אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם שיכון ובינוי תתמודד על תחנת הכוח באלון תבור צילום: אוראל כהן

גם שיכון ובינוי תתמודד על תחנת הכוח באלון תבור

החברה הודיעה שתיגש למכרז על התחנה של חברת החשמל. ההתמודדות התאפשרה לאחר שקבוצת אריסון, שהוגדרה כגורם ריכוזי, מכרה את השליטה

08.01.2019, 08:36 | ליאור גוטמן

חברת שיכון ובינוי אנרגיה, חברה־בת של שיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף, הודיעה אתמול על התמודדות על רכישת תחנת הכוח של חברת החשמל באלון תבור. זוהי אחת מתוך חמש תחנות הכוח שחברת החשמל מחויבת למכור לשוק הפרטי בתוך 60 חודש, מכוח הרפורמה בחברה שנחתמה בסוף 2018. ברפורמה נקבע שהמונופול הממשלתי ייצא מסקטור ייצור החשמל ויתמקד בהולכה וחלוקה. על פי ההערכות במשק החשמל מחיר התחנה ינוע סביב 800 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

תחנת אלון תבור, שהמכרז למכירתה כבר פורסם והמכירה עצמה צריכה להסתיים עד דצמבר 2019, מפיקה כ־600 מגה וואט (כ־4.4% מכוח הייצור הנוכחי של חברת החשמל), והרוכש שלה יוכל להרחיב את הייצור בעוד 35%. חברת החשמל מוכרת את הנכס ללא חוזה הגז הבעייתי שלה שבמסגרתו היא רוכשת גז ממאגר תמר, מה שמשאיר לרוכש לקבל נכס נקי עם אפשרות לרכוש גז בחוזה חדש וזול מזה של חברת החשמל. התמחור הנוכחי בשוק נע סביב 4 עד 4.5 דולר ליחידת אנרגיה, זאת לעומת כ־6.1 דולר ליחידת אנרגיה שחברת החשמל משלמת היום למאגר תמר.

אזור תחנת הכוח באלון תבור, צילום: ערן יופי כהן אזור תחנת הכוח באלון תבור | צילום: ערן יופי כהן אזור תחנת הכוח באלון תבור, צילום: ערן יופי כהן

מבחינת שיכון ובינוי ההתמודדות על תחנת הכוח היא הרחבה של הפעילות שלה בתחום התשתיות בכלל ובתחום החשמל בפרט. החברה מחזיקה בכמה פרויקטים גדולים לייצור חשמל ירוק, לרבות תחנת הכוח התרמו־סולארית שבאשלים, ופרויקט אגירה שאובה בגלבוע. "אנו מזהים הזדמנויות חדשות בייצור חשמל מגז טבעי. השנים הקרובות יביאו עמן שינויים רבים במשק האנרגיה, ושיכון ובינוי אנרגיה ממוצבת היטב על מנת לצמוח עם השוק ולהביא גם לכאן טכנולוגיות חדשות וסינרגיות תפעוליות", מחדד משה לחמני, מנכ"ל שיכון ובינוי. ההתמודדות של שיכון ובינוי על החברה התאפשרה בזכות מכירת השליטה בשיכון ובינוי לנתי סיידוף, שכן קודם לכן החברה היתה חלק מקבוצת אריסון שהוגדרה כריכוזית והיתה מנועה מלהתמודד על רכישת תחנות הכוח של חברת החשמל.

מי שעוד מגלה עניין בתחנת הכוח הם לפחות שלושה גופים גדולים במשק. האחד היא חברת OPC שבבעלות קאנון שבשליטת עידן עופר, שכפי שנחשף ב"כלכליסט" קיבלה רק בשבוע שעבר אישור מהממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין להתמודד על רכישת התחנה בתמורה לפרישה מכל עסקי התקשורת של עידן עופר בזכיינית רשת. OPC והחברות השונות שבשליטת עופר מחזיקה כבר היום מספר תחנות כוח בכי"ל, בז"ן ונייר חדרה.

ברכישה מתעניינת גם דליה אנרגיות, בבעלות משקי אנרגיה וחירם אפסילון, שמחזיקה בתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל (910 מגה וואט). אם תזכה באלון תבור היא תחזיק בידיה כוח ייצור שיגיע לכ־­11% ממה שחברת החשמל מסוגלת לספק היום. המתמודדת האפשרית השלישית שכבר הביעה בעבר התעניינות היא EDF-Renewables, זרוע האנרגיות המקומית של ענקית האנרגיה הצרפתית EDF. ראשי החברה בישראל אמרו בעבר שהתחנה עשויה לעניין אותם כהשקעה לטווח ארוך.

תגיות