אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסותא אשדוד - דוגמה לאחריות ציבורית

אסותא אשדוד - דוגמה לאחריות ציבורית

למרות שכיסוי גירעונות אסותא עלול לפגוע ביציבות הכלכלית של מכבי ובתגמול עתידי בשכר הרופאים, אני מאמין ניהול בית חולים בישראל צריך להיות בידי קופות החולים, ומשרדי הבריאות והאוצר חייבים לדאוג לכך שבתי החולים וקופות החולים לא יהיו גירעוניים

22.02.2019, 08:02 | ד"ר דב סטמפלר

אני רופא יותר מ-40 שנה, ואני מכיר את מערכת הבריאות על כל גווניה. בבית החולים אסף הרופא, בו שימשתי רופא בכיר ויועץ למחלות עור למעלה מ- 26 שנים, יש באופן קבוע, לא רק בחורף, חולים המאושפזים במסדרון. מדי שבוע נקראתי לבדוק חולים במסדרונות עם תפרחת עורית. כדי לשמור על צנעת הפרט, נאלצתי לבדוק רק חלקים מגופם של החולים. האם בדיקה בתנאים אלו גרמה לעיתים לטעות באבחנה?

בכל שנה, על פי נתוני משרד הבריאות, כ- 100,000 חולים נדבקים בבתי חולים בזיהומים, מתוכם 6,000-4,000 מתים, פי 10 יותר מההרוגים בתאונות דרכים. במקרה של תאונות דרכים קטלניות נראה את התמונות באמצעי התקשורת, אבל למה אין דיווח על מספר החולים שמתו מזיהומים בבתי חולים? ולמה לא משקיעים מאות מיליונים כל שנה בהוספת מיטות אשפוז?

על פי נתוני ה- OECD אנחנו בתחתית הסולם של מספר מיטות אשפוז פר תושבים. המצב רק יחריף בשנים הקרובות כיוון שהאוכלוסייה מזדקנת, כך שהתחלואה תגבר והצורך באשפוזים יעלה. על פי נתוני ה-OECD אנחנו גם בתחתית הסולם של ההוצאה הציבורית הממשלתית על מערכת הבריאות.

חולים במסדרון (ארכיון), צילום: אלעד גרשגרון חולים במסדרון (ארכיון) | צילום: אלעד גרשגרון חולים במסדרון (ארכיון), צילום: אלעד גרשגרון

"מגיע פרס למייסדי אסותא אשדוד" 

לפני כשנה נחנך בישראל בית חולים חדש - אסותא אשדוד. בית חולים ציבורי בישראל לא היה ולא יהיה רווחי. על מנת לתפעל בית חולים בגירעון מינימלי יש צורך ב-600 מיטות אשפוז. המדינה אישרה רק 300. גם כאן המדינה ניסתה לחסוך בטווח הקצר על חשבון הטווח הארוך. יש צורך בעשור הקרוב להקים לפחות 5 בתי חולים כמו אסותא אשדוד (בתפוסה של 600 מיטות, לא 300).

כיו"ר ארגון הרופאים העצמאיים של מכבי וחבר בהנהלת הקופה, אני אמור למחות על בזבוז של כספי הקופה בהשקעה בבית חולים אסותא אשדוד (אסותא היא בבעלות של קופ"ח מכבי). כיסוי גירעונות אסותא עלול לפגוע ביציבות הכלכלית של הקופה ובתגמול עתידי בשכר הרופאים שאני מייצגם.

אבל כאזרח המדינה וכרופא, הייתי מעניק פרס ישראל למקימי אסותא אשדוד: פרופ' שוקי שמר ורן סער. ניהול בית חולים בישראל צריך להיות בידי קופות החולים. המודל האידיאלי מבחינתי הוא רופא משולב שהוא שכיר בבית חולים ועצמאי בעבודתו עם הקופה בקהילה. קופות החולים יכולות להכשיר מתמחים בבתי החולים שלהם על פי צרכי הקופה וגם יוכלו לעבוד במשולב בקהילה, דבר שישפר את רמת ההתמחות. משרדי הבריאות והאוצר חייבים לדאוג לכך שבתי החולים וקופות החולים לא יהיו גירעוניים.

ולסיום, הצעה קטנה מחוץ לקופסה לאחד ממקורות אפשריים להזרמת כסף למערכת הבריאות. על כל שקל שאזרחי המדינה משקיעים בביטוחי בריאות פרטיים הם מקבלים בחזרה רק 40 אגורות (40%), השאר זורם לכיסי חברות הביטוח הפרטיות. בביטוחים המשלימים של קופות החולים, הקופות מחזירות למבוטחים שלהם למעלה מ-80 אג' (80%). ההפרש הוא מיליארדי שקלים שאפשר וצריך באמצעים רגולטוריים להזרים למערכת הבריאות.

הכותב הוא יו"ר ארגון הרופאים העצמאיים של מכבי שירותי בריאות (מאמר זה הוא על דעת הכותב בלבד ואינו מייצג את דעת הארגון שבראשו הוא עומד)

תגיות