אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך הפכה אפליקציית הדייטינג לגייז הגדולה בעולם למלכודת לקטינים

דו"ח טכנולוגי

כך הפכה אפליקציית הדייטינג לגייז הגדולה בעולם למלכודת לקטינים

אפלקציית Blued הסינית מואשמת באחריות להידבקות של ילדים ב-HIV; המשתמשים בהודו אוהבים יישומים סיניים על אף אזהרות הממשלה; וסינגפור מרשיעה פעיל זכויות אדם על שיחה בסקייפ

07.01.2019, 12:02 | אופיר דור, בייג'ינג

גאווה, דעה קדומה ואכיפה 

אפליקציית Blued מגלמת לכאורה את כל היתרונות הגלומים באינטרנט: מדובר ביישום דייטינג לגייז, שיכול להפגיש בין אנשים חדשים ולסייע ביצירת קהילות תומכות. היא קמה לאחר שמר מא באולי, שוטר הומו סיני צעיר, חיפש אהבה בסוף שנות התשעים. באותם ימים הומוסקסואליות בדיוק יצאה מרשימת העבירות הפליליות בסין אך עדיין הוגדרה מחלת נפש, כך שאפשרויות החיפוש שעמדו בפני מא היו מצומצמות. התסכול הוביל אותו להקים את אחד מהאתרים הראשונים בסין לקהילה הגאה.

מא הקים את האתר בשם בדוי אבל אחרי שצבר תאוצה, נחשפה זהותו והוא אולץ להתפטר מעבודתו במשטרה. כמו הרבה הומואים בסין, גם מא נישא לאישה אך לאחר שנטייתו המינית האמיתית התגלתה היא התגרשה ממנו והוריו נשברו נפשית. לדבריו, שקל מא אפילו להתאבד. במקום, בחר להמשיך להרחיב את האתר שהקים וב-2012 הפך אותו לאפליקציית הכרויות מבוססת מיקום, שכיום מתגאה בתואר הרשת החברתית הגדולה בעולם להומואים. ל-Blued יש 40 מיליון משתמשים, 12 מיליון מתוכם מחוץ לסין.

אפליקציית Blued אפליקציית Blued אפליקציית Blued

המצב החוקי של הומואים בסין אמנם השתפר מאוד אך הם עדיין סובלים לא פעם מהתייחסות שלילית. האפליקציה הוגדרה בית חם לחברי הקהילה ומא אמר בראיונות כי ההצלחה הפיננסית אינה עומדת בראש מעייניו (אף שבחן הנפקה של האתר בבורסה) והוא רואה במיזם פרויקט רווחה ציבורי . נשמע מעולה לא?

אלא שביום שבת האחרון התגלה כי Blued מגלמת גם את כל מה שרע ומסוכן ברשת - וגם היא נדבקה באותן זוועות שקיימות בכל רשת חברתית. Blued נכנסה בשנים האחרונות גם לתחומים כמו שידורים חיים ומסחר אלקטרוני ונראה שהפיקוח והבקרה לא ממש עמדו בראש סדר העדיפויות שלה. מחקר של הסוציולוג ג‘נג בייצ‘ואן, חוקר מוערך ומוביל בתחום הקהילה הגאה מאוניברסיטת צ‘ינגדו, מצא פעילות שוקקת של קטינים באפליקציה. בעשרת החודשים האחרונים ראיין ג‘נג שורה של קטינים, חלקם בני 14, שנכנסו לאפליקציה אף שהגיל המינימלי הוא 18. מספר קטינים סיפרו לג‘נג כי בפגישות עם גברים מבוגרים שהכירו באפליקציה, הם אולצו לקיים יחסי מין ובחלק מהמקרים אפילו נדבקו ב-HIV.

יש כסף, יש טכנולוגיה, אין סינון. blued יש כסף, יש טכנולוגיה, אין סינון. blued יש כסף, יש טכנולוגיה, אין סינון. blued

ב-Blued הגיבו מיד והודיעו על עצירת רישום מנויים חדשים למשך שבוע, כדי להפעיל שורה של אמצעי זהירות, כמו שימוש ביישומי AI והפעלת צוותי פיקוח שיסירו תוכן של קטינים ואת המשתמשים עצמם. כל הכלים הללו עמדו לרשות החברה גם בעבר; כמו במקרה של אפליקציית הנסיעות הסינית דידי צ‘ושינג, ששתי נוסעות שלה נרצחו בידי נהגים, גם פה Blued לא טרחה לפעול ברצינות עד לרגע האסון.

Blued נכנסת כעת לרשימה ארוכה של אפליקציות סיניות שלא מצליחות לאכוף הגבלות גיל, אלא שיש לה לכאורה תירוץ מושלם: בגלל הסטיגמה השלילית, הומואים רבים בסין רוצים לשמור על אנונימיות ולכן האפליקציה נמנעת מלאמת את גילם באמצעות בקשת שם מלא וצילום תעודה מזהה. מצד שני, לאפליקציה ששווה מיליארדי דולרים אמורות להיות עוד דרכים לגלות את מה שאפילו חוקר אחד באקדמיה מצא. אולי עכשיו תתחיל להשתמש בהן.

אזהרה ממשלתית היא גם פרסומת טובה

ההודים, כך נראה, סופרים את האזהרות מצד הממשלות שלהן בערך כמו שישראלים מתייחסים ברצינות לאזהרות מסע לאתרים זולים עם חוף ים טוב. בסוף 2017 פרסמה הממשלה ההודית אזהרה ביחס ל-42 אפליקציות סיניות פופולריות שסומנו כנוזקות ריגול. הרשויות ההודיות מסרו כי האפליקציות שולחות מידע על משתמשים הודים לשרתים ולכן יכולות לשמש ככלי למתקפות סייבר בהודו.

אלא שמאז האזהרה נראה שהפופולריות של האפליקציות הסיניות רק עולה בהודו. לפי נתונים שפורסמו לאחרונה, 44 מתוך מאה האפליקציות הפופולריות לאנדרואיד במדינה ב-2018 הגיעו ממפתחים סינים. ב-2017 עמד המספר על 18 בלבד. מעבר לכך, מתוך עשר האפליקציות הראשונות בדירוג ב-2018, חמש היו סיניות, לעומת שתיים בלבד ב-2017. רבות מהאפליקציות שהופיעו באזהרה ההיא, כמו כלי שיתוף הקבצים SHAREit של לנובו, ממשיכות לככב גם היום בראש טבלת ההורדות.

פלטפורמת אנדרואיד סינית פלטפורמת אנדרואיד סינית פלטפורמת אנדרואיד סינית

הסמארטפונים הסינים שולטים בשוק ההודי כבר מספר שנים, וכעת גם האפליקציות מסין יושבות בצמרת. חלק מהאפליקציות מגיעות מקונצרנים סינים גדולים כמו הדפדפן UCbrowser של עליבאבא וחלק פותחו על ידי סטארט-אפים סינים קטנים שמפתחים ספציפית להודו, כמו אפליקציית החדשות NewsDog. מעל כולם ניצבת טיק טוק, אפליקציית הסרטונים הקצרים הסינית, שהיתה האפליקציה המובילה בהורדות למכשירי אנדרואיד בהודו ב-2018.

קהל היעד העיקרי של האפליקציות הסיניות הוא הודים מערים מדרג שני ושלישי, שחלקם משתמשים חדשים יחסית באינטרנט. בעוד 100 מיליון ההודים במעמדות הגבוהים ביותר נחשבים למי שמחוברים לאפליקציות האמריקאיות כמו פייסבוק, ווטסאפ ויוטיוב, מאות המיליונים שבאים אחריהם עדיין לא אימצו אפליקציות ברירת מחדל מערביות. כאן בדיוק הסינים נכנסים לתמונה בעזרת הרבה כסף וממשק משתמש ממכר. סוד נוסף של הסינים הוא יצירת אפליקציות שלא מזוהות על ידי ההודי הממוצע כסיניות.

בתחילת הדרך זכו חברות הטכנולוגיה הסיניות לסביבה נוחה יחסית להתפתח בה, לאחר שהענקיות האמריקאיות כדוגמת פייסבוק וגוגל נזרקו החוצה על ידי הצנזורה הסינית. זה קרה מסיבות פוליטיות של רצון לחסום את המידע הנכנס למדינה ומגיע לסינים, אבל היו לכך גם השלכות כלכליות שסייעו לפיתוח האקוסיסטם הטכנולוגית בסין. לעומת זאת, אפליקציות הודיות מקומיות צריכות להיאבק עכשיו בשתי חזיתות בו זמנית: לא רק בחברות מעמק הסיליקון אלא גם מאלו שמגיעות מבייג‘ינג ושנג‘ן. לא פלא שקשה לנקוב אפילו בשם של אפליקציה הודית מצליחה אחת.

קצרצרים

1. גם שיחת סקייפ יכולה להכניס אותך לכלא בסינגפור: בשבוע שעבר הרשיע בית המשפט במדינה פעיל זכויות אדם בשם ג‘ולואן ואם בארגון אסיפה לא חוקית בה דיבר ג'ושוע וונג, שהנהיג את תנועת מחאות הסטודנטים של הונג קונג ב-2014. האסיפה הלא חוקית לכאורה לא היתה אירוע רחוב המוני כפי שאפשר לדמיין אלא מפגש פרטי, במסגרתו וונג דיבר מרחוק דרך סקייפ ולא שהה בסינגפור עצמה. בית המשפט לא השתכנע בטענתו של וואם כי זוהי שיחת סקייפ פרטית ועונשו ייגזר בסוף החודש. ואם עלול לספוג עד 5,000 דולר קנס על ארגון העצרת ועוד שלוש שנות מאסר על כך שסירב לחתום על הצהרה שהגישה לו המשטרה.

סקייפ סקייפ סקייפ

2. סין חוסמת חלקים גדולים מהרשת: 135 מתוך 1,000 האתרים הפופולריים באינטרנט אינם זמינים במדינה, ביניהם שירותי גוגל ופייסבוק. ניתן לעקוף את החסימה באמצעות שימוש באפליקציות VPN, אלא שבשנתיים האחרונות מנהלת סין קמפיין מסיבי למלחמה נגד היישומים הללו. בין השאר, לחצה הממשלה על אפל למחוק אותן מהחנות הסינית שלה. לפי פרסום בתקשורת הסינית בסוף השבוע, סין עולה עוד שלב באכיפה וקנסה לאחרונה תושב ב-1,000 יואן (כ-550 שקל) על שימוש באפליקציית VPN כדי לגלוש באתרים זרים. עבור מיליוני סינים וגם כמה זרים שחיים בסין, VPN הוא ממש צינור חמצן שמחבר אותם לעולם החיצון. כל ידיעה כזו מעלה חשש שהצינור הזה הולך ונחסם.

3. ואם בסין ואפל עסקינן, לא רק הענקית האמריקאית נפגעת ממגמת ההאטה בשוק הסיני. סמסונג צופה ירידה של 12% בהכנסות הרבעון הרביעי של 2018 לעומת ירידה צפויה של 5% לפי תחזית קודמת. סמסונג אינה שחקנית גדולה כל כך בשוק הסמארטפונים הסיני עם 1% בלבד ממנו, אך היא ספקית גדולה של מעבדים ורכיבי זיכרון, בין השאר למובילת השוק וואווי. אחרי ההודעה של אפל רבים ביקרו את החברה על כך שהיא מאשימה את מלחמת המסחר וההאטה בסין בצרותיה במקום להתמקד במחירים היקרים מאוד שלה והביצועים המשתפרים של היצרניות הסיניות. התוצאות הצפויות של סמסונג מרמזות אולי מאשר מדובר בבעיה של אפל, יש כאן בעיה של סין.

תגיות