אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניצחון של בן–משה: ביהמ"ש התייצב לצד הטייקון צילום: עמית שעל

הניצחון של בן–משה: ביהמ"ש התייצב לצד הטייקון

השופט איתן אורנשטיין העניק שלשום למוטי בן-משה ארכה של שבועיים נוספים למו"מ מול מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, כדי לנסות להציל את ההסדר; מן הראוי שבית המשפט לא יעודד את הנוהג שהגיע מחו"ל, של אנשי עסקים שבאים, חותמים על בלעדיות להסדר ורק אז מתחילים את המו"מ

01.02.2019, 19:03 | גולן חזני
מוטי בן־משה יצא שלשום מאולם בית המשפט בתחושה של ניצחון. המונולוג שלו, שבו תיאר כמה הושפל על ידי המחזיקים, שציירו אותו כרמאי ושקרן וחסמו בפניו את שוק ההון, עשה את העבודה והשופט איתן אורנשטיין העניק לו ארכה של שבועיים נוספים למו"מ מול מחזיקי האג"ח של אפריקה, כדי לנסות להציל את ההסדר. חרף התמונה הברורה שהציגו המחזיקים בסדרה של תכתובות דוא"ל עם אנשים של בן־משה, ותשובה ברורה של אנשי ההגבלים העסקיים בצ'כיה, פולין וסרביה, שלפיה לא מונחת על שולחנם בקשת מיזוג בין אקסטרה ואפריקה ישראל, אורנשטיין העדיף להתחפר בעמדתו והתעקש לשלוח את הצדדים להתפשר.

קראו עוד בכלכליסט

אורנשטיין הוא שותף מלא להסדר החוב הבזיוני של אפריקה ישראל. הוא זה שאישר וליווה את ההסדר שנגרר לאורך השנה האחרונה, עם ויכוחים על נושאים שונים ומשונים, ולא ידע לחתוך. אתמול היתה לו הזדמנות לתקן את הפארסה ולעצור אותה. בשעתיים של דיון היה ניתן להבין אם בן־משה אכן עשה הכל כדי להשיג את האישורים משלוש המדינות שבהן אין לו עסקים בכלל. אבל נשיא בית המשפט המחוזי החליט לא "לכלכלך את הידיים", ונזף שוב ושוב במחזיקי האג"ח ובעורכי הדין שלהם: "איפה האחריות שלכם? כל המחלוקת זה על שלושה אישורים. על זה הסדר שעבדנו עליו שנתיים קורס"? ואז הוסיף משפט תמוה: "אם הייתי יודע שיש מחלוקת על העניין הייתי קורא לכם מהיום להיום".

מוטי בן-משה, צילום: עמית שעל מוטי בן-משה | צילום: עמית שעל מוטי בן-משה, צילום: עמית שעל

מדובר בנציגות כושלת של הסדר שעלה קרוב ל־20 מיליון שקל. באולם נכחו יותר מ־20 עורכי דין שכולם יקבלו שכר נאה מקופת הנושים של אפריקה, כך שחלק מהנזיפות מוצדקות. עם זאת, דבריו של השופט תמוהים משום שהמחלוקות האלה מתפרסמות בתקשורת כמעט מדי יום. כלכליסט אף פרסם לראשונה את הפנייה לרשויות ההגבלים של צ'כיה ופולין שהודיעו כי נושא מיזוג איננו מונח על שולחנם. שלושה וחצי חודשים עברו מאז אישור ההסדר, אבל אורנשטיין העדיף שלא להיכנס לנושא שלשמו כונס הדיון, אלא לנסות להציל את ההסדר שהוא עצמו הוציא לדרך.

בן־משה הבהיר בדיון שהנזק שנעשה לו לדבריו נאמד ב־100־150 מיליון שקל, רמז ברור להנחה שהוא מבקש. הנחה כזו עשויה להביא מתענינים אחרים לטעון שיש לפתוח את המכרז מחדש. ייתכן שבשבועיים של ההארכה יושגו הסכמות וייתכן שלא. אם כן, לא ברור אם בן־משה יצליח לגייס מיליארד שקל הדרושים להסדר בהנפקת האג"ח במצב שבו "השוק ברח לו". מה שברור זה שבקונפליקט הנוכחי, בין כספי הציבור לטייקון החדש, התייצב בית המשפט לצד הטייקון. מן הראוי שבית המשפט לא יעודד את הנוהג שהגיע מחו"ל, של אנשי עסקים שבאים, חותמים על בלעדיות להסדר ורק אז מתחילים את המו"מ. בן־משה איננו הראשון. מקרה דומה בכלכלית ירושלים, בין האחים נקש לבנק לאומי, כבר נמצא בהתדיינות משפטית.

תגיות