אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חידוש הזיכיון לים המלח: ייקבע מחיר מינימום; אם לא יושג, יועבר הזיכיון לחברה ממשלתית צילום: עמית שעל

חידוש הזיכיון לים המלח: ייקבע מחיר מינימום; אם לא יושג, יועבר הזיכיון לחברה ממשלתית

הצוות הממשלתי לחידוש הזיכיון בים המלח הגיש את המלצותיו הסופיות לשר האוצר. ביניהן - יצומצם שטח הזיכיון וכמות המים הנשאבת תוגבל. בעל הזיכיון יהיה אחראי על הטיפול בנזקים סביבתיים

21.01.2019, 18:50 | עמרי מילמן
שמונה חודשים אחרי שפורסמו המלצות הביניים, ההמלצות הסופיות של הצוות לעניין פעולות הממשלה הנדרשות לקראת תקופת זיכיון ים המלח הוגשו אמש לשר האוצר משה כחלון. ההמלצות, נחשפו לראשונה ב"כלכליסט" לפני שנה. למרות הזמן הרב שעבר מאז הטיוטה שנחשפה ומאז שפורסם דוח הביניים, לאחריו נעשה שימוע ציבורי, ההמלצות הסופיות אינן כוללות שינויים משמעותיים. ההמלצות העיקריות מדברות על הקמת מספר צוותי משנה שאת רובם יידרש להוביל החשב הכללי.

 הצוות שבראשו עומד הכלכלן הראשי לשעבר, יואל נוה, ממליץ כעת יידרש החשב הכללי לגבש תנאים חדשים שיוסדרו במכרז להפקת המשאבים מים המלח.

הזיכון שיעניקו למי שיזכה במכרז יכלול בצורה מפורטת יותר את החובות והזכויות של בעל הזיכיון. בין ההמלצות גם נקבע כי יצומצם השטח לגביו ניתן הזיכיון, סך כמות המים הנשאבת תוגבל, בעל הזיכיון יהיה אחראי על טיפול בנזקים הסביבתיים ועוד.

מפעלי ים המלח מפעלי ים המלח מפעלי ים המלח

כדי להפוך את המכרז לתחרותי ממליץ הצוות כי החשב הכללי יקבע מחיר מינימום לזכיון ובמידה ואף חברה לא תציע את אותו מחיר, חברה ממשלתית שתשתית שלה תקום עוד לפני המכרז, תקח לידה את הפעילות בים המלח. החשש הוא כי במכרז רגיל, אף חברה לא תטרח להשתתף לאור היתרון הרב שיש לכיל, מעצם הידע הרב שיש לה ומפעלי ההמשך שבבעלותה. במצב החדש בו ייקבע מחיר מינימום, גם אם אף חברה אחרת לא תתשתף במכרז, כיל תדרש לשלם את אותו מחיר מינימום כדי לזכות בזיכיון.

עוד ממליץ הצוות כי המדינה תחל במשא ומתן עם כיל במטרה לקצר את מועד תום הזיכיון שנכון להיום הוא שנת 2030, זאת במטרה לצמצם את תקופת אי הוודאות בה נדרשת כיל להשקיע במפעלים אולם לא ידוע אם תמשיך לפעול בהם בעוד עשור, ואיזה מחיר תשלם עליהם המדינה במידה ולא תזכה בזיכיון הבא.

למעשה כעת לפקידי האוצר משימות רבות, שצריכות להתחיל כמה שיותר מוקדם ביניהן - כתיבת רשיון הפקה חדש, תכנוןמכרז, קביעת מחיר מינימום, התחלת משא ומתן עם כיל להקדמת תום הזיכיון ועוד. ככל ההצעדים של הממשלה יחלו מאוחר יותר, כך כח המיקוח של כיל, יגדל לאור כך שלחברות אחרות ולממשלה יהיה פחות זמן להתכונן למכרז הבא.

בשונה מדוחות אחרים, במשרד האוצר העדיפו שלא לפרסם את הגשת הדוח הרשמית, יכנראה מכיוון שלמרות החשיבות הרבה של הנושא, לא ייעשה הרבה בתקופתו של כחלון עד אחרי הבחירות.

תגיות