אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת מדז'יבוז למאבק בהטרדות מיניות ממליצה: פיילוט של הגשת תלונות על הטרדות באינטרנט צילום: שאול גולן

ועדת מדז'יבוז למאבק בהטרדות מיניות ממליצה: פיילוט של הגשת תלונות על הטרדות באינטרנט

הוועדה, שתגיש את המלצותיה הבוקר, ממליצה לאסור על פיטורי ממונות על הטרדות. הבעיה: הבחירות וחילופי השרים יקשו על יישומן

28.01.2019, 06:55 | שחר אילן

ועדת מדז'יבוז' למאבק בהטרדות המיניות תגיש הבוקר (ב') את המלצותיה והיא ממליצה לחזק ולעגן בחוק את תפקיד הממונה על הטרדות מיניות במקומות העבודה. בין היתר ממליצה הוועדה לקבוע איסור לפטר את הממונות או להרע את תנאי שכרן אלא בנסיבות ראויות, מלקבוע בחוק את היקף המשרה והשכר, וכן להקים מאגר של הממונות כדי שהרשות לקידום מעמד האישה תוכל לשמור איתן על קשר.

קראו עוד בכלכליסט

המלצה שצפוי יישום מידי שלה היא הנהגת פיילוט של משרד ממשלתי שבו יאפשרו לעובדות להתלונן על הטרדות מיניות באופן מקוון בתקווה שהדבר יעלה את מספר התלונות. המלצה נוספת: הקמת גוף במסגרת הרשות שיפעיל סנקציות כנגד מעסיקים שלא מיישמים את החוק, למשל אינם קובעים ממונה על ההטרדות. כן מציעה הוועדה ליצור רשימה של בודקי תלונות בלתי תלויים שיחקרו תלונות על הטרדות במקומות העבודה.

הוועדה לגיבוש תוכנית לאומית למאבק בתופעת ההטרדות המיניות בחברה הישראלית בראשות מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה אוה מדז'יבוז' תגיש הבוקר את המלצותיה לשרה לשוויון חברתי ח"כ גילה גמליאל. הוועדה הוקמה על ידי השרה גמליאל לפני כשנה והמלצותיה תוקצבו מראש ב-10 מיליון שקל לשלוש שנים (כלומר 3.3 מיליון שקל בממוצע לשנה). הוועדה התמקדה בנושא ההטרדות מיניות בסביבת העבודה ובסביבה מקצועית אחרת, דוגמת כוחות הביטחון.

חברי הוועדה הנוספים היו מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבוהב, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי אבי כהן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר תא"ל שרון ניר, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית אורית סוליציאנו, מנכ"לית כיאן רפאה ענבתאוי, מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור ותנ"צ יפעת שקלר יועצת המפכ"ל לענייני נשים.

יו"ר הוועדה אוה מדז יו"ר הוועדה אוה מדז'יבוז' יו"ר הוועדה אוה מדז

שמונה מתוך היוזמות כבר תוקצבו וייצאו לביצוע עם אישור השרה את המלצות הוועדה, ביניהן: קמפיין העלאת מודעות בתקציב של 3 מיליון שקל שייצא לדרך במהלך 2019; ב-2021 יחולקו תמיכות ממשלתיות למוסדות הפועלים לקידום המאבק בהטרדות מיניות בהיקף של 1.7 מיליון שקל.

הבעיה היא שהיוזמות שתוקצבו הן הקלות ליישום. הרבה יותר קשה יהיה להעביר שינויי חקיקה, למשל בעניין מעמד הממונות על ההטרדות. העובדה שעבודת הוועדה הסתיימה ממש סמוך לבחירות משמעותה שאת המסקנות יצטרך ליישם השר הבא לשוויון חברתי. שרים מעדיפים לעיתים קרובות לא ליישם מסקנות של ועדות שמינו קודמיהם.

בשבועות האחרונים העלה המשרד לשוויון חברתי לאינטרנט את קורס הפסיכומטרי הדיגיטלי. כלומר המשרד שבדרך כלל אינו יצרן כותרות סיפק לשרה גמליאל שני אירועים תקשורתיים משמעותיים דווקא בתקופת הפריימריז בליכוד. במשרד אומרים ששני המהלכים נקבעו מראש חודשים רבים לפני שהוקדמו הבחירות.

השרה גמליאל אמרה ש"סקר שערכה הוועדה הוכיח שכמעט כל אישה בישראל חוותה הטרדה מינית. צריך לשנות את כללי המחשק ולהתוות מחדש את גבולות המותר והאסור ביחס אל נשים". יו"ר הוועדה אוה מדז'יבוז' אמרה ש"מה שהיה בעבר לא נכון יותר. האחריות חלה על כולנו כחברה".

תגיות