אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טלטלה בלימודי ראיית החשבון: שנת ההשלמה תבוטל צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

טלטלה בלימודי ראיית החשבון: שנת ההשלמה תבוטל

מועצת רואי החשבון צפויה לאשר היום שלל שינויים במבנה הלימודים. בין היתר, ייבחן קיצור ההתמחות ואחד ממבחני ההסמכה יידחה לסיום ההתמחות

16.01.2019, 06:58 | עמרי מילמן

מועצת רואי החשבון בראשות מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור עומדת לשנות את כל מערך ההכשרה של רואי החשבון בישראל, כך נודע ל"כלכליסט". פי התכנון, יבוטלו הפטורים מבחינות ההסמכה שניתנים בכפוף להשתתפות בשנת השלמה. בנוסף, תיבחן האפשרות שהלימודים האקדמיים יארכו שלוש וחצי שנים, במקום שלוש שנים. לשם כך יוקם צוות שיבחן את הסילבוסים של הקורסים השונים במוסדות להשכלה גבוהה, ויבצעו בהם התאמות כך שהפטורים הנדרשים יוכלו להינתן לסטודנטים. המועצה תקבל את ההחלטה היום, והמהלך צפוי להיכנס לתוקף עבור סטודנטים שיתחילו את לימודיהם באוקטובר 2020.

על מנת להיות רואה חשבון היום יש לעבור 14 בחינות. לימודים אקדמיים מזכים בפטור מתשע בחינות, ושנת ההשלמה שעולה כ־25 אלף שקל מאחר שאינה אקדמית מזכה בפטור משלוש בחינות נוספות. כך שרואה חשבון שעושה את שנת ההשלמה נדרש להיבחן בשתי בחינות בלבד (ביקורת וחשבונאות פיננסית מתקדמת).  

ראש מועצת רואי החשבון, אמי פלמור , צילום: אוראל כהן ראש מועצת רואי החשבון, אמי פלמור | צילום: אוראל כהן ראש מועצת רואי החשבון, אמי פלמור , צילום: אוראל כהן

המהלך אמנם יצא לדרך במסגרת טיוב הרגולציה של משרד המשפטים (אליה כפופה מועצת רואי החשבון), אך אמור לסייע למשבר בו נמצא היום המקצוע כולו סביב דעיכת היוקרה של תחום הביקורת, והשחיקה בשכר הטרחה של רואי החשבון. מספר הסטודנטים שלומדים ראיית החשבון בירידה. במועד הבחינה האחרון נבחנו 200 סטודנטים פחות מבשנה שלפני כן, מה שמשקף גם את הירידה במספר הסטודנטים הנרשמים ללימודים במוסדות השונים.

פלמור מסרה ל"כלכליסט" כי "מועצת רואי החשבון פועלת בשיתוף עם המל"ג כדי להביא לשינוי בתוכניות הלימודים ולביטול שנת ההשלמה, שמטילה עלויות גבוהות על הסטודנטים ומאריכה יתר על המידה את מסלול ההסמכה של רואי החשבון בישראל. העיסוק בנושא נובע מהצורך בחיזוק מקצוע ראיית החשבון והפיכתו לאטרקטיבי עבור צעירות וצעירים מוכשרים. הצעת ההחלטה שתובא בפני המועצה מאפשרת זמן היערכות והתארגנות של הסטודנטים והמוסדות להשכלה גבוהה, כדי לוודא שהמהלך נעשה באופן מדויק ומקצועי".

סוגייה נוספת שנשקלת היא קיצור תקופת ההתמחות שעומדת כעת על שנתיים. אופציה נוספת שנשקלת היא שילוב ההתמחות במסגרת הלימודים האקדמיים. מהלך נוסף שייבחן על ידי הצוות שיבחן את תוכניות הלימודים הוא דחיית המבחן הסופי בביקורת לאחרי ההתמחות, מאחר ומדובר במבחן פרקטי יותר (המבחן בחשבונאות פיננסית יישאר לפני הלימודים).

בנוגע לסוגיית הההתמחות מסרה פלמור כי "המועצה תבחן את האפשרויות שעומדות בפניה, ביניהן קיצור ההתמחות או שילוב בין תקופת הלימודים להתמחות". בשלב זה לא צפויה להתקבל כל החלטה בעניין".

תגיות

40 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

40.
קבלתי בפסיכומטרי 720 והלכתי ללמוד ראית חשבון עם כל המרץ...
סיימתי תואר בממוצע 94 ועכשיו אני בשנה"ש. אני מ-ת-ח-ר-ט-ת על הרגע שהתחלתי את הלמודים האלה. השנה הזו פשוט לא פרופורציונלית לתואר! מצפים ממך לכתוב בבחינה בבקורת בזמן של 5 שעות, 10 שאלות שכל אחת מהן לוקחת לפחות שעה-שעתים. והבדיקה קשה ורק מחפשים מאפה להוריד נקודות. שלא לדבר על הכמויות של החומר שצריך לזכור... למה את תקני הביקורת אפשר להכניס לבחינה ואת הנחיות הרשות לני"ע לא? ואת התקנות מכוח חוק רו"ח גם לא? למה מצפים שגם נזכור בע"פ וגם נספיק הכל? קשה ומתסכל! העלות של שנה"ש מתחילה ב-25000, אבל לא לשכוח ששוחטים מכל מקום שאפשר... כי זה לשלם על תקני בקורת כסף, ועל תקני פיננסית עוד כסף, ואגרות למבחנים, וספרי למוד, ונסיעות ומה לא??!! ההרגשה היא שמסיימים את השנה הזו עם הלשון בחוץ אם בכלל, ועם אפס מוטיבציה! ואז המשכורת שמקבלים היא יותר נמוכה משל מישהו ללא בגרות. בנוסף למודי התואר ושנה"ש זה התקנים הבינלאומים בפיננסית שכמעט ולא רלוונטים בפרקטיקה, אלא רק למי שיעבוד בביג 4. אז מה הקטע?? הורסים לאנשים תחיים עם הלימודים האלה ואחכ בכלל לא משתמשים בהם
סטודנטית  |  20.01.19
37.
פשוט בדיחה
אם בעבר מעטים היו יכולים ללמוד את המקצוע, וזה יצר כבוד למקצוע ולא גרם להצפה בשוק של עובדים (כמו שקרה מזמן אצל עורכי הדין). בשנים האחרונות כל אחד יכול ללמודד את המקצוע ופתאום יש הצפה בשוק של עובדים, שגרם ליותר מ-50% מהאנשים שלמדו איתי לעזוב את התחום ולהמציא את עצמם מחדש. עכשיו הורדת שנת ההשלמה תחזיר את המצב לקדמותו כי אחוז המעבר במבחן של פיננסית א הוא נמוך כל כך. חבל שזה קורה אחרי שדפקו לאלפי רואה חשבון את החיים. והבדיחה הכי גדולה זה ההתמחות בהשוואה למשרדי עורכי הדין פשוט ניצול שלא נגמר.
רואה חשבון לשעבר  |  17.01.19
36.
ל-4,מגיע למשרדים הגדולים להיות בבעיה
קומץ של מעטים משתכר במשכורות עתק, בעוד שהשאר מתקשים להתקיים. משחקים מלוכלך קיצצו את שכר הטרחה שלהם בעשרות אחוזים בשנים האחרונות אך המשכורות שלהם ממשיכות לעלות על חשבון המתמחים והאנשים שסיימו את ההתמחות ותקועים במקום כי אין עבודה בחוץ.
ממורמר  |  17.01.19
לכל התגובות