אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"זה קל לעשות ניקוי אורוות, אבל צריך גם לדעת לשפר תוצאות" צילום: אוראל כהן

"זה קל לעשות ניקוי אורוות, אבל צריך גם לדעת לשפר תוצאות"

היו"ר החדש של בי־קום מותח ביקורת על יו"ר בזק בראיון לכלכליסט ותולה בו את כשלון המכרז למכירת מניות השליטה בבזק: "רצף ההודעות של בזק יצר לחץ מאוד גדול על המניה, וביטל כל אפשרות להצלחה של המכרז באינטרנט זהב"

20.01.2019, 06:55 | גולן חזני

דירקטוריון בי־קום יתכנס השבוע תחת היו"ר החדש שלמה זוהר, ויחליט על דרכי פעולה בסיטואציה שנוצרה בחברה, כשהשווי הנכסי הנקי שלה מתקרב לאפס בעקבות הירידות במניית בזק. אף שניירות הערך של החברות בקבוצה הצביעו על שיפור קל בסוף המסחר ביום חמישי, כשמניית בי־קום הוסיפה יותר מ־7% לערכה ותשואות האג"ח של החברות ירדו קלות, עדיין השוק חושש מתגובת שרשרת במעלה הפירמידה, עם כניסתה של אינטרנט זהב בסוף השבוע להליכים של הסדר חוב.

קראו עוד בכלכליסט

בי־קום מוחזקת בידי אינטרנט זהב (65%), ומחזיקה ב־26% ממניות בזק ובהיתר השליטה בה ממשרד התקשורת. עד השבוע שעבר שימש עמי בר לב כיו"ר בי־קום, אך עם יציאתה של אינטרנט זהב להסדר חוב הוא עבר למלא את תפקיד המנכ"ל במקומו של דורון תורג'מן שהתפטר בגלל חשש לניגוד עניינים מאחר ששימש במקביל גם כיו"ר אינטרנט זהב.

זוהר, שהיה עד לפני חודש מנכ"ל איי.די.או שפועלת בנדל"ן בברלין ובעבר יו"ר בנק דיסקונט, נכנס לתפקיד בתקופה מאתגרת לבי־קום.

"לבי־קום יש מזומנים בקופה והיא מסודרת לפחות לשנתיים הקרובות", אמר זוהר ל"כלכליסט". "התמניתי לדירקטור בבי־קום לפני כחודש וחצי. האירועים של השבוע וחצי האחרונים, ההודעות של בזק ואינטרנט זהב, יצרו מצב שבעלי התפקידים האחרים לא יכלו להיות בשתי החברות, משום שברגע שאינטרנט זהב הולכת להסדר מתחילה חשיבה אחרת. עמי בר לב שהיה יו"ר בי־קום עבר להיות מנכ"ל והדירקטורים ביקשו ממני למלא את התפקיד. זה מצב שמחייב היערכות מיידית".

אתה לא חושש?

"כשהגעתי לבי־קום, המצב היה שונה. נכס הבסיס, מניית בזק, היה בשווי הרבה יותר גדול, וגבוה מהחוב. ערך נכס הבסיס ירד בעקבות ההודעות האחרונות של בזק. זה לא משהו שראיתי מלכתחילה. רצף ההודעות של בזק, שהתחיל בהפרשות על פרישת עובדים, יצר לחץ מאד גדול על המניה, וביטל כל אפשרות להצלחה של המכרז באינטרנט זהב. שווי הנכסים ירד במהירות שאני לא יודע אם היא מוצדקת. אבל זו התוצאה".

הייתם ערוכים להודעות של בזק?

"לא היה לנו מידע מוקדם".

שלמה רודב, שלמה זוהר, צילומים: אוראל כהן שלמה רודב, שלמה זוהר | צילומים: אוראל כהן שלמה רודב, שלמה זוהר, צילומים: אוראל כהן

המהלך נראה לכם אינטנסיבי מדי?

"אני לא מכיר מספיק את הדברים, אבל פרישה של עובדים איננה דבר חדש. לגבי הפחתה בשווי הפעילויות האחרות — ככל שתוכנית היא שמרנית יותר היא תביא לתגובה עוצמתית יותר. השוק לא צפה צבר אירועים בעוצמה כזו. כאמור, אני לא בטוח שהירידה בשווי מוצדקת.

"בזק היא לא חברה בדיסטרס. זו חברה שיודעת לייצר מזומנים של מיליארד שקל בשנה. חברות טלקום תמיד מחלקות דיבידנד. ללכת לכיוון של אפס דיבידנד זה אגרסיבי מדי לטעמי. בכל חברה יש מנהלים עם האינטרסים שלהם, אבל יש גם בעלי מניות, והמנהלים צריכים לראות גם את טובת בעלי המניות, וכל המכלול בצורה מאוזנת". יצוין כי רודב משמש כנציג בי־קום בדירקטוריון בזק, יחד עם בר לב ותורג'מן.

בכל זאת החברה זקוקה לניקוי אורוות ועל זה מדברים.

"זה משפט יפה, אבל גם כשפועלים כך, צריך לבחון טוב טוב את העומק שאליו יורדים, אילו פעולות לטווח קצר ואילו לטווח ארוך, תוך איזון אינטרסים של כל המעורבים. אלוביץ' לא בחברה כבר שנה וחצי. ניקוי אורוות זה הדבר הכי קל למנהלים לעשות, אבל צריך גם לדעת לשפר תוצאות".

בי־קום היא בעלת השליטה בבזק.

"יש לזה משמעויות בכמה היבטים, משפטית, דיני ני"ע, חשבונאית. היתר השליטה שיש לבי־קום לא נותן לה בהכרח שליטה מעשית בהיבטים האחרים. דירקטוריון בי־קום יתכנס בשבוע הקרוב ונחליט מה כיווני הפעולה שלנו".

תגיות