אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי תבוסתה של מיי: הפאונד נחלש מול הדולר צילום: Getty

אחרי תבוסתה של מיי: הפאונד נחלש מול הדולר

החששות כי הפרלמנט הבריטי יצביע נגד ההסכם שגיבשה רה"מ על תנאי ההיפרדות מהאיחוד האירופי התממשו; המטבע הבריטי נסחר בירידה של 0.2% תמורת 1.284 דולרים

15.01.2019, 22:19 | אמיר רוזנבאום

החששות כי הפרלמנט הבריטי יצביע הערב (ג') נגד ההסכם שגיבשה ראשת הממשלה תרזה מיי על תנאי ההיפרדות מהאיחוד האירופי התממשו, והם מורידים את המטבע הבריטי, הפאונד, בשוק המט"ח העולמי. המטבע נחלש ב-0.2% מול הדולר ונסחר תמורת 1.284 דולרים. קודם לכן נרשמו ירידות של יותר מ-1%.

קראו עוד בכלכליסט

הפער בין המתנגדים (432) לתומכים (202), שעמד על 230 קולות, הוא הגדול ביותר שנרשם בפרלמנט נגד הצעה של ראש ממשלת בריטניה. השיא עד כה היה פער של 166 בהצבעה שהתקיימה בפרלמנט ב-8 באוקטובר 1924 נגד ממשלת המיעוט של הלייבור באותה תקופה.

הכוח שניתן לפרלמנט בהצבעה על הברקזיט אינו מובן מאליו ובתקופה שלאחר ההצבעה במשאל העם של ה-23 ביוני, ההנחה היתה שלממשלה יש מנדט מלא להוציא לפועל את הברקזיט ללא אישור הפרלמנט. ואולם בעקבות עתירה של אשת העסקים גינה מילר (Gina Miller) קבע בית המשפט העליון לצדק בבריטניה שהסכם הברקזיט בין בריטניה לאיחוד יידרש לקבל את אישורו של הפרלמנט.

בתגובה ראשונה מצד האיחוד אמר דוברו של דונלד טוסק, נשיא הנציבות האירופית: "צר לנו על התוצאה של ההצבעה ואנחנו מצפים מממשלת בריטניה להבהיר את כוונותיה בכל הנוגע לצעדים הבאים בהקדם האפשרי".

לפני המסחר היום עמד הפאונד על נסיגה של 10% מרמת השיא האחרונה, שנרשמה באפריל 2018 - 1.433 דולר. מאז נסחר המטבע הבריטי בתנודתיות חדה כאשר כל התפתחות בעניין הברקזיט הובילה לתנועות חזקות לשני הכיוונים.

 

בשוק המט"ח המקומי הדולר עלה ב-0.3% מול השקל ושערו היציג נקבע על 3.67 שקלים. היורו שמר על יציבות והיציג נקבע על 4.17 שקלים.

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה , צילום: אי פי איי תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה | צילום: אי פי איי תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה , צילום: אי פי איי

הבנקים בעולם מצמצמים חשיפה לדולר

קרן המטבע הבינלאומית פרסמה לאחרונה דוח מיוחד המפרט את הרכב יתרות המטבע הרבעוני של הבנקים המרכזיים בעולם וממנו עולה כי משקל הדולר ביתרות המט"ח של הבנקים המרכזיים בעולם ירד לכ-62% בסוף הרבעון השלישי, הרמה הנמוכה מאז 2012.

"הירידה במשקל קרתה למרות שהדולר התחזק (המשקלות נקבעים במונחי דולר), מה שמעיד שהבנקים המרכזיים מכרו דולרים בצורה אקטיבית", אומרים כלכלני מיטב דש. לדבריהם, ניתן להעריך שהירידה במשקל הדולרים מעידה על מכירות אקטיביות של הדולרים ע"י הבנקים המרכזיים בסך של כ-400 מיליארד דולר בשנתיים. תופעה זו היא חריגה במיוחד כי הבנק המרכזי של ארה"ב (ה-FED) דווקא העלה את הריבית, מה שהיה אמור לגרום לבנקים המרכזיים להעדיף השקעות בדולר האמריקאי.

"הירידה במשקל הדולר מאז סוף שנת 2016 (בחירה של טראמפ לנשיא) בשיעור של כ-3.5% מאוששת הממצאים של המחקר ההיסטורי שהראה שכאשר ארה"ב מתרחקת מבעלי בריתה, הם מחזיקים פחות דולרים ביתרת המט"ח שלהם. הירידה במשקלו של הדולר התקזזה עם עלייה במשקל של כל יתר מטבעות הרזרבה כולל היין, היורו ואף המטבע הסיני", אמרו הכלכלנים.

"בהיעדר טלטלות בשווקים ונוכח עליית ריבית ה-FED, הדולר האמריקאי עשוי להמשיך ולהיות תחת לחץ להיחלשות", סיכמו.

תגיות