אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התרופה לשפעת: לייקר את תעריף האשפוז הפנימי צילום: אייל בסון

בלעדי לכלכליסט

התרופה לשפעת: לייקר את תעריף האשפוז הפנימי

גל השפעת החריג השאיר את המחלקות הפנימיות המדולדלות בלא מיטה פנויה לרפואה. מנהלי המחלקות דורשים להוסיף מיטות, אחיות ורופאות, אבל במשרד הבריאות מציעים: להעלות את תעריף האשפוז שמשלמות הקופות

23.01.2019, 06:52 | אדריאן פילוט

הנהירה לבתי החולים עקב גל השפעת הכריעה את מנהלי המחלקות הפנימיות, שהתפוסה בהן כבר עולה על 100%. אתמול הם פנו בקריאה נואשת לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון, ותבעו למצוא פתרון כולל ל־110 מחלקות בעשרות בתי חולים ציבוריים, שכבר נמצאות על סף קריסה. ברקע המשבר עומדת השחיקה המתמשכת במספר מיטות האשפוז ובכוח האדם במחלקות ‑ ועימות עיקש בין משרדי הבריאות והאוצר על הדרך להקל עליה.

קראו עוד בכלכליסט

הפתרון שתובעים מנהלי המחלקות פשוט: עוד רופאים, עוד אחיות, עוד מיטות, עוד ציוד. לפי האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, כל מחלקה מונה היום רק 12 רופאים בממוצע, שליש מהם מומחים והיתר מתמחים. לפי בדיקה כלכלית שנערכה לפני שלוש שנים עבור האיגוד והסתדרות הרפואית בישראל (הר”י), בתנאים של תפוסה מלאה במחלקות לאורך כל השנה דרושים 17 רופאים: מנהל, מומחים בכירים ומתמחים.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. ויכוח עם האוצר על מחירון האשפוז, צילום: אייל בסון סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. ויכוח עם האוצר על מחירון האשפוז | צילום: אייל בסון סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. ויכוח עם האוצר על מחירון האשפוז, צילום: אייל בסון

תפוסה של 110%

המחלקות הפנימיות הן הלב הפועם של בתי החולים. נתונים שהגיעו ל"כלכליסט" מספקים הסבר לזינוק החד בפניות אליהן בשבועות האחרונים: החורף הקשה. לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, שיעור הפניות בשבוע בשל תחלואה דמוית־שפעת הגיע לראשונה ליותר מ־12.5 פונים לאלף נפש.

המספרים מלמדים על עלייה תלולה בפניות לעומת השנים הקודמות. בקרב ילדים מעל גיל שנתיים טיפס שיעור הפונים ל־30 לאלף נפש, לעומת 20 בחורף שעבר ו־15 בלבד ב־2016‑2017: הכפלה תוך שנתיים בלבד. עלייה דומה נרשמה בקרב תינוקות.

זינוק נרשם גם בשיעור הפניות בשל דלקת ריאות, במיוחד בקרב תינוקות, שם הוא כבר מגיע ל־90 פונים לאלף נפש לעומת 70 ב־2016. גם בקרב בני 19‑64 ניכרת עלייה בפניות. כתוצאה מההצפה עלתה התפוסה של מיטות האשפוז במחלקות הפנימיות ל־110%, אחרי שכבר עמדה על 106% בתחילת ינואר. במחלקות ילדים נשמרה יציבות: לא פחות מ־112% תפוסה.

אבל עם כל הכבוד לגנרל חורף, מצוקת האשפוז לא היתה חריפה כל כך אלמלא הידרדרות שחלה בצפיפות האשפוז ב־40 השנים האחרונות. סבב המאושפזים בכל מיטה במחלקה פנימית עומד כיום בממוצע על שבעה בחודש, לעומת ארבעה בראשית שנות השמונים. באיגוד הישראלי לרפואה פנימית מסבירים שהצפיפות הזו גובה גם מחיר כלכלי כבד, בדמות בזבוז משאבי המערכת עקב אשפוזים חוזרים, תחלואה ותמותה, והארכת תקופת האשפוז בשל חוסר יעילות בטיפול הרפואי.

אשפוז במחירי הפסד

אנשי משרד הבריאות ערים לזינוק בתפוסה במחלקות הפנימיות, והפתרון שהם מציעים, כפי שנודע ל”כלכליסט”: העלאת תעריף האשפוז שמשלמות קופות החולים לבתי החולים, כדי לדרבן את ההנהלות להשקיע יותר במחלקות.

הצרה היא שתיקון כזה מחייב לכנס את ועדת המחירים המשותפת למשרד הבריאות והאוצר, וזו משותקת כבר שנתיים בשל חילוקי דעות קשים בין הצדדים. המחלוקת החלה ב־2016, כשקופות החולים התלוננו על המחיר המופרז לטענתן שגובים בתי החולים על טיפולים רדיותראפיים לחולים אונקולוגיים. בבתי החולים דחו בתוקף את הטענות, וגרסו שהתעריף שהם גובים עבור אשפוז במחלקות פנימיות דווקא נמוך באופן בלתי סביר, ואינו מכסה אפילו את עלות האשפוז הבסיסית. משרד האוצר צידד בעמדת הקופות; משרד הבריאות ‑ הבעלים של רוב בתי החולים בישראל ‑ צידד בעמדת בתי החולים; והמחלוקת לא נפתרה עד היום.

במשרד הבריאות טוענים שהשיתוק אינו מוצדק, ומנסים לקדם מתווה לפתרון המבוסס על תיקון מחירים של כמה שירותים, מעין עסקת חבילה שתכלול מטבע הדברים גם עדכון של מחירי האשפוז במחלקות הפנימיות.

באיגוד לרפואה פנימית מציגים את המספרים, שמוכיחים שהמחלקות הפנימיות מניבות לבתי החולים הפסדים. עלות האשפוז לבית החולים עצמו עומדת היום על כ־3,000 שקל ליום אשפוז במחלקה פנימית. התעריף שמשלמות הקופות עומד על 2,243 שקל, לפי מחירון של משרד הבריאות שהתעדכן באופן אוטומטי דווקא אתמול. המחירון מתעדכן ארבע פעמים בשנה, בעיקר בכפוף לעדכון השכר במגזר הרפואי.

אולם למעשה הקופות מקבלות עוד הנחות. אחרי כל ההנחות, בתי החולים רואים רק 1,570 שקל בממוצע עבור כל יום אשפוז. במקרה של קופת חולים כללית, שחרגה ממכסת ימי האשפוז שסוכמה עם בתי החולים ("קאפ"), התשלום הוא 450 שקל בלבד.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
הזילזול בשפעת מחפיר. הוירוס משתנה בקלות והחיסונים אפקטיבים רק כ 30%
בשנה קודמת היתה מגפה מטורפת של שפעת בארה"ב ובאוסטרליה. הוירוס H3N2 קטלני במיוחד. שלא נדבר על הנזק הכלכלי האדיר למשק. זהו איום כלכלי ועלול להיות גם בטחוני. המדינה חייבת להקצות כספים משמעותיים לפיתוח חיסונים אפקטיבים.
JOJO  |  23.01.19
15.
רעיון להקלה קטנה בעומס
ההחלטה לשחרר חולה מתקבלת בביקור של הבוקר, בסביבות 9. מכתב שחרור מוכן בדרך כלל לא לפני 14:00 ולפעמים אפילו הרבה יותר מאוחר. אם אשפוז ממוצע לוקח 4 ימים, זה כבר לגמרי לא זניח. כמובן שלא פותר את העומס על הרופאים, האחיות ושאר הצוות הרפואי, אבל כן יקל את בעיית המחסור במיטות.
רני  |  23.01.19
14.
שאנשים יקחו חיסון אבל מפגרים קיימים החל מקהילת הט
טבעוניים ועד קהילת האנטי חיסונים ולידות בבית, בסין האדמת מתפרצת כי הם נגד חיסונים בישראל הצהבת חזרה כי לא מתחסנים ונשים יולדות בבית ונפטרות עקב סיבוכים שונים, הטבעוניים ממשיכים בשלהם ורצים לקבל השלמות וכדורים לברזל סידן ושלל ויטמנים שאינם נספגים כראוי מהצומח, עד מתי ימשיך הפיגור הזה של דיאטה חדשה כל שני וחמישי ואנטי חיסונים עד מתי ?
ד"ר  |  23.01.19
13.
ליצמן הרס את מערכת הבריאות
מערכת הבריאות בקריסה,העסקן החרדי שמונה לתפקיד שר הבריאות הביא חורבן.(דרך אגב בפועל הוא סגן שר כי לכת החרדים שלא מכירים במדינה היהודית ציונית קשה להחזיק בתואר שר,אז הוא סגן שר). ככה כששיקולים פולטיים גורמים למינוי של עסקן חרדי שלא מבין ברפואה לא פרופסור לרפואה גם בניהול הוא כושל שכל מה שמעניין אותו זה אייך להטייב עם אוכלוסית הכת החרדית.
מר בטחון וכלכלה  |  23.01.19
לכל התגובות