אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפני ארה"ב וסינגפור - ישראל קפצה 5 מקומות במדד החדשנות צילום: israeltrade.org

לפני ארה"ב וסינגפור - ישראל קפצה 5 מקומות במדד החדשנות

מדד החדשנות של בלומברג מנתח נתונים ב-200 כלכלות בעולם ובוחר את 60 המובילות בהיבטים של מחקר ופיתוח, יכולות ייצור וריכוז של חברות הייטק ציבוריות. דרום קוריאה שמרה על ראש הדירוג, גרמניה נושפת בעורפה. ישראל דורגה במקום החמישי - לפני ארה"ב שדורגה שמינית

22.01.2019, 11:48 | שירות כלכליסט

מדד החדשנות של בלומברג לשנת 2019, שהתפרסם היום (ג') זו השנה השביעית, טומן בחובו הפתעה לטובה עבור כלכלת ישראל - שקפצה 5 מקומות בדירוג לעומת השנה שעברה ואף עקפה את סינגפור וארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

 , מקור: בלומברג מקור: בלומברג  , מקור: בלומברג

דרום קוריאה שמרה על המקום הראשון במדד, למרות ששיפוריה של גרמניה במחקר ובחינוך כמעט העלו את הכלכלה הגדולה באירופה לעמדת שוויון עמה. ארה"ב התקדמה למקום השמיני - שנה לאחר שבעיות בתחום החינוך הוציאו אותה מעשרת הכלכלות הראשונות בפעם הראשונה בהיסטוריה של הדירוג. שבדיה, המתמודדת על התואר מ-2017, ירדה למקום השביעי.

בורסת סיאול, דרום קוריאה. במקום הראשון כבר 6 שנים ברציפות, צילום: בלומברג בורסת סיאול, דרום קוריאה. במקום הראשון כבר 6 שנים ברציפות | צילום: בלומברג בורסת סיאול, דרום קוריאה. במקום הראשון כבר 6 שנים ברציפות, צילום: בלומברג

המדד מנתח עשרות קריטריונים באמצעות שבעה מדדים, כולל הוצאות על מחקר ופיתוח, יכולת ייצור וריכוז של חברות הייטק ציבוריות. הדירוג של השנה מגיע בעוד האליטות הכלכליות העולמיות מתאספות בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ, היכן שהן ידונו בעתיד הגלובליזציה, תפקיד המדינה, ובאופן שבו חדשנות יכולה להניע מדינות קדימה.

גרמניה, כאמור, כמעט השתוותה לדרום קוריאה - שניצבת בראש הדירוג כבר שש שנים רצופות - בזכות ערך מוסף של עוצמת הייצור והמחקר, שרובו בנוי סביב ענקיות תעשייה כמו פולקסווגן, בוש ודיימלר. למרות שדרום קוריאה ממשיכה לעמוד במקום הראשון, ההובלה שלה צרה עקב ניקוד נמוך יחסית בפעילות בתחום הפטנטים. פעילות הפטנטים העלתה את הניקוד עבור סין וישראל, שיצאה כמנצחת אמיתית השנה לאחר שקפצה כאמור חמישה מקומות והגיעה למקום החמישי. היא עקפה את סינגפור, שבדיה ויפן.

דגל ישראל בבורסת נאסד"ק, צילום: israeltrade.org דגל ישראל בבורסת נאסד"ק | צילום: israeltrade.org דגל ישראל בבורסת נאסד"ק, צילום: israeltrade.org

דירוגה של דרום קוריאה במקום הראשון עשוי להתחזק בזכות השקעה מוגברת בטכנולוגיות אסטרטגיות ותוכנית רגולטורית שמעודדת חברות הזנק, כך אומר קון גו, ראש המחקר ב-Australia and New Zealand Banking Group מסינגפור. עבורו האתגר מצוי בהתפשטות החדשנות אל מעבר לתאגידים הגדולים בניהול משפחתי.

עלייתה של גרמניה בדירוג של בלומברג נראה זמני, בעוד שהיצואנית הגדולה באירופה נאבקת במחסור בעובדים מיומנים ומדיניות הגירה משתנה. בריטניה נפלה למקום ה-18 ואל מתחת לסין בפעם הראשונה. ניקודה של סין משקף דיכוטומיה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם: היא הגיעה למקום השני בפעילות פטנטים בזכות חברות כמו וואווי ו-BOE Technology Group, אך עדיין משתרכת מאחור בכל הנוגע ליצרנות כוללת.

מפעל מרציפן בגרמניה. במקום השני במדד, צילום: בלומברג מפעל מרציפן בגרמניה. במקום השני במדד | צילום: בלומברג מפעל מרציפן בגרמניה. במקום השני במדד, צילום: בלומברג

ארה"ב עלתה כאמור שלושה מקומות למקום השמיני. מחזורי מוצר מהירים יותר ותחרות מתגברת משנים את האופן שבו על המנהלים לעבוד: "חדשנות בינונית ושולית לא מתוגמלת עוד כמו פעם. על מנהלים לוודא שהבירוקרטיה לא עומדת בדרכה של החדשנות", כך אמר אלברט בורלא, מנכ"ל יצרנית התרופות פייזר, בוועידה שנערכה לאחרונה.

המצטרפות והמפסידות

בין הכלכלות שדורגו לשנת 2019, המפסידות הגדולות ביותר היו טוניסיה ואוקראינה, שנפלו שתיהן אל מחוץ לחמישים הראשונות. עשר כלכלות הצטרפו השנה לדירוג בזכות מידע אמין שהתאפשר לגביהן. איחוד האמירויות עשתה את הבכורה המרשימה ביותר והגיעה למקום ה-46. ברזיל הצטרפה למדד במקום ה-45 אחרי שלא דורגה בשנה שעברה. כמו כן הצטרפו השנה לדירוג מקסיקו, הודו, וייטנאם וסעודיה. דרום אפריקה נותרה המדינה היחידה באזור הדרומי לסהרה שמדורגת במדד.

הדירוג ל-2019 החל עם 200 כלכלות. כל אחת דורגה על סולם של 0-100 בהתבסס על שבע קטגוריות. מדינות שלא היה עבורן מידע זמין בשש קטגוריות לפחות לא דורגו, מה שהוריד את סך המדינות המדורגות ל-95. מדד בלומברג מכיל את 60 הראשונות.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
ל-17 אין לך מושג על מה אתה מדבר.... כרגיל! שנאה ועוד שנאה
מי שהקים את המרכז הטכנולוגי בב"ש זה ביבי, מי שדוחף להסכמים עם חברות טכנולוגיה מובילות להתמקם בישראל זה ביבי, מי שיוצר סביבה כלכלית אטרקטיבית לחברות כאלו זה ביבי, הצד שלך במפה הפוליטית יצרו את ההסתדרות, הקיבוצים הכושלים והחברות הממשלתיות שהעשירו את המקורבים וחיים על חשבון הציבור עד היום
אביגל  |  23.01.19
18.
חדשנות בישראל
המספרים בטבלה מצינים את מצב המדינה ביחס למדינות אחרות. לפי הטבלה מדינת ישראל מקום ראשון בעולם במחקר ישומי - R&D Intensity ומקום שני במספר החוקרים באופן יחסי לאוכלוסיה - Researcher Concentration שזה ממש מצוין. בניגוד לתוצאות המצוינות במיצוי היכולות, החינוך הגבוה ממש אינו באיכות מספקת שכן, ישראל מקום 36 ב- tertiary efficiency כלומר בחינוך הגבוה.
cleareye  |  23.01.19
לכל התגובות