אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השוכר הופך לרוכש: ג'רוזלם פוסט רוכש את אולפני הבירה של לאודר צילום: אוהד צויגנברג

בלעדי לכלכליסט

השוכר הופך לרוכש: ג'רוזלם פוסט רוכש את אולפני הבירה של לאודר

העיתון ששוכר בנכס שטחים נרחבים רוכש אותו בכ־74 מיליון שקל. על העסקה מעיב סכסוך עם בעל הזכויות בקרקע: "ניצלו את הצעות הרכש לקידום המו"מ עם העיתון"

28.01.2019, 07:25 | אמיתי גזית

רון לאודר מוכר את בנייני "אולפני הבירה" של חברת JCS, לעיתון "ג'רוזלם פוסט", שבבעלות אלי עזור, כך נודע ל"כלכליסט". העסקה, שצפויה להיחתם בקרוב, כוללת שני בניינים סמוכים ברחוב יפו בירושלים, בני תשע ושבע קומות, בשטח בנוי כולל של 5,200 מ"ר. על פי ההערכות, "ג'רוזלם פוסט" ישלם כ־74 מיליון שקל עבור הבניינים, שבהם הוא שוכר היום שטחים נרחבים.

קראו עוד בכלכליסט

בנייני אולפני הבירה. מושכרים ל"גרוזלם פוסט" ולאולפני טלוויזיה, ובהם חדשות ערוץ 13, CNN ורשתות זרות נוספות, צילום: אוהד צויגנברג בנייני אולפני הבירה. מושכרים ל"גרוזלם פוסט" ולאולפני טלוויזיה, ובהם חדשות ערוץ 13, CNN ורשתות זרות נוספות | צילום: אוהד צויגנברג בנייני אולפני הבירה. מושכרים ל"גרוזלם פוסט" ולאולפני טלוויזיה, ובהם חדשות ערוץ 13, CNN ורשתות זרות נוספות, צילום: אוהד צויגנברג

על העסקה מעיב סכסוך שהתפתח בין חברתו של לאודר JCS ובין איש העסקים היהודי־מרוקאי, מאיר מישל אזרואל, בעל הזכויות בקרקע שבה נמצא הבניין, וקיים גם הוא מו"מ מול לאודר. לטענת אזרואל, JCS ניצלה אותו והשתמשה בהצעות המחיר שלו רק כדי לגרום ל"ג'רוזלם פוסט" להעלות את סכום הרכישה, בלי כוונה של ממש למכור לו את הנכס.

המחלוקת עם אזרואל עלולה לעלות לעיתון ביוקר ולפגוע בכדאיות הכלכלית של העסקה, שכן כבעל הקרקע הוא עלול להערים קשיים על בעל הבית החדש.

טענות לניצול

שטח הקרקע שבבעלות אזרואל 6.6 דונם, עליהם בנויים שני הבניינים ביפו 208-206, וכן בניין אגד ובית מלון שנחנך לאחרונה על ידי ארי מלונות, שבשליטת אזרואל. JCS, בעלת זכויות החכירה בבניינים בלבד ולא בקרקע, משכירה את הבניינים לגופי תקשורת, ובהם אולפן חדשות ערוץ 13 הממוזג, משרדים של CNN, רשתות זרות נוספות ו"הג'רוזלם פוסט", שחולש על כ־980 מ"ר. דמי השכירות החודשיים שמניבים הבניינים ל־JCS מסתכמים בכ־400 אלף שקל בחודש.

באוגוסט 2018 החליט לאודר לסגור את חברת JCS ולמכור את הבניינים. בנק ההשקעות ווליו בייס מונה לטפל בהליך המכירה, פנה לגורמים שונים, ובהם אזרואל, בבקשה שיגישו הצעות רכש. בהיותו בעל הקרקע לאזרואל אינטרס גדול לרכוש את הנכס, שכן ביכולתו לפעול ביתר קלות לקבלת זכויות בנייה נוספות והשבחת ערך המגרש.

עו"ד מימון אביטן, צילום: תמר מצפי עו"ד מימון אביטן | צילום: תמר מצפי עו"ד מימון אביטן, צילום: תמר מצפי

ב־7 בינואר הגיע הליך ההתמחרות ליישורת האחרונה. אזרואל, באמצעות עו"ד אביטן מימון, הגיש הצעה בהיקף 71 מיליון שקל, ולמחרת שיפר אותה ל־74 מיליון שקל. בשיחה עם "כלכליסט" טען עו"ד מימון שהובהר לו בעל פה כי סכום זה סופי ויאפשר לו לרכוש את הנכס. לעומת זאת, בסביבת JCS גורסים כי עו"ד מימון העלה את המחיר רק כדי להישאר במשחק, ומעולם לא הובטח לו כי הנכס יימכר ללקוח שלו.

יומיים אחר כך, לטענת מימון, הודיעו לו כי גורם שלישי הציע יותר מ־74 מיליון שקל ולא אפשרו לו לשפר את הצעתו. בהמשך התברר כי הקונה הוא "ג'רוזלם פוסט".

רון לאודר. סוגר את JCS ומוותר על הנכס, צילום: גטי אימג רון לאודר. סוגר את JCS ומוותר על הנכס | צילום: גטי אימג'ס רון לאודר. סוגר את JCS ומוותר על הנכס, צילום: גטי אימג

זעם על הבנק

ב־8 בינואר שלח מימון מכתב לבנק ההשקעות שניהל את המכירה, ובו כתב: "הובהר למרשתי כי ככל שתשפר את הצעתה מ־71 מיליון שקל ל־74 מיליון שקל הצעתה תיחשב זוכה". במכתב טען כי התנהלות המוכרת "אינה מקובלת כלל ועיקר, נראה כי מדובר בסחר סוסים עקר. הנך נדרש לא לעשות שום שימוש בהצעת מרשתי למטרת הצגתה לצד שלישי, שאחרת יהיה מדובר במצג אסור".

ב־16 בינואר שלח מכתב לנציג בנק ההשקעות כתגובה להודעה כי "ג'רוזלם פוסט" ירכוש את הנכס: "מרשתי קיבלה בתדהמה את הודעתך, שעה שהיה ידוע היטב כי מרשתי הודיעה לך כי תשפר בלפחות חצי מילון שקל את סכום ההצעה הגבוהה ביותר. ידעת את זה ולמרות זאת בחרת לפעול, בתקווה שלא ממניעים זרים, כדי להעדיף הצעה של צד שלישי. מרשתי דורשת לחתום על חוזה לאלתר, וככל ולא תינתן הודעה מצדכם כי תפעלו כך, תפעל מרשתי בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה להוציא את ההסכם אל הפועל, לרבות פנייה לבית משפט".

במכתב אחר שנועד לרמוז על הקשיים שהוא צפוי להערים על הרוכשת טוען עו"ד מימון כי JCS "ביצעה בנייה אסורה בשטח הבניינים, בהיקף נרחב ובניגוד להיתר הבנייה". כמו כן הוא הזכיר דרישה של כיבוי אש להתקנת מערכות בטיחות שונות שעלותן לדבריו מיליוני שקלים שיצאו מכיסה של הרוכשת.

ב־21 בינואר שלחה עו"ד רוית פרינץ ממשרד עורכי הדין סלומון ליפשיץ, שמייצגים את JCS, מכתב תגובה למימון, ובו טענה כי העסקה קודמה עם רוכשת אחרת, ולא עם הלקוחה שלו, משום שהובהר להם כי חברת ארי מלונות של אזרואל "אינה מעוניינת בשום מקרה להעלות את הצעתה מעבר ל־74 מיליון שקל", וכי הבינו כי הצעת אזרואל היתה בתוקף רק ל־24 שעות. "מרשתי בחרה להתקשר בהסכם למכירת הבניינים עם מציע אחר שהצעתו היתה גבוהה מזו של מרשתך. לא ברור על מה מלינה מרשתך", כתבה עו"ד פרינץ.

תגיות