אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכם החלב התפורר - ומוצרי החלב שבפיקוח צפויים להתייקר ב-3.4% צילום: בלומברג

הסכם החלב התפורר - ומוצרי החלב שבפיקוח צפויים להתייקר ב-3.4%

ועד הרפתנים, שהתנגד להסכם שהושג ללא תיאום מולו, מבקש להצטרף לעתירה נגד ההסכם שהוגשה על ידי תנובה. במשרד המשפטים סבורים שלא יוכלו להגן על עמדתו של שר האוצר, לפיה לא צריך להעלות את מחירי החלב - שכן ההסכם שהושג לא ימומש לאור הבחירות הקרובות

24.01.2019, 17:51 | עמרי מילמן ונורית קדוש

לאחר שכבר הובהר לכל הצדדים כי הסכם החלב שנחתם בין משרדי האוצר והחקלאות, התאחדות חקלאי ישראל והתאחדות מגדלי הבקר, לא צפוי להתממש, כעת נראה כי כל הצדדים מבינים שמחירי החלב צפויים לעלות. לפי הערכות, התייקרות המוצרים המפוקחים צפויה לעמוד על כ-3.4%.

ביום ראשון הקרוב צפוי להתקיים דיון אצל היועץ המשפטי לממשלה, בנוגע לעתירה שהוגשה על ידי תנובה - וכעת מבקש ועד הרפתנים, שהתנגד להסכם שנעשה ללא תיאום מולו, להצטרף לעתירה (הוועד מייצג 300 מתוך 700 רפתנים).

קראו עוד בכלכליסט

מוצרי חלב. ההסכם קרס בעקבות פיזור הכנסת הנוכחית, צילום: מיקי נעם אלון מוצרי חלב. ההסכם קרס בעקבות פיזור הכנסת הנוכחית | צילום: מיקי נעם אלון מוצרי חלב. ההסכם קרס בעקבות פיזור הכנסת הנוכחית, צילום: מיקי נעם אלון

במשרד המשפטים סבורים כי אין באפשרותם להגן על עמדתו המקורית של שר האוצר, משה כחלון, לפיה לא צריך להעלות את מחירי החלב בהתאם להחלטת ועדת המחירים משום שההסכם יביא להוזלת החלב הגולמי - שכן ההסכם לא ימומש לאור הבחירות הקרובות.

כדי ליישם את ההסכם יש לקבוע את חלקו בחקיקה, דבר שלא יכול לקרות עכשיו - ולמעשה שומט את עמדת המדינה. במשרד האוצר הביעו עמדה דומה, אולם דיון רשמי בנושא יתקיים רק ביום ראשון.

מי שמחזק את העמדה הזו הוא למעשה גם מי שמהווה את צידו השני של ההסכם - מאיר צור, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, שמודה כי ההסכם קרס לחלוטין ואף הצטרף בינתיים למפלגתו של כחלון. במכתב ששלח צור לדביר גואטה, ממקימי ועד הרפתנים, ציין הראשון כי "עם פיזור הכנסת אין יותר תוקף להבנות או לעקרונות ההסכם, ולכן הוא בטל ויש להתחיל באופן מיידי להתארגן לקראת הממשלה הבאה".

על רקע המחלוקות הפנימיות בקרב הרפתנים, ציין צור כי "יש לבנות את המנגנון שיאפשר לכלל הרפתנים בכל מגזר בנפרד להיות שותפים להחלטה". זאת, על רקע מכתב התראה ששלח הוועד לצור בו איים בתביעה בעקבות פגיעה ברפתות המשפחתיות.

שיעור ההתייקרות הצפוי עומד על 3.4%

נזכיר כי בבסיס העתירה שהגישה תנובה עומד סירובו של השר כחלון לאמץ את המלצת ועדת המחירים מחודש מרץ אשתקד, להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב-3.4%. זאת, בעקבות עלייה מתמשכת במחיר החלב הגולמי. מאז, מחיר החלב הגולמי עלה בשיעור שמצדיק עליה גבוהה יותר מזו שעליה המליצה ועדת המחירים, אולם בקשת המחלבות כפי שבאה לידי ביטוי בעתירה שהגישו, עומדת על 3.4% - ולכן זהו השיעור בו צפויים מחירי מוצרי החלב שבפיקוח לעלות.

עמדת כחלון הובילה את תנובה וטרה להעלות לצרכן את מחירי מוצרי החלב שאינם בפיקוח בשיעור ‫של עד 3.4%. בנוסף, טרה חדלה לשווק בשבועות האחרונים חמאה שמחירה בפיקוח, ויצרה מחסור מתמשך בשוק. זאת, כאיתות למדינה כי לא תמשיך לייצר מוצרים בפיקוח אם לא תקבל תמורה התואמת לעלות הייצור.

 

מוועד הרפתנים נמסר ל"כלכליסט": "הסכם החלב קרס סופית. כעת, גם אחרוני התומכים בהסכם הקלוקל מבינים כי הוא לא ייצא אל הפועל ועלינו לפעול על מנת להגיע להסכם הוגן המוסכם על כולם, אשר יבטיח בצורה הוגנת את יכולת הייצור של החלב והעלאת שכר הרפתנים מ-19 אג' לליטר, סכום שלא השתנה 20 שנה למרות העליות העצומות בכלל תשומות הייצור. הרפתן אינו אחראי ליוקר המחיה אלא סובל ממנה בדיוק ככל אזרח. ניתן להוריד את המחירים במגוון דרכים נוספות, אך לא על ידי מיטוט משק החלב והעברתו לידי ייבואנים אשר דאגתם היחידה היא מיקסום רווחים על חשבון הצרכן.

"הרפתן הישראלי הוא היעיל בעולם ורוב עלויות החלב כלל אינן תלויות בו, אלא במדינה ובמחלבות. אנו קוראים לכל מועמד שרואה עצמו כראוי להיות שר האוצר הבא להבין כי הסכם חלב חדש שלא יאפשר את פרנסת הרפתנים בכבוד פשוט לא יצא לפועל".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
למס' 2 אתה טועה וזו תהיה עוד אבן על המצבה בבית העלמין של כלכלת ישראל....
מדינת ישראל בסופו של דבר תהיה תלויה במדינות אחרות למזון. זה יתן אבן ריחיים של הצוואר של המדינה שיגרום בסופו של דבר לסחטנות בלתי מתפשרת של דיכפין. האם זה מה שאתה רוצה? אני לא. כלומר אתה ימני גנראה שכמו ביבי והליכוד ושאר הימין המפגר של מדינת ישראל רוצה להגיע לתחילת תגובתי. צריך להציל את החקלאות של ישראל. דבר ראשון זה להפסיק את ההתנהלות של תנובה ושאר המחלבות כלפי הרפתנים. אחר כך התנהלות של תנובה ושאר המחלבות בנושא מחירים לצרכן. אתה רוצה להוריד בנקודות ספציפיות ולא ככל. אז גבינה צהובה ניתן לייבא וכך שאר מוצרים שיש להם דרישה. כך המחיר לצרכן ישאר די קבוע. אך בכל מקרה שאת רוב התצרוכת ישראל תייצר בכוחות עצמה. דוגמה לכך זה שוק החלב הקנדי שהוא די סגור יחד עם זאת המחירים די סטטים. אני מקווה שהבנת את הרעיון. מדינה שמייצרת בעצמה את המזון איננה תלויה בגחמות של מדינות אחרות.
ישראלי שפוי  |  25.01.19