אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחמד טיבי: "היעדר הפיתוח דוחף ערבים לגור בערים יהודיות" צילום: אלכס קולומויסקי

ראיון כלכליסט

אחמד טיבי: "היעדר הפיתוח דוחף ערבים לגור בערים יהודיות"

טיבי מבקש למנף את הצלחתה החזויה של מפלגתו בבחירות כדי להציב תנאים להצטרפות לגוש חוסם לנתניהו. הדרישות המרכזיות: 64 מיליארד שקל, אוניברסיטה, בית חולים, טיפול עם מצוקת הדיור בחברה הערבית - ואת ראשות ועדת הכספים. וכדי לקבל את זה אין לו שום בעיה לשתף פעולה עם החרדים

07.02.2019, 17:19 | שחר אילן

אם יהיה גוש חוסם של מרכז־שמאל בבחירות הקרובות יהיה לו מחיר: 64 מיליארד שקל לעשר שנים לפיתוח המגזר הערבי, כלומר 6.4 מיליארד שקל לשנה, וראשות ועדת הכספים. יו"ר התנועה הערבית להתחדשות (תע"ל) ח"כ אחמד טיבי אומר ש"יהיו לנו דרישות: 64 מיליארד שקל לפיתוח בכל תחומי החיים, תעסוקה, תכנון ובנייה, הקמת עיר ערבית, הקמת בית חולים ביישוב ערבי, הקמת אוניברסיטה ביישוב ערבי, הקצאה שוויונית של קרקע, שיכון, תשתיות, תרבות, ספורט, תעסוקת נשים, מאבק יעיל באלימות והברחת נשק, הכרה בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, לצד ביטול חוק הלאום".

קראו עוד בכלכליסט

טיבי מציין שהמספר 64 מיליארד לקוח ממסמך של מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים, הקובע כי זה הסכום החיוני להשגת שוויון בין האוכלוסיות. הוא מכריז גם ש"אם יהיה גוש חוסם אני לא מבין למה ח"כ ערבי לא יכול להיות יו"ר ועדת הכספים של הכנסת".

אתה רוצה להיות יו"ר ועדת הכספים?

"אנחנו לא רוצים להיות חלק מהממשלה בגלל אחריות קולקטיבית. אני לא יכול להיות אחראי להחלטת ממשלה להפציץ את עזה או להזרים כספים להתנחלויות או להרוס בתים. אני כבר עשר שנים חבר ועדת הכספים ואני חושב שאני עושה עבודה מצוינת. אם יהיה גוש חוסם - תע"ל תדרוש את תפקיד יו"ר ועדת כספים. ואין בזה קריאת תיגר על היו"ר הנוכחי גפני, שהוא גם חבר וגם יו"ר מצוין".

ח"כ אחמד טיבי על קמפיין בני גנץ: "זו תמיד התחרות בין הפוליטיקאים כאן: כמה דם של ערבים יש לך על הידיים. אני גאה שהדם על ידי הוא של ילדים שהבאתי לעולם", צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ אחמד טיבי על קמפיין בני גנץ: "זו תמיד התחרות בין הפוליטיקאים כאן: כמה דם של ערבים יש לך על הידיים. אני גאה שהדם על ידי הוא של ילדים שהבאתי לעולם" | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ אחמד טיבי על קמפיין בני גנץ: "זו תמיד התחרות בין הפוליטיקאים כאן: כמה דם של ערבים יש לך על הידיים. אני גאה שהדם על ידי הוא של ילדים שהבאתי לעולם", צילום: אלכס קולומויסקי

טיבי הודיע לפני כמה שבועות כי רשימת תע"ל פורשת מהרשימה המשותפת ותרוץ באופן עצמאי. הסקרים מנבאים לה בעקביות חמישה עד שישה מנדטים, כלומר נראה שהוא יהיה ההפתעה הידועה מראש של הבחירות האלו.

אתה תלך עם גנץ שעשה סרטון בו סיפר כמה מחבלים הוא הרג?

"זה היה מאוד צורם ולא אנושי, להתגאות בכמה אנשים הרגת. זה גם מאוד לא אותנטי כי הציבור מכיר את המקור, שזה הימין, ויעדיף ללכת עם המקור. כבר עשרות שנים זו תמיד התחרות בין פוליטיקאים בישראל: כמה ערבים הרגת וכמה דם של ערבים יש לך על הידיים. אני מתגאה שהדם על הידיים שלי הוא של ילדים שהבאתי לעולם”, אומר ד”ר טיבי שלפני שנכנס לפוליטיקה היה גניקולוג.

לא נוהרים לקלפיות

 

טיבי מציין ששיעור ההצבעה במגזר הערבי בבחירות לרשויות המקומיות עובר את ה־90% ואילו בבחירות האחרונות לכנסת עמד על 64% בלבד. אם שיעור ההצבעה במגזר הערבי בבחירות הכלליות היה כמו אצל היהודים (72% בבחירות האחרונות) היו המפלגות הערביות זוכות בעוד מנדט־שניים. אם הוא היה כמו שיעור ההצבעה הערבי בבחירות לרשויות המקומיות - יכלו לקבל עוד שלושה־ארבעה מנדטים וליצור מאזן פוליטי שונה לגמרי. "אני לא רוצה רק מנדטים ללא השפעה", הוא אומר. "אני רוצה מפלגה שתשפיע, להפיל את הימין ואולי לקבוע מי יהיה במקומו. גוש חוסם זו השיטה"

אז למה אתם לא “נוהרים לקלפיות”, כמו שביבי טען?

"אצל 15% מבעלי זכות ההצבעה זה החרמה מסיבות אידיאולוגיות, כי אלו בחירות לכנסת ציונית. זה בני הכפר והתנועה האסלאמית הצפונית. אבל רוב הלא־משתתפים עושים את זה בגלל אפאטיות וטענה שהכנסת לא חשובה. אני מכבד את אלה שהחליטו להחרים באופן אידאולוגי אבל יש לפעול מול השאר כדי לשכנע אותם שככל שאנחנו חזקים יותר - ההשפעה שלנו גדולה יותר. לא יעלה על הדעת ששיעור ההצבעה אצל המתנחלים גדול יותר משיעור ההצבעה אצל הערבים".

ברית עם גפני

 

בעצם אחוז ההצבעה שלכם הוא אחת הסיבות לכך שאין גוש חוסם.

"אני חושב שהליכה בשתי רשימות תעלה את שיעור ההצבעה של הערבים. חייבים להגיע להסכם עודפים בין הרשימה המשותפת לביננו ולעשות מאמץ משותף להעלאת שיעור ההשתתפות בבחירות. אם נמשיך לזרוק בוץ אחד על השני כפי שעושים עכשיו, אנשים ינהרו הביתה ולא אל הקלפיות".

הייצוג של תע"ל ברשימה המשותפת עמד על מנדט אחד ועוד חצי מנדט ברוטציה. טיבי פרש לאחר שלא נענו דרישותיו לקבוע את ראש הרשימה ויחסי הכוחות בפריימריז או בסקרים בציבור הערבי. מאז שעזב, הסקרים נותנים לו חמישה עד שישה מנדטים באופן עקבי, כמו לכל יתר שלושת מרכיבי הרשימה המשותפת ביחד.

טיבי מסביר את הפופולריות שלו בשילוב של עבודה קשה למען זכויות הציבור הערבי עם גב זקוף בנושאים הלאומיים. במלים אחרות: כמו הח"כים הערבים האחרים הוא מרבה להתעסק בענייני השטחים ועזה, אבל בניגוד לרבים מהם הוא גם מספק סחורה בנושאים של חיי הערבים בישראל”.

לא תחזור לרשימה המשותפת ברגע האחרון?

"אני בטוח רץ בנפרד. בבחירות הקודמות שלוש הרשימות האחרות סיכמו ביניהן על חלוקת המושבים ונתנו לנו פירורים. אז הקרבנו למען האחדות. המצב שלסיעות האחרות יש ארבעה חברים ולתע”ל אחד הוא עיוות בוטה של רצון הבוחר".

מי יבחר את הרשימה של תע"ל לכנסת? במה היא בכלל דוגלת?

“את הרשימה שלנו תבחר מועצה של 350 איש. אנחנו מפלגה שנושאת שני דגלים, חברתי ולאומי. אוסאמה סעדי, שהיה ח"כ חלק מהקדנציה, ואני העברנו חוקים חברתיים כמו חוק שאוסר לשלול זכויות מחייב שמשלם את חובותיו; או חוק שמעניק טיפול שיניים חינם לחולי שיתוק מוחין".

למה המפלגות הערביות לא סוחרות בקולות שלהן תמורת הטבות למגזר, כמו החרדים?

"כי עשו דמוניזציה של המפלגות הערביות. צבעו את כולנו בצבע שחור כדי שלא יהיה אפשר לשתף אתנו פעולה. אני רוצה לפרוץ את החושך הזה".

היתה לך בכל זאת ברית עם גפני מהמפלגות החרדיות. מה הרווחת ממנה?

"אתם לא יודעים כמה פעמים הצלחתי להעביר תקציבים ליישובים הערביים, לבתי חולים, לספורט, לתרבות. רק לפני חודש הצלחנו, בשיתוף פעולה שלי עם גפני וליצמן, להעביר 28 מיליון שקל לבית חולים האנגלי בנצרת. גולת הכותרת של שיתוף הפעולה שלי עם גפני זה שקברנו את חוק המואזין. אני קורא לזה ‘ברית ציפור הנפש’, שלנו ושלו".

ציפור הנפש של גפני גרמה לכך שלפחות בהצבעה אחת, על חוק המרכולים, יצאת מהמליאה על חשבון ציפור הנפש של השמאל.

"יש הרבה מהמשותף ביני לבין חברי בשמאל. אבל לא תמיד נגיע להסכמות. לפעמים יהיה חילוקי דעות. הייתי מוכן להגיע להסכמות עם החרדים תמורת הישגים לציבור שלי. באמת יצאנו מאחת ההצבעות על חוק המרכולים כי רצינו לוודא את קבורת חוק המואזין. בהצבעה אחרת הצבענו נגד החוק כי הענשנו את המפלגות החרדיות על הצבעה בקריאה מוקדמת בעד חוק המואזין. אז אמרתי שהם צריכים לזכור שלכל שבת יש מוצאי שבת".

ערבים, תתיישבו בכרמיאל

 

בשנים האחרונות מזרימה הממשלה סכומים גדולים יחסית לפיתוח כלכלי במגזר הערבי במסגרת תוכנית החומש 922 שיזם ראש אגף התקציבים באוצר לשעבר אמיר לוי. טיבי אומר ש"התוכנית היא צעד בכיוון הנכון". אבל הוא גם מספר ש"הסכומים הראשוניים שלוי הציג לא מצאו חן בעינינו. לכן נאבקנו כדי לשפר אותם. היו אתנו כאלה שבאמצע הדרך רצו לקבל את ההצעה כפי שהיא. אני ויו"ר בלד, ג'מאל זחאלקה, התנגדנו. העמדה שלנו והאיום של ראשי הרשויות להשבית אותן הביאו לתוספת של מאות מיליוני שקלים".

אז אתה מרוצה מהכספים שאתם מקבלים מהממשלה?

"הרשויות המקומית באמת קיבלו יותר תקציבים אבל התוכנית רחוקה מאוד מהצרכים של הציבור הערבי: אמרו שייתנו 15 מיליארד שקל לחמש שנים אבל מדובר ב־9.6 מיליארד שקל. בהרבה נושאים, כמו תעסוקה ותשתיות, זה מקרטע. בונים יותר מבני ציבור אבל עדיין חסרים מבנים במיליארדים. למה אין איצטדיון ספורט בכל יישוב ערבי גדול? למה אין תיאטרון? אולם כנסים? ספרייה? לכן כשאני אומר שאני רוצה תוכנית לעשר שנים של 64 מיליארד שקל זה לתקן את העיוותים של 922".

תוכנית "מחיר למשתכן" השפיעה עליכם?

“השפיעה בקטנה בכמה ישובים. אתנו מדברים באמצעות חוק קמיניץ (שהחמיר את האכיפה על עבירות בנייה - ש”א). זה חוק דורסני. אנחנו לא רוצים לבנות בנייה לא מורשית אבל תנו לנו קרקעות, אפשרו תוכניות מתאר לטווח ארוך, תעניקו קרקעות לזוגות צעירים”.

מה באמת עושים הצעירים שלכם מול מצוקת הדיור?

"או שבונים מעל הבית של ההורים או שנאלצים לבנות ללא רישיון על קרקע פרטית או שיוצאים מהישובים לחיפה, לכרמיאל, לנצרת עילית ולוד. אני בעד לפתח את הישובים הערביים אבל אם זוג מוצא לנכון לחפש איכות חיים ביישוב קיים, כמו כרמיאל, אני מעודד את הנטייה הטבעית הזו. למה לא? כרמיאל הוקמה על קרקעות של ערבים, אני קורא להם להמשיך בכך עד שיוכלו לחיות חיים מודרניים ביישוב ערבי חדש או ביישוב ערבי קיים.

"צריך עיר ערבית חדשה לא רק כדי לפתור את מצוקת הדיור והשיכון אלא כי עיר חדשה היא מקור התחדשות וקרינה תרבותית. למה אפשר להקים את רואבי (עיר פלסטינית חדשה ליד רמאללה - ש"א) ואת מודיעין ואי אפשר להקים יישוב ערבי לזוגות צעירים? כי הממשלה לא רוצה. היא מכווננת להקמת התנחלויות או להקמת ישובים יהודיים בישראל, כאילו לנו לא מגיעה איכות חיים".

בגלל שאנחנו טובים

 

אתה סבור שלא מוקמת עיר ערבית חדשה, כי מדינת ישראל מעדיפה להשאיר את הערבים נחשלים?

"יש עדיין בכמה מוקדי שלטון אנשים שחושבים שהם עושים לנו טובה אם אנחנו מתקבלים לאוניברסיטה או אם יש לנו כבישים סלולים. מדובר בגישה מפגרת וגזענית. למרות כל החסמים אנחנו הגענו לאן שהגענו בגלל שאנחנו טובים. לא בגלל עידוד ממשלתי: רופאים בבתי חולים, שחקני כדורגל, מהנדסי היי־טק, רוקחים.

אתה יכול לתת דוגמאות לאנשים כאלה?

"בנימין נתניהו עצמו תמיד משווה אותנו עם מדינות ערב. זו השוואה אווילית ומגוחכת. יש בה אלמנט גזעני. הוא אומר: 'אתה ערבי. אני רוצה להשוות אותך לאזרח הערבי בלוב או בעיראק'. אני אומר לו: 'אני ערבי אזרח מטייבה ואני רוצה השוואה לאזרח היהודי בכוכב יאיר'. ישראל שטוענת שהיא מדינה דמוקרטית צריכה להשוות את עצמה לשוודיה ולקנדה ולא למדינות טוטליטריות בעולם השלישי".

אז אתה לא מרגיש אסיר תודה למדינת ישראל?

“ממש לא. נראה לי שלא הייתי במקום הראשון בבית ספר לרפואה כי מישהו עשה לי טובה, אלא כי למדתי. ערבי מצטיין הוא ערבי שניצח יותר אתגרים מיהודי מצטיין".

תגיות