אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על תורה, על גמילות חסדים, ועל תרגילים מבריקים בשוק ההון צילום: שאטרסטוק

על תורה, על גמילות חסדים, ועל תרגילים מבריקים בשוק ההון

מנחם וינברג מוכר בעיקר לפעילי שוק ההון משנות התשעים, אז עשה את הכסף הגדול בהשקעה בטבע; הקשר שלו עם זוהר לוי התחיל כאשר מכר, עם שותפיו, את דנבאר הציבורית לקבוצת הנדל"ן של יעקב אנגל, חותנו של לוי, שהיה אז סמנכ"ל כספים בקבוצה; כיום מקדיש וינברג את רוב זמנו ללימוד תורה, וידוע במיוחד כחובב השקעה בחברות ביומד

20.02.2019, 06:48 | רחלי בינדמן

שוק ההון הישראלי מתאפיין באלו שאוהבים לדבר על כסף ולככב בעיתונים ואלו שמעדיפים לעשות כסף ולפעול בשקט מאחורי הקלעים. מנחם וינברג, פעיל שוק הון ותיק, שנחשד על ידי רשות ניירות ערך כמי שסחר במידע פנים בקשר עם שורת חברות, בהן סאמיט הציבורית שבשליטת זוהר לוי וחברות ביומד, בפירוש נמנה על הטיפוס השני.  

קראו עוד בכלכליסט

מדובר באחד הפעילים הוותיקים של שוק ההון הישראלי, רואה חשבון, שבנה את הונו המוערך בעשרות רבות של מיליוני שקלים בין היתר מהשקעות שביצע בשנות התשעים העליזות של שוק ההון בחברות בורסאיות, בהן גם טבע. בין הפרסומים הבודדים עליו שהגיעו לכלי התקשורת היה זה הנוגע לאקזיט משמעותי ראשון שוינברג ביצע ב־1998 שבדרך לא דרך מתחבר בצורה מעוררת תהיות לאירועים נשוא חקירתו כעת וקושר אותו לזוהר לוי.

תחילת הקשר עם לוי

באותה שנה – 12 שנים לאחר שרכש יחד עם עוד שלושה שותפים (חברו מימי התיכון רו"ח דוד וולקן, וחבריהם הקרובים פרופ' מיכאל בלומנטל ז"ל, מי שהיה רופא עיניים ובעלה של ח"כ נעמי בלומנטל ואיש הפיננסים אלי מקבי) חברת חיפושי נפט קטנה בשם צפון אמריקה - שבהמשך נסחרה בבורסה תחת השם דנבאר - תמורת סכום פעוט של 2 מיליון שקל, הם מכרו את אחזקותיהם (72% מתוכם כ־10% שהחזיק וינברג) בתמורה ל־40 מיליון דולר (ששיקף פרמיה של 20% על מחיר השוק שבו נסחרה החברה) כשבקופתה 200 מיליון שקל. הזוכה במכרז לרכישת דנבאר היה הקבלן יעקב אנגל, בעליה של קבוצת אנגל שזוהר לוי, שכעת שמו נקשר בחקירתו של וינברג כמי שנחשד שהעביר לידיו מידע פנים, הוא לא אחר מאשר חותנו. לוי, היה סמנכ"ל הכספים של קבוצת אנגל כאשר זו רכשה את דנבאר.

יעקב אנגל, צילום: יח"צ יעקב אנגל | צילום: יח"צ יעקב אנגל, צילום: יח"צ

דנבאר היתה חברת אחזקות שבראשית דרכה פעלה גם בשוק ההלוואות החוץ־בנקאיות – שהיה מזוהה אז בעיקר עם השוק האפור – ובהמשך השקיעה בחברות בתחום הבנייה, בייעוץ בתחום הנדל"ן העסקי, בשני בנייני משרדים בסקוטלנד ובשני נכסים בישראל. באותה עת התבטא וינברג באופן חריג בכלי התקשורת כשאמר שהוא ושותפיו מתכוונים לפרוש לאחר המכירה לעסקים פרטיים. לדנבאר היתה היסטוריה של מתיחות בינה לבין ענקית הנדל"ן גזית גלוב של חיים כצמן, שכן חברה־בת שלה החזיקה בעבר במשותף עם גזית בחברת גלוב ריט שהחזיקה בחברת אקוויטי 1. בעקבות המחלוקות בין גזית לדנבאר בנוגע להנפקתה של אקוויטי 1 רכשה גזית את חלקה של דנבאר באקוויטי 1.

שלוש שנים לפני האקזיט הנוצץ של וינברג בדנבאר התפוצצה פרשת חברת הביטוח הציבורית לה נסיונאל, אחת הפרשות החמורות בתולדות ענף הביטוח המקומי. חברת הביטוח הציגה דיווחים כוזבים בדו"חותיה הכספיים תוך שניפחה פרמיות ביטוח והונתה מבטחי משנה בחו"ל. במסגרת כתב אישום שהוגש ב־1997 נגד בכירים בלה נסיונאל, עלה גם שמו של וינברג שלא הואשם בפרשה אך הוזכר יחד עם שותפו דוד וולקן כמי שהיו מעורבים בעסקאות עם הקיבוצים שהפרמיות שהעבירו ונופחו על ידי לה נסיונל הן אלו שעמדו בלב ההונאה. לאורך כל השנים האלה וינברג הצליח לעבור בצמתים חשובים בשוק ההון המקומי, מתחת לרדאר ומבלי שדבק בו רבב.

מאז אין כמעט פרסומים על וינברג שהספיק מאז לחזור בתשובה, להפוך לחרדי שהמשיך לפעול בשוק ההון ולעשות כסף והרבה. מי שמכיר אותו היטב הם סמנכ"לי כספים ודירקטורים בחברות ציבוריות שוינברג משקיע בהן ומדבר איתם באופן שוטף. לפי הערכות, חלק מההון שלו מגיע מהשקעות שביצע בשנות התשעים בטבע, ופעילי שוק ותיקים זוכרים אותו מגיע לכל מפגשי המשקיעים של החברה, יושב לצידו של אריה אדלר - בין המחזיקים הגדולים בטבע וממורשעי פרשת הדיסקונטאים - ובסוף המפגש היה קם מודה להנהלת טבע על "ההצלחה הנדירה".

את ההשקעות שהוא מבצע, בחברות בורסאיות - בעיקר חברות יתר וגם חברות בתחום הביומד - וכן בסטארט־אפים פרטיים, הוא עושה ממשרדיו במגדלי לוינשטיין בתל אביב באמצעות ה.מ.ל.ק שירותי ייעוץ כלכלי בע"מ. אם מציצים בדו"חות רשם החברות אפשר לזהות את שמו של וינברג בלא מעט חברות העוסקות בפעילות בשוק ההון. בין היתר משקיעה ה.מ.ל.ק בקרן הגידור מונבז קפיטל של יוסי ארד - לשעבר מנכ"ל חברת ההשקעות טאו של אילן בן־דוב שקרסה.

ב־2018 חברת הייעוץ MNS של שרון זאורבך, ניר גרינברג ומשה חביב חברה לארד ולדוד אדרי ורכשה 25% מאם.די פרימיום שמוחזקת על ידי מונבז ועוסקת בתחום הפצת ני"ע וליווי וייעוץ לחברות בתחום הבנקאות להשקעות. עוד קרן שבה מושקע וינברג היא קרן פונטיפקס שגייסה קרן שישית ב־2018, שמנוהלת מאז הקמתה ב־2004 על ידי תומר קריב ורן נוסבאום ומתמחה בהשקעות בתחום חברות הפארמה. בין המשקיעים הגדולים בפונטיפקס אנשי העסקים מורי ארקין ופויו זבלדוביץ' וכן הפרופסורים רות ארנון ומיכאל סלע - ממפתחי תרופת הקופקסון.

וינברג גומל החסדים

אף שלא כל הנתונים היבשים מחמיאים לווינברג, פעילים בשוק ההון מדברים בשיבחו ומתארים אותו כדמות שאינה פחותה מצדיק. ככל הידוע, וינברג שכאמור חזר בתשובה, מתגורר בבני ברק והוא אב לשני בנים. שחקן בשוק ההון המכיר אותו אמר ל"כלכליסט" "הוא בחור מאוד ממולח, מאוד חד, אבל מאוד מאוד ישר. הוא חרדי עם ציציות עם כל הלוק. אם הייתי צריך לבנות רשימה של עשרת האנשים ההגונים ביותר שאני מכיר הוא היה ביניהם. איש שנורא כיף לדבר איתו. כל פעם שמדבר איתו לומד משהו חדש ומתפעל מכמה שהוא חכם וישר. הוא מנתח דברים בזווית ראייה שאני תמיד אומר לעצמי שלא חשבתי עליה".

פעיל אחר אמר עליו "הוא איש סופר צנוע למרות שהוא מאוד אמיד. יש אנשים שיבואו אליך ויגידו קניתי ב־100 מיליון דולר, מכרתי ב־30 מיליון דולר, הוא לא כזה. חלק גדול מהשבוע בכלל לא עובד כי הוא לומד תורה. אני לא מאמין שיעשה כזה דבר בשביל כמה מאות אלפי שקלים, זה בדיחה בשבילו". פעיל אחר אומר עליו "הוא ידוע בשוק כפילנתרופ מאד גדול. גם אני פעם נזקקתי לעזרתו בשביל חבר חולה וישר נרתם לעזרה. כל גוף שיבוא אליו ויבקש תרומה הוא ייתן. והוא עושה הכל בסתר, אין שום אזכור שלו כאיזה גביר".

תגיות