אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
S&P מביעה אמון במשק הישראלי - למרות הגידול בגירעון: אשררה את דירוג האשראי הגבוה צילום: ארן דולב

S&P מביעה אמון במשק הישראלי - למרות הגידול בגירעון: אשררה את דירוג האשראי הגבוה

באוגוסט העלתה S&P את דירוג האשראי של ישראל מרמה של +A לרמה של -AA, הדירוג הגבוה ביותר שלו זכתה המדינה מעולם; התחזית נותרה יציבה; בחברה סבורים כי הגירעון ב-2019 יהיה 3.3% מהתוצר, ושיעור הצמיחה - 3.2%

01.02.2019, 23:15 | עמרי מילמן

הבעת אמון במשק הישראלי: חברת הדירוג S&P אשררה היום (ו') את דירוג האשראי של ישראל על רמה של -AA. תחזית הדירוג נותרה יציבה, כלומר לא צפוי שינוי בשנה הקרובה.

קראו עוד בכלכליסט

באוגוסט העלתה S&P את דירוג האשראי של ישראל מרמה של +A לרמה של -AA, הדירוג הגבוה ביותר שלו זכתה ישראל מעולם.

בהודעת הדירוג ציינה החברה כי היא מעריכה שצמיחת המשק הישראלי תישמר איתנה לעומת היחלשות הצמיחה העולמית. למרות הרחבת הגירעון הצפויה ב-2019, בחברת הדירוג סבורים כי הממשלה הבאה תבטיח שיחס החוב/תוצר יירד מ-60%. השבוע פרסם החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, פרסם האומדן ראשון לשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר לשנת 2018 ממנו עולה כי היחס עלה משיעור של 60.5% ל-61.2%. מדובר בבלימת המגמה של הפחתת היחס בין החוב לתוצר מאז 2009. מאז ירד במצטבר היחס ב-11%.

לפי הערכות S&P, הגירעון של ממשלת ישראל ב-2019 יעמוד על 3.3% מהתוצר, גבוה מיעד האוצר (2.9%). זאת למרות שביצועי המשק היו טובים. תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית ירדה מ-3.5% ל-3.2%, אך בחברה מדגישים כי מדובר בשיעור צמיחה גבוה יחסית וכי הירידה נובעת מהיחלשות בכלכלות שמהוות שותפות מסחר משמעותיות של ישראל. לפי S&P, הצמיחה הממוצעת עד 2022 תהיה גבוהה מ-3%.

בחברה מציינים כי הכלכלה הישראלית ממשיכה לשגשג תודות לגיוון המאפיין אותה ובערך המוסף הרב מענפי הייצור והשירותים, במיוחד בתעשיית הטכנולוגיה. ההוצאות על מחקר ופיתוח גבוהות מ-4.5% מהתוצר הממוצע – השיעור הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD.

הייטק. הקטר שמוביל את המשק, צילום: israeltrade.org הייטק. הקטר שמוביל את המשק | צילום: israeltrade.org הייטק. הקטר שמוביל את המשק, צילום: israeltrade.org

איומים מסוריה ומאיראן, חשש מקיטוב פוליטי

לצד הסיכונים הביטחוניים מסוריה ומאיראן (שהתחזקו על רקע יציאתה של ארה"ב מסוריה) מתייחסת חברת הדירוג לסכסוך הישראלי-פלסטיני. לדברי החברה, התגברו הסיכויים לתגובות מצד הקהילה הבינלאומית כלפי ישראל בכל הנוגע לסכסוך בעקבות שיתוף פעולה גובר בין ארה"ב לאיחוד האירופי, לאחר שהעברת השגרירות האמריקאית לירושלים הגבירה את הנפיצות בשטח. מנגד מציינים שם כי צעדים פיסקאליים שיביאו להפחתה משמעותית של יחס החוב-תוצר יוכלו להביא להעלאת הדירוג, כמו גם שיפור מפתיע בסביבה הגיאופוליטית במזרח התיכון.

בנוגע לבחירות הקרבות, חברת הדירוג מתריעה כי קיטוב פוליטי בממשלה הבאה, שעל פי הסקרים לא צפויה להיות שונה מדי נכון לעכשיו מזו הנוכחית, עלול להגביל את יכולת החברה לטפל בבעיות מבניות ארוכות טווח במשק ובחברה כמו למשל פערים בתשתיות, השתתפות בשוק העבודה של גברים חרדים ונשים ערביות ועוד. מחירי הדיור נשארים כאחד האתגרים המשמעותיים של המשק.

מחירי הדיור, מציינים כלכלני חברת הדירוג, נשארים כאחד האתגרים המשמעותיים של המשק. לאור מגבלות קיבולת, פרודוקטיביות נמוכה, היצע נמוך ועלייה בביקושים - ההתמודדות תיקח זמן. 

נכון להיום, ישנן 17 מדינות החולקות את הדירוג היוקרתי – בחלקן מדובר על AA מינוס כמו ישראל וחלקן AA (כמו בריטניה) או AA פלוס כמו ארה"ב. הדירוג הגבוה ביותר הוא AAA בו נמצאות 11 מדינות ביניהן שוויץ, אוסטרליה ונורבגיה.

משה כחלון, צילום: אבי מועלם משה כחלון | צילום: אבי מועלם משה כחלון, צילום: אבי מועלם

תגיות