אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טבע תשלם 135 מיליון דולר למדינת אילינוי במסגרת הסדרת תביעה צילום: אוראל כהן

טבע תשלם 135 מיליון דולר למדינת אילינוי במסגרת הסדרת תביעה

ענקית התרופות הישראלית יישבה תביעה שהוגשה נגדה ונגד חברות נוספות לפני 14 שנה בטענה שניפחה מחירי תרופות שהוצעו מסגרת תוכנית הביטוח הבריאותי של המדינה

12.01.2019, 12:30 | שירות כלכליסט

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

ענקית התרופות הישראלית טבע תשלם 135 מיליון דולר במסגרת הסדרת תביעה שהוגשה נגדה לפני כ-14 שנה במדינת אילינוי בארה"ב. לפי התביעה שהוגשה גם נגד 46 חברות אחרות, טבע ניפחה מחירי תרופות שהוצעו במסגרת תוכנית הכיסוי הביטוחי של המדינה - זאת באמצעות פרסום ממוצע מנופח של המחירים הסיטונאיים לצורך שיפוי המטופלים. כתוצאה מכך משלמי המסים חויבו בתשלום יתר. טבע לא הגיבה לדיווחים על הסדרת התביעה.

קראו עוד בכלכליסט

מאז הגשת התביעה הצליחו הרשויות באילינוי להשיג תשלומים בסך 436 מיליון דולר מחברות שונות, כאשר ההליכים עדיין מתנהלים נגד תשע מהן.

המנכ"ל קאר שולץ, צילום: מאור סוויסה המנכ"ל קאר שולץ | צילום: מאור סוויסה המנכ"ל קאר שולץ, צילום: מאור סוויסה

חשד לחברות בקרטל ענק 

הסדרת התביעה מאפשרת לטבע להתמודד עם אתגרים נוספים הממתינים לה בשנת 2019. לפני כחודש פורסם כי טבע היא אחת מ-16 חברות המייצרות תרופות גנריות הנחשדות בארה"ב ביצירת קרטל לקביעת מחירים של כ-300 תרופות, ולעתים נרשמו העלאות מחירים של עד 2,000%. "זה קרוב לוודאי הקרטל הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב", הצהיר ג'וזף נילסן, עוזר התובע הכללי בקונטיקט ואחד הכוחות המובילים של החקירה. חברות אחרות הנחקרות בפרשה הן מיילן וד"ר רדי'ז. במסמכים שהוגשו לבית המשפט, טענו בטבע כי האשמות על קשירת קשר לקביעת מחירים "הן ספקולטיביות לגמרי ולא מבוססות על שום עובדות". מאחורי החקירה עומדות בשלב זה כבר 47 מדינות בארה"ב.

החקירה חשפה כי בכירים בחברות, שנהגו להיפגש לארוחות ערב או משחקי גולף יצרו שפת קוד כדי לתאר את ההתנהלות ביניהם. כך למשל "ארגז החול" התייחס לשוק לתרופות מרשם גנריות. "נתח הוגן" דיבר על חלוקת עוגת המכירות כך שכל חברה תיהנה מרווחים מתמשכים, בעוד ש"ללכלך את השוק" פירושו שאחת החברות התעלמה מהחוקים הלא כתובים ומכרה את התרופות במחיר נמוך מזה שהוסכם עליו. עוד עולה כי הבכירים היו כל כך מיודדים, שקבעו סבב אלפביתי כדי להחליט מי משלם את החשבון בארוחות. כנסים שנתיים ומסיבות קוקטייל הפכו להזדמנויות נוספות להחלפת מידע רגיש על השוק ומחירי התרופות.

בנוסף מתמודדות טבע ושמונה חברות נוספות עם תביעה של עיריית ניו יורק לפיה ייצרו או הפיצו משככי כאבים ובכך הגבירו את היקף ההתמכרות בעיר. פרט לטבע נתבעו גם חברות הפארמה אלרגן, אנדו, ג'ונסון אנד ג'ונסון, פרדו פארמה, וחברות ההפצה AmerisourceBergen, קרדינאל הלת' ומק'קסון. עיריית ניו יורק מאשימה את כל הנתבעות ביצירת מטרד לציבור, והמפיצות הואשמו ברשלנות.

אתגר אחר נוגע להר החובות של החברה. מנכ"ל טבע, קאר שולץ, התייחס לכך השבוע בכנס של ג'יי.פי מורגן והציג נתונים על הקטנת היקפי החוב הפיננסי של החברה ל-27.6 מיליארד דולר ברבעון השלישי האחרון לעומת 31.5 מיליארד דולר במקבילו אשתקד. לדבריו, "הפיל עדיין בחדר אבל הוא יותר תחת שליטה. החוב פחת ואנחנו ממשיכים להקטין אותו". שולץ התייחס לנתונים שיתרמו ליצירת ערך למשקיעים ואמר, "אנחנו עוד לא שם, אבל אני מעריך שנגיע ליעד ברור לשולי הרווח התפעולי בתוך כמה שנים".

תגיות