר, ועדיין לשמור על איכות עבודה. הוא נופל ממתחריו רק בתחום זמן הסוללה הכולל, שלא אופתע אם לא יהיה קריטי עבור רוב היוצרים, שכן כל המחשבים בקטגוריה הזו מצוידים ברכיבים חזקים ותובעניים ולפיכך רוב העבודה עליהם מתבצעת כשהם מחוברים לשקע. ועדיין, גם מעצבים, מהנדסים וארכיטקטים שמחים לצפות בסרט במחשב בזמן טיסה, למשל. המחשב שבסקירה זו עולה 10,500 שקל, כ-1,500 שקל פחות מהמקבוק פרו, וכמעט זהה לשל ה-XPS 15 בתצורה דומה.

בשורה התחתונה, מדובר בלפטופ מרשים מאוד, שמצליח להרים את הרף ולהציב תחרות קשוחה מבעבר בנישת מחשבי היוצרים. ומה לגבי משתמשים אחרים? האקסטרים פונה בעיקר למשתמשים שרוצים מחשב חזק במיוחד, ומוכנים להתפשר קצת על זמן סוללה; עבור גיימרים אמליץ על מחשב גיימינג ייעודי - ויש דגמים שהם זולים משמעותית מהאקסטרים ויענו טוב יותר על הדרישות, עם כרטיסי 1060 ומעבדי i7 מסדרות חזקות יותר.

תגיות