אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר אסותא אשדוד: "אפשר להפחית הגירעון ב-50 מיליון שקל, לא לאזן" צילום: אוראל כהן

יו"ר אסותא אשדוד: "אפשר להפחית הגירעון ב-50 מיליון שקל, לא לאזן"

רן סער, היו"ר החדש של בית החולים, צופה שאת 2018 יסיים בגירעון של כ־140 מיליון שקל שיכוסה בזכות הסכם הייצוב של מכבי שיזרים לו 250 מיליון שקל. "חשבנו שנגיע ליעילות של מרכזי אסותא, אבל בבי"ח ציבורי העלויות גבוהות יותר וזה טרף את הקלפים"

27.01.2019, 13:28 | שחר אילן

היו"ר החדש של בית החולים אסותא אשדוד, רן סער, שהוא גם מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, סבור ששיא המשבר בבית החולים כבר מאחוריו. בראיון ל"כלכליסט" הוא מגלה שהסכם הייצוב החדש בין המדינה למכבי כולל סכום של 250 מיליון שקל שהקופה תזרים לכיסוי הגירעונות של בית החולים: "ל־2018 ו־2019 אנחנו מסודרים. שיא המשבר היה לפני חצי שנה, אז היה חשש שבית החולים, שהוא חברה בע"מ, ייכנס למצב של הערת עסק חי (שמקשה מאוד על ההתנהלות העסקית, ש"א). אני יותר אופטימי ממה שהייתי לפני חצי שנה".

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל שירותי בריאות כללית, פרופ' אהוד דודסון, אמר לאחרונה בראיון ל"כלכליסט" כי אם יקבל אסותא אשדוד סיוע, גם כללית תדרוש סיוע בעבור בתי החולים שלה. סער דווקא טוען שהסכם הייצוב של מכבי, שעומד על 1.025 מיליארד שקל, מיטיב עם הקופה הרבה פחות מאשר ההסכם של הכללית, 3.4 מיליארד שקל. לדבריו, מכבי ניהלה משא ומתן תוך כדי חשש מהערת עסק חי, "ואותי לימדו שהסכמים לא עושים תחת לחץ". לדבריו, התוצאה של ההסכם היא ש"מי שמימנה דה פקטו את הגירעון של אסותא אשדוד היא מכבי שירותי בריאות".

בית החולים אסותא אשדוד הוקם בנובמבר 2017 כחברה בע"מ בבעלות חברת אסותא מרכזים רפואיים, ששייכת למכבי שירותי בריאות. הוא קיבל מהמדינה מענק הקמה של 855 מיליון שקל, מתוכם, לדברי סער, 350 מיליון שקל בתמורה לוויתור של בית החולים על הפעלת שר"פ (שירותי רפואה פרטיים). יחד עם הצמדות הגיע הסכום למיליארד שקל. למרות זאת, לאחר שנת הפעלה אחת בלבד הזהיר דו"ח של חברת דלויט שחשבונות בית החולים צפויים להיכנס לגירעונות קשים. בשבועות האחרונים סיימו את תפקידם גם יו"ר בית החולים, פרופ' שוקי שמר, וגם המנכ"ל, ד"ר דודו דגן.

פחות ניתוחים אלקטיביים

 

"נסיים את 2018 עם גירעון של כ־140 מיליון שקל", אומר סער. "בית החולים הזה לא יהיה מאוזן. אין בית חולים קטן בישראל שיש לו גירעון של פחות מ־100 מיליון שקל לשנה, ואסותא אשדוד הוא בית חולים פריפריאלי של 300 מיטות. בנסיבות הנוכחיות ניתן להוריד 50-40 מיליון שקל מהגירעון באמצעות התייעלות ופיתוח. אני אופטימי שזה יקרה".

אתה אומר שאתה מכוסה ל־2019, אבל מה יקרה ב־2020?

"בחודשים הקרובים יהיה משא ומתן על הסכם הקאפ החדש (שקובע לקופות החולים תקרת רכישת שירותים מבתי החולים ואת המחירים, ש"א). אני מקווה שבהסכם הזה ייתנו תנאים טובים יותר לבתי חולים קטנים, ואולי קצת יותר לאסותא אשדוד כי הוא בית חולים ינוקא. אם ההסכם לא ייבנה כך, יהיה לנו עוד יותר קשה".

רן סער, צילום: אוראל כהן רן סער | צילום: אוראל כהן רן סער, צילום: אוראל כהן

איך ישפיע מינוי אפשרי של חשב מלווה על ידי האוצר?

"אין לנו חשב מלווה. חשב מלווה שולט במשאבי בית החולים וחותם על צ'קים. המדינה לא רוצה חשב מלווה, כי זה אומר שהיא לוקחת אחריות מלאה על בית החולים. סוכם שיהיה חשב מדווח שבוחן את ההתנהלות".

על פי תוכנית ההקמה, הייתם אמורים להיות מאוזנים. מה השתבש?

"שלושה משתנים גרמו לכך שעלויות בית החולים יהיו הרבה יותר גבוהות: ויתרנו על השר"פ, וזה גרם שנשלם יותר לרופאים; המדינה דרשה מבית החולים תנאים יותר מחמירים בנושא תשתיות וכוח אדם; והיתה גם טעות של אסותא ושלנו. חשבנו שבית החולים יגיע ליעילות של המרכזים הרפואיים של אסותא, אבל בבית חולים ציבורי העלויות הרבה יותר גבוהות וזה טרף את הקלפים".

דו"ח דלויט אומר שיש לכם ציוד וחדרי ניתוח שמנוצלים חלקית מאוד.

"המחיר שקופות החולים נדרשות לשלם באסותא אשדוד הוא מחיר מלא, כי בית החולים לא יכול לעמוד במתן הנחות. המדינה לא הוסיפה לתקציב של משרד הבריאות את העלות של 300 מיטות באסותא אשדוד, שזה חצי מיליארד שקל. לכן קופות החולים, להוציא מכבי, משתדלות לא לשלוח אלינו חולים לניתוחים אלקטיביים (לא דחופים, ש"א), אלא לקפלן ולברזילי".

למו לא חזו את זה?

"40 שנה לא פתחו בית חולים בישראל. כך זה במערכת הבריאות הישראלית, לא תמיד חושבים קדימה".

היה אפשר להקים בית חולים חדש באשדוד בלי משבר?

"בדיעבד לא. אבל המשבר לא היה אמיתי. לא היה מצב שלא שילמו משכורות ואנחנו לא רוצים להגיע אליו".

אסותא אשדוד, צילום: אבי רוקח אסותא אשדוד | צילום: אבי רוקח אסותא אשדוד, צילום: אבי רוקח

"סוג של מגדל בבל"

 

אם המדינה ממילא משלמת, עולה השאלה למה לא להלאים את בית החולים. סער מסביר שהמדינה מאוד לא רוצה את הבעלות על בית החולים. לדבריו, "האופציה שהמדינה דוחפת אותנו אליה היא שבית החולים יחדל להיות חברה בע"מ, וייכנס לתוך מכבי. המדינה מסתכלת עלינו בשבע עיניים כי היא הולכת לבנות עוד שני בתי חולים בבאר שבע ובקריות. אני מניח שילמדו את הלקחים של התהליך באשדוד, ולא יאפשרו שחברה בע"מ תבנה אלא שקופת חולים תעשה את זה".

למה היה צורך שתחליף את שוקי שמר, היו"ר הקודם של בית החולים?

"שוקי ואני מסונכרנים לחלוטין. הוא הגשים את החלום שלו ובנה בית חולים שחי ונושם ומציל אנשים. הוא חש שאם אהיה יותר בתמונה, מכבי תהיה יותר נוכחת בבית החולים, ואני חושב שהוא צדק".

כמה ימים אחרי שוקי שמר, מנכ"ל בית החולים ד"ר דוד דגן עזב. אלה טלטלות קשות.

"בין היתר זה צעד של התייעלות. נוצר מצב שבבית החולים היו שני מנהלים, פרופ' חיים ביטרמן, שהיה מנהל רפואי וגייס את כל האנשים, וד"ר דוד דגן, שהגיע אחריו כמנכ"ל. נוצרה כפילות. לא נכון שלבית חולים יהיו שני מנהלים ושניהם רופאים. לפעמים עושים טעויות. דודו הבין זאת בעצמו. המנכ"ל הבא של בית החולים יהיה פרופ' חיים ביטרמן".

מה התפקיד שלך בבית החולים?

"יש בבית החולים צוות מצוין, אבל זה ערב רב של אנשים שבאו מכל מיני תרבויות ארגוניות. יש פה סוג של מגדל בבל. אין תרבות שירות ואין שפת שירות. המשימה הראשונה שלי זה לייצר תרבות ארגונית".

אחת הדרישות של אסותא אשדוד מהמדינה כדי להיחלץ מהמצב הקשה היא תוספת של 200 מיטות. בינתיים מאשרים לו רק כמה עשרות, וצפוי מיקוח.

סער מקווה להתפתח השנה בעוד שני כיוונים: הגדלת התפוסה של מחלקת היולדות והתקנת שני מאיצי קרינה במחלקה האונקולוגית. אלה, לדבריו, יהיו המאיצים היחידים בין תל השומר לבאר שבע.

תגיות