אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד מכה ליצרנים: אלי כהן מקדם יבוא של מלט ממצרים צילום: יאיר שגיא

עוד מכה ליצרנים: אלי כהן מקדם יבוא של מלט ממצרים

שר הכלכלה הזמין את כל יבואני המלט למשלחת סחר למצרים, חודשיים אחרי שהטיל על יבוא המלט מטורקיה ומיוון היטל היצף של 0.25% בלבד

17.02.2019, 06:58 | אמיתי גזית

מכה ליצרני המלט בארץ? בתקופה בה תעשיית המלט המקומית עוד נאבקת בהצפה של מלט זול המיובא מיוון וטורקיה, שר הכלכלה אלי כהן מקדם יבוא גם של מלט מצרי. ל"כלכליסט" נודע כי כהן יעמוד בראש משלחת מסחרית מצומצמת שתיסע למצרים ב־4 במרץ ואליה הוזמנו כל יבואני המלט הישראלים.

קראו עוד בכלכליסט

מטרת הנסיעה היא בין היתר לחזק את היחסים הכלכליים עם מצרים והוזמנו אליה כ־20 יבואנים מענפים שונים, ובהם גם רשתות מזון, מנהלים מענף הבנייה וכן יבואני המלט. בנוסף יצטרפו למשלחת גם מנהלים מתחום התפלת המים.

בכירים במשרד הכלכלה סבורים כי כהן בוחן את נתיב הסחר עם מצרים גם בשל הבעייתיות במערכת היחסים בין ישראל לטורקיה.

ההזמנה נשלחה בשבוע שעבר, אף שטרם הסתיימו הדיונים בכנסת על שיעור ההיטל שיושת על יבוא מלט בהיצף מיוון וטורקיה - היטל שנועד לאלץ את היבואנים לייקר את המלט ולהגן על המפעלים הישראליים. לפני כחודשיים כהן החליט על היטל בשיעור זעום וחסר משמעות של 0.25%, כדי לעודד את המשך היבוא והמשך הנגיסה בנתח השוק של מונופול המלט נשר. בחודש שעבר ועדת הכספים של הכנסת דרשה מכהן כי שיעור ההיטל יעלה ל־7% מחשש כי המשך היבוא במחיר דורסני יגרום לסגירת מפעל המלט הר טוב.

בכירים בענף מעריכים כי יבוא מלט ממצרים לישראל יהיה כלכלי רק במחיר היצף. כלומר, אם מאמציו של כהן יישאו פרי, האיום על תעשיית המלט בארץ מתעצם.

ההחלטה של כהן על היטל ליבוא מלט מיוון ומטורקיה התקבלה בעקבות חקירה ממושכת שניהל דני טל, הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה. טל קבע כי המלט מיוון וטורקיה נמכר בארץ במחיר היצף, כלומר מחירו בישראל נמוך משמעותית ממחירו בארץ המוצא, והמליץ להשית עליו היטל של 23%-7% כדי לאפשר ליצרני המלט המקומיים להתחרות בו בלי להפסיד.

בארץ שני מפעלים המייצרים מלט - נשר שחולש על כ־60% מהשוק (לעומת 90% לפני שנתיים), והר טוב שנתח השוק שלו הוא כ־6%. כהן חשש להיתפס כמי שפוגע ביצירת תחרות למונופול ולכן ביקש להימנע מהיטל, אך גם חשש מקריסת מפעלי המלט בארץ ופיטורי עובדים. לכן בחר בדרך ביניים: היטל מינימלי של 0.25%, רק כדי לא לסגור את תיק החקירה בנושא. במקביל הבטיח לעקוב אחר היבוא ולשקול העלאת ההיטל אם נתח היבוא יחצה את ה־50%. כלומר בשעה שתיק ההיצף עוד פתוח, כהן פועל לפתיחת שווקים חדשים ליבואנים.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
אלי כהן מחזק את המונופול
במקום לחזק ולהקים עוד מפעלים יעילים ותחרותיים ולייעל את הקיימים, כהן בוחר בפלסטרים של ייבוא להוזלה רגעית. כשמלט הרטוב ייסגר נתח השוק שלו יתחלק בין נשר וסימנט ואז יהיה קל יותר לתאם מחירים. אנחנו הצרכנים לא נראה מזה כלום גם ככה. עם כל ההוזלה מחירי הדירות עדיין עולים
מהלך הנצחת המונופול  |  25.02.19
11.
אלי כהן וכחלון הם אויבי התעשייה הישראלית ועומדים לקבל פרס מארדואן על הסכמה לייבוא מלט בהיצף
רק שונאי תעשייה יכולים לאשר ביצוע ייבוא בהיצף ובעתיד הם לא ישלמו את המחיר כי הם יהיו אצל הטייקונים שבשבילם הם עובדים בדיוק כמו בגז מי שמשלם היום את המחיר זה הציבור ובגדול ומי נהנה כמובן הטייקונים שכחלון ואלי כהן עובדים עבורם אלי כהן, כחלון ואורה קורן הם סוסים טרויאנים ומשרתם של האדונים הטייקונים
MH  |  22.02.19
לכל התגובות