אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלי קאופמן על מחיר למשתכן: "שר האוצר הבא יהיה חייב לשנות אותה" צילום: אוראל כהן

אלי קאופמן על מחיר למשתכן: "שר האוצר הבא יהיה חייב לשנות אותה"

סקר שנערך באחרונה בקרב זוכי ההגרלות מלמד כי רובם אופטימיים באשר למימוש הזכאות ואכלוס הדירה שרכשו - בעיקר בפריפריה. קאופמן: "בתוכנית יש פגמים מהותיים, והממשלה הבאה תהיה חייבת להתייחס אליהם"

13.01.2019, 09:45 | יונתן סידון

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

אולי בשל הבחירות הקרבות וסיום כהונתו האפשרי של משה כחלון כשר אוצר, מגיעה תוכנית מחיר למשתכן לשלב הסיכומים, ואולי אלה הם רק סיכומי ביניים. לפי סקר של מכון המחקר מאגר מוחות, שנערך בחודש שעבר בעבור איגוד הזוכים – מיזם עסקי-חברתי המאגד את זוכי ההגרלות – ותוצאותיו פורסמו בימים האחרונים, רק 34% מהזוכים מרוצים מהתוכנית הדגל של שר האוצר. 30% מהנשאלים אמרו כי הם אינם מרוצים ממנה.

לפי הסקר, שבו השתתפו יותר מ-1,000 זוכים בהגרלות, ככל שהפרויקט נמצא בשלב מתקדם יותר כך גדולה יותר שביעות הרצון בקרבם. באופן יחסי, בצפון הארץ ובדרומה שביעות הרצון מהתוכנית גבוהה יותר מאשר במרכז, בשרון ובירושלים. מפילוח בהתאם לקבוצות גיל מסתבר כי המרוצים ביותר הם בני 50-41, ואחריהם בני 30 ומטה.

 

קראו עוד בזירת הנדל"ן

הגורמים העיקריים לאי-שביעות הרצון מהתוכנית הם התמשכות הליכי התכנון והבנייה (25%) והיעדר נגישות למידע ואי-ודאות (24%). 11% אינם מרוצים מהתנהלות הקבלנים, בעוד 10% אינם מרוצים מהתנהלות משרדי האוצר והבינוי והשיכון. 48% ממשתתפי הסקר הבהירו כי הם אינם מרוצים מטיב המידע שניתן להם בשלבים שונים של מימוש הזכאות, רכישת הדירה ואכלוסה, בעוד שיעור המרוצים היה 24%.

דירות מחיר למשתכן בבנייה. הזוכים הכי פחות מרוצים – במרכז הארץ , צילום: אלעד גרשגורן דירות מחיר למשתכן בבנייה. הזוכים הכי פחות מרוצים – במרכז הארץ | צילום: אלעד גרשגורן דירות מחיר למשתכן בבנייה. הזוכים הכי פחות מרוצים – במרכז הארץ , צילום: אלעד גרשגורן

למרות כל אלה, 71% מהמשתתפים בסקר מאמינים במחיר למשתכן, וגורסים כי על הממשלה הבאה להמשיך ולקדם את התוכנית. לעומת זאת, רק 9% ציינו כי בתום הבחירות יש לגנוז אותה. 53% ממשתתפי הסקר אופטימיים לגבי מימוש הזכאות ואכלוס הדירה שרכשו, ולעומתם 22% הביעו פסימיות באשר לסיכוי לקבל את המפתח. כמו כן, 44% ימליצו לחבריהם ומכריהם לקחת חלק בהגרלות בעוד 13% ציינו כי לא יעשו זאת. גם כאן, ככל שהפרויקט מצוי בשלב מתקדם יותר, כך עולה שיעורם של אלה שהשיבו כי ימליצו לאחרים להשתתף בתוכנית.

 

שאלה נוספת בסקר עסקה בהשפעת מחיר למשתכן על האפשרות לרכוש דירה: מרבית המשתתפים (62%) השיבו כי התכנית שיפרה את סיכוייהם להגיע לדירה ראשונה, בעוד 16% הציגו עמדה הפוכה.

עו"ד אמיר לוזון, מייסד איגוד הזוכים וזוכה בעצמו בהגרלת התוכנית בקרית ביאליק, התייחס לנתונים: "מדובר בסקר המקיף הראשון שנערך בקרב זוכי תוכנית מחיר למשתכן. חשוב שקולם יישמע בצורה בלתי-אמצעית. הסקר נותן גושפנקה לכך שזוכים רבים סובלים מפערי מידע ומחוסר ודאות משמעותי באשר לזכויות שלהם. אנו באיגוד הזוכים נמשיך לעשות מאמצים כבירים כדי להנגיש מידע ללא עלות לזוכים ולסייע להם בפיזור הערפל, וכמובן שנשמח לחיזוק שיתוף הפעולה מצד משרדי הממשלה והגופים המעורבים בתהליך".

כאן לא גרים

"הסקר מוכיח שתוכנית מחיר למשתכן עדיין זוכה לאמון נרחב", מנתח את הנתונים אלי קאופמן, הבעלים והמנכ"ל של מכללת אפיק, המציעה מסלול לימודי שמאות מקרקעין ולימודי שמאות מקרקעין און ליין. לדבריו, "מי שירכיב את הממשלה הבאה יהיה חייב להתייחס לרצון של הציבור לראות את התוכנית ממשיכה להתקיים. ועדיין, השורה התחתונה היא שנכון להיום, למרות התוכנית, מחירי הדיור בישראל לא צנחו כפי שהבטיחו באוצר, וההיצע לא עונה על הביקוש הרב. כך שבפני מקבלי ההחלטות יש עוד הרבה עבודה.

"מעבר לזה, התוכנית עוד לא מצאה פתרונות לכמה בעיות מהותיות. למשל, כשזוג זוכה בהגרלה, הוא סוגר חוזה ומתחיל לשלם משכנתא בידיעה שהדירה המובטחת תתקבל רק לאחר סיום הבנייה. מאחר שמדובר בתהליך שעתיד לקחת שנים, בזמן הזה על הזוג לשלם שכירות בנוסף על המשכנתא, כשלעתים מדובר בסכום שמגיע למאות אלפי שקלים.

"עוד עניין שראוי להתייחס אליו נוגע לכך שרבים רוכשים דירה במחיר למשתכן לא בשביל לגור בה אלא כדי להשכיר אותה - עד שהיא תשוחרר למכירה לאחר חמש שנים מיום הכניסה אליה. זאת כמובן במטרה להגדיל את ההון העצמי לקראת רכישת דירה שבה כן יש כוונה להתגורר. צעד כזה עוד עשוי להתגלות כמסוכן עבור הזוכים, בעיקר מחוץ לאזורי הביקוש, ולהוביל למצב של דירות שעומדות לא מושכרות או מושכרות במחירים נמוכים מאוד.

אלי קאופמן. התוכנית לא הביאה לירידת המחירים המצופה, צילום: באדיבות מכללת אפיק אלי קאופמן. התוכנית לא הביאה לירידת המחירים המצופה | צילום: באדיבות מכללת אפיק אלי קאופמן. התוכנית לא הביאה לירידת המחירים המצופה, צילום: באדיבות מכללת אפיק

"אין זה מפתיע שרוב הציבור, בעיקר בגילים הצעירים, מעריך את ניסיונות האוצר להוריד את מחירי הדיור ולסייע להם לרכוש דירה. עם זאת, צריך לזכור את ההשפעות הרחבות יותר של התוכנית, ובראשן הייבוש הכמעט מוחלט של השוק החופשי והירידה במספר התחלות הבנייה. כיום אנחנו עוד לא מרגישים את זה, אבל בעוד שנים מעטות אנחנו עלולים להיות עדים לזינוק במחירי הדירות - בדיוק ההיפך מכוונת הממשלה".

על רקע הבחירות הקרבות, מדגיש קאופמן כי "שוק מסובסד בחלקו זה דבר חברתי וטוב. עם זאת, מי שיהיה שר האוצר הבא, אם יחליט להמשיך את מחיר למשתכן, יידרש להתייחס לפגמים המהותיים בתוכנית ולגבש פתרונות יצירתיים. איך שלא נסתכל על זה, המתכונת הנוכחית חייבת לעבור שינוי".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >> 

תגיות