אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח אלפבית: המחיר הכבד של המעבר מתוכנה וחיפוש לחומרה וענן צילום: רויטרס

פרשנות

דו"ח אלפבית: המחיר הכבד של המעבר מתוכנה וחיפוש לחומרה וענן

הענקית האמריקאית פרסמה דו"ח רבעוני טוב, אך מנייתה חוותה ירידה בגין זינוק פראי בעלויות התפעול. לא מדובר בכשל ניהולי, כי אם בעלויות הנלוות להרחבת מוטת הפעילות; רכב אוטונומי, ביוטק, סמארטפונים ותשתיות ענן עולים הרבה יותר מהפעלת תוכנות ומנוע חיפוש - וגם הרבה יותר קשה לבטל אותם

05.02.2019, 11:42 | רפאל קאהאן

הירידות החדות שקיבלו את פני הדו"ח הרבעוני האחרון של אלפבית, חברת האחזקות של גוגל וחברות האחות שלה, נראו מפתיעות במבט ראשון. ואולם, כשבוחנים את המספרים לעומק אפשר לראות שעלויות התפעול ביצעו זינוק מבהיל בשנה האחרונה. 

קראו עוד בכלכליסט

אלפבית רשמה צמיחה של כ-26% בעלויות הישירות למיניהן, בעוד הכנסותיה צמחו ב-21%. בחברות אחרות אפשר לחשוב במדובר בטעויות ניהוליות, אך היא פועלת כמכונה משומנת ואין כאן טעות; רק שינוי של חזון ואסטרטגיה עסקית.

אלפבית, צילום: רויטרס אלפבית | צילום: רויטרס אלפבית, צילום: רויטרס

גוגל החלה את חייה כחברת אינטרנט, ועם הזמן הפכה לחברת תוכנה שמספקת את שירותיה במודל ענן. לא היו לה עסקי חומרה או שירותים לעסקים עד לפני מספר שנים. לצד שירותיה בונה ומציעה אלפבית פתרונות ביוטק, שירותי תקשורת, פלטפורמות רכב אוטונומי ועוד. למעט עסקי החומרה ומחשוב ענן, שאר הפעילויות לא ממש מכניסות כסף, ועולות המון, כפול מכפי שעלו לפני שנה. את המספרים האלה אפשר לראות בשורה של ה-Other Bets, שמייצגים את עסקי וויימו, ורילי, נסט ועוד כל מיני עסקים ניסיוניים שהחברה מפתחת.

תוצאות מעורבות לאלפבית: היכתה את התחזיות במחיר גידול בעלויות החברה האם של גוגל רשמה רווח נקי של 8.95 מיליארד דולר על הכנסות של 39.28 מיליארד דולר - מעל צפי האנליסטים; עם זאת עלויות החברה גדלו ל-59.5 מיליארד דולר ב-2018; המניה יורדת ב-2.5% במסחר המאוחר רפאל קאהאןלכתבה המלאה

בסך הכל עסקים אלה הכניסו לה 154 מיליון דולר, עליה מינורית לעומת 131 מיליון אשתקד - אבל העלויות זינקו מכ-723 מיליון דולר בשנה שעברה לכ-1.33 מיליארד דולר השנה. וכאן הבעיה: אף אחד לא יודע מתי העסקים האלה יתחילו להחזיר את ההשקעה. הקרובה ביותר כרגע היא וויימו, שמפעילה שירות מוניות אוטונומיות בתשלום בעיר פיניקס באריזונה. רות פורת, סמנכ"לית הכספים של אלפבית, מסרה אמש בשיחת משקיעים ששירותי וויימו יגיעו השנה גם לערים נוספות.

גם עסקי הענן של אלפבית דורשים משאבים עצומים; היא מתחרה באמזון, מיקרוסופט ו-IBM בתחום, אך היתה האחרונה מביניהן להיכנס אליו ולכן הוציאה יותר על שיווק ופיתוח לסגירת הפערים. בשנה האחרונה גויסו כ-4,400 עובדים לחטיבת הענן, ורוב ההוצאות הן על הרחבת קיבולת מרכזי הנתונים - עלויות קשיחות שמגיעות עם הצמיחה בעסקי ענן.

ומה על חטיבת החומרה? לא מדובר בבוננזה עסקית; סמארטפוני הפיקסל של גוגל אמנם הרשימו מבחינה טכנולוגית, אך לא הפכו ללהיט מכירות או אפילו תפסו חלק מורגש בעוגת המובייל העולמית.

לצד המורכבות שבצמיחה, מוטל על אלפבית צל כבד: הקנסות האימתניים שצפויה גוגל לספוג באיחוד האירופי. ב-2017 נגזרו על החברה קנסות של 2.7 מיליארד דולר, וב-2018 הוכפל המספר. ישנן מספר חקירות נגד פעילות גוגל באיחוד, באפיקי הגבלים עסקיים והגנת פרטיות, אשר צפויות להפיק מגבלות וקנסות חדשים. העתיד, אם כך, מעורפל - ומשקיעים מעדיפים אותו בהיר. לא תהיה נטישה מצידם, שכן אלפבית עדיין ניזונה מגוגל, חברת הפרסום הכי גדולה שיש. אבל החברה צריכה להתוות טוב יותר את דרכה. בעבר קברה בקלות שירותים מקוונים רבים, וספגה הפסדים סבירים. יהיה הרבה יותר קשה לקבור בהצלחה עסקי חומרה, ביוטק או רכב.

תגיות