אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי התבוסה של מיי: אילו תרחישים יכולים לקרות? צילום" אי פי איי

אחרי התבוסה של מיי: אילו תרחישים יכולים לקרות?

באיחוד האירופי מצהירים עכשיו כי הם לא מתכוונים לשנות את התנאים הנוכחיים להסכם. 10 שבועות עד לתאריך העזיבה הרשמי של בריטניה את האיחוד, אילו מהלכים יכולה מיי עוד לבצע כדי לזכות בתמיכת הפרלמנט?

16.01.2019, 15:00 | שירות כלכליסט

אתמול (ג') דחה הפרלמנט הבריטי את טיוטת הסכם הברקזיט שהשיגה ראש הממשלה תרזה מיי עם האיחוד האירופי. ההפסד הצורב, ברוב של יותר מ-200 קולות נחשב לתבוסה הקשה ביותר של ראש ממשלה בבריטניה בעידן הדמוקרטי.

קראו עוד בכלכליסט

נותרו עוד 10 שבועות עד תאריך העזיבה הרשמי של בריטניה את האיחוד, ולאור ההתפתחויות האחרונות, ישנם כמה תרחישים שיכולים לקרות בזמן הזה.

האירוע הוודאי ביותר הוא הצבעת אי אמון בממשלתה של מיי, שתתקיים הערב בפרלמנט. יו"ר מפלגת הלייבור באופוזיציה, ג'רמי קורבין הגיש את הבקשה להצבעה מיד לאחר תבוסתה אמש של מיי.

תרזה מיי בפרלמנט, צילום: רויטרס תרזה מיי בפרלמנט | צילום: רויטרס תרזה מיי בפרלמנט, צילום: רויטרס

ההערכות אמנם הן שמיי תצלח את ההצבעה הזו. אך במקרה שלא, יינתן פרק זמן של 14 יום להרכבת ממשלה חדשה. אם זה לא מתאפשר היא תיאלץ להתפטר ויוכרזו בחירות חדשות שיוכלו להתקיים רק לאחר 25 ימי עבודה לפחות. אם אכן תשרוד מיי את ההצבעה היא תצטרך למצוא דרך להתניע מחדש את תהליך הברקזיט.

ברירת המחדל היא האפשרות שמפחידה ביותר את כל המעורבים בדבר: ברקזיט ללא הסכם מוסדר. על פי חוקי האיחוד האירופי, מרגע שהפעילה בריטניה את מנגנון סעיף 50 באמנת ליסבון, עליה לעזוב בתוך שנתיים, כלומר ב-29 במרץ, 2019, עם הסכם או בלעדיו. פירוש הדבר כי בריטניה תמצא עצמה בלי הסכם סחר מול שותפתה הגדולה ביותר ולא תזכה להטבות המכס הנלוות להשתתפות בשוק המשותף. מצב כזה יפגע גם בחברות הבינלאומיות הפועלות בבריטניה שבבת אחת יאבדו את הגישה שלהן לשוק של האיחוד האירופי.

על מנת להימנע מהתרחיש הזה, מיי צפויה לפנות חזרה לאיחוד האירופי ולבקש פתיחה מחדש של המו"מ, לפחות על הסעיפים הבעייתיים ובראשם הפתרון שהוצע לסוגיית הגבול האירי. אם אכן תצליח להכניס את השינויים הנדרשים, היא תוכל להעלות את ההסכם המחודש להצבעה חוזרת בפרלמנט.

בינתיים באיחוד האירופי לא מפגינים גמישות וטוענים כי אין בכוונתם לשנות את התנאים הנוכחיים בהסכם. אך אם באיחוד יבינו שאין יותר מדי ברירה, ייתכן ויסכימו לחזור לשולחן הדיונים ולהתחיל את המו"מ מחדש. במקרה כזה, תידרש דחייה של מועד העזיבה המתוכנן של בריטניה. עם זאת, לפי החוק האירופי, כל 27 המדינות החברות צריכות להסכים לדחייה הזו.

אולם, אם מיי תרגיש שנדחקה מדי לפינה, היא עלולה לפצוח בפעולות נואשות למניעת ברקזיט ללא הסדר, ביניהן הכרזה על בחירות חדשות על מנת לקבל מנדט מחודש מהעם. אך צריך לזכור כי בפעם האחרונה שניסתה לעשות זאת הצטמצם הרוב שלה בפרלמנט. היא אפילו עלולה להכריז על משאל עם נוסף – אם כי זו אפשרות שנראית בשלב זה הכי פחות סבירה, בין השאר כי היא מחייבת חקיקה חדשה ודחייה של דדליין העזיבה.

אפשרות נוספת שנראית בלתי סבירה היא לנצל את פסיקת בית המשפט האירופי הגבוה, לפיה בריטניה יכולה לבטל את הברקזיט ולחזור לעסקים כרגיל. אולם, בינתיים הממשלה ממשיכה להביע את המחויבות שלה לתהליך.

תגיות