אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך עורכים ראיון עבודה מוצלח צילום: שאטרסטוק

איך עורכים ראיון עבודה מוצלח

כמעט כל מנהל נדרש מפעם לפעם לראיין ולגייס עובדים; צרו אווירה חצי פורמאלית, בקשו דוגמאות ושווקו את התפקיד והחברה - כך מראיינים מועמדים לעבודה ובוחרים נכון

24.02.2019, 13:38 | מעין מנלה

כמעט כל מנהל במהלך תפקידו נדרש לגייס עובדים חדשים ולערוך ראיונות עבודה. הסיטואציה מלחיצה עבור המרואיין אבל גם עבור המראיין שבהרבה מקרים לא עבר הכשרה ולא תמיד יודע מה בדיוק כדאי לשאול.

קראו עוד בכלכליסט

אחד הדברים החשובים ביותר, לפני שבכלל ניגשים לראיון עבודה הוא לדעת שזו הזדמנות עבורכם להציג את החברה באופן חיובי למועמדים מכיוון שהיום, באותה מידה שבה מעסיקים בוחרים מועמדים כך גם הם בוחרים את המעסיקים. היו מוכנים לכך שאתם לא תהיו היחידים ששואלים שאלות, וזכרו שבסופו של התהליך גם המועמד צריך לבחור בכם. פנינו למנהלות משאבי אנוש כדי לקבל טיפים לראיון מוצלח, כזה שגם יסייע לבחור את העובדים הנכונים וגם ישווק היטב את החברה למועמדים:

1. צרו אווירה "חצי פורמאלית"

"ראיון עבודה טוב זה ראיון שבו המועמד מרגיש בנוח להביא את עצמו בצורה הכנה ואותנטית ביותר. לכן, יצירת אווירה החצי פורמלית זה טיפ שאני אימצתי ומוצאת אותו מאוד יעיל", אומרת מעיין קנר, מנהלת משאבי אנוש בחברת LiveU שפיתחה טכנולוגיה לשידורי חיים באינטרנט ובמובייל.

ראיון עבודה. גם המראיינים צריכים לשווק את התפקיד ולהתכונן לענות על שאלות, צילום: שאטרסטוק ראיון עבודה. גם המראיינים צריכים לשווק את התפקיד ולהתכונן לענות על שאלות | צילום: שאטרסטוק ראיון עבודה. גם המראיינים צריכים לשווק את התפקיד ולהתכונן לענות על שאלות, צילום: שאטרסטוק

על מנת ליצור אווירה כזו, כבר בפתיחת הראיון מומלץ 'לשבור את הקרח' וליצור אווירה טובה. "כל אחד יעיד שראיון זהו מעמד מלחיץ. כבר בתחילת הראיון חשוב לגרום למועמד להרגיש בנוח וליצור אווירה של פתיחות. לשם כך, כדאי לשאול שאלה שוברת קרח, להציג את עצמכם, לספר למועמד למה עליו לצפות ובמה יתמקד הראיון. ברגע שהוא ירגיש בנוח זה יגרום לו להיפתח וכך תוכלו להכיר אותו לעומק", אומרת עדי זמיר, מנהלת HR בחברת קורוס AI הישראלית-אמריקאית, המנתחת שיחות מכירה בטכנולוגיית בינה מלאכותית.

עדי זמיר, מנהלת משאבי אנוש קורוס AI, צילום: אבישי אנקרי עדי זמיר, מנהלת משאבי אנוש קורוס AI | צילום: אבישי אנקרי עדי זמיר, מנהלת משאבי אנוש קורוס AI, צילום: אבישי אנקרי

2. הציבו קריטריונים לבחינה והערכת המועמד

רצוי לקבוע קריטריונים להערכה עבור המשרה מראש ולכוון את הראיון בשאלות שיעזרו לכם להעריך את המועמד בקריטריונים אלו. "דרך טובה לבחון אם מועמד יצליח בעבודה היא לבחון אותו בעבודה עצמה. בין אם זו משרת תכנות, שיווק או אפילו מכירות, תנו למועמד תרגיל שבודק בדיוק את היכולות שאליהן יידרש במסגרת התפקיד. לדוגמא, למשרת מתכנת, תרגיל תכנות שבודק בניית רכיב אמיתי שנזקקתם לו בעבר, למשרת שיווק, מטלה שיווקית, ולמכירות, אפשר לערוך סימולציית מכירה. ככל שהתרגיל קרוב יותר למה שדורשת המשרה בפועל, כך הוא ישמש אינדיקטור טוב יותר ותימנעו מהפתעות שליליות. בנוסף, המוכנות להשקיע בתרגיל מהווה אינדיקטור בפני עצמו למסירות העתידית של המועמד. התמקדות באותם קריטריונים שהם חשובים למשרה, יעזרו לכם להעריך את התאמת המועמד למשרה באופן אובייקטיבי ככל הניתן וכן יאפשר לכם להשוות בין מועמדים שונים לאותה משרה", אומרת זמיר.

3. בקשו דוגמאות

במהלך הראיון אל תשתמשו בשאלות היפוטתיות כמו למשל "מה היית עושה אם לא היית מסכים עם הבוס"? במקום זה מומלץ להתמקד בביצועי העבר ומהם להסיק כמנבא לעתיד. למשל: "תאר מקרה שבו לא הסכמת עם הבוס שלך".

"זה מתכתב עם הסוגייה שחשוב כמראיינים שנבין מה עומד מאחורי התשובות שאנו מקבלים - לעיתים מועמדים נוטים להשתמש בסיסמאות כגון: "ראש גדול" "חשיבה מחוץ לקופסא" אך כשהם נשאלים כיצד זה בא לידי ביטוי זה לא מגובה בדוגמאות. מה גם, שכל אחד מאיתנו יוצק פרשנות שונה לכל מילה. למשל, מועמד שיתאר את עצמו כ"עקשן" – כל אחד מאתנו חווה ומפרש את המושג "עקשנות" באופן אחר אך במידה ונברר עם המועמד כיצד זה בא לידי ביטוי נבין למה הוא התכוון מבלי להניח הנחות", אומרת סיגל סהר Talent Acquisition בחברת VONAGE, ספקית שירותי תקשורת מבוססי ענן.

בהקשר הזה זמיר מציעה לשאול שאלות "Follow up" ולבקש דוגמאות. "העמיקו בתשובות שהמועמד מספק ושאלו שאלות עוקבות, אל תסתפקו בתשובות שטחיות ובדקלום סיסמאות. במקרים רבים השאלות הללו יובילו אתכם למידע חשוב לגבי המועמד. חשוב לשאול לדוגמאות קונקרטיות שבהם המועמד יסביר איך באו לביטוי אותן תכונות בסיטואציות קודמות בעבר".

4. קראו בין השורות

ההליכה יחד מחדר ההמתנה למשרד, ההתכתבויות והמיילים בין לבין, ההתנהגות שלו בחדר בזמן הראיון - כל אלו מוסיפים נדבך חשוב בהבנת האדם שמולכם, מסבירה קנר.

חשוב לשים לב ל'איך' ולא רק ל'מה'. "מעבר לתוכן התשובות של המועמד, התנהלות המועמד בתהליך הגיוס בכלל ובראיון בפרט, יעזרו לכם להכיר עוד צדדים באישיות שלו שלאו דווקא משתקפים בתוכן השיחה בראיון. כדאי לשים לב לשפת הגוף, לאופן שבו הוא מגיב לשאלות מסוימות, לאופן שבו הוא מעביר מסרים וכו'. למשל: האם הוא מדבר בפתיחות או סגור, האם עונה תשובות ממוקדות וענייניות או אינו מבחין בין עיקר לטפל", אומרת זמיר.

5. פרגנו. הכירו את המועמד דרך סיפורי הצלחה

זה יכול להיות תיאור של משהו מעניין שהם עשו, בעיה שפתרו, משהו שגאים בו, או שהובילו. "הג'וניורים שביניהם יכולים לתאר פרוייקט גמר או קורס שהכי התחברו אליו. מתוך הסיפורים האלו ניתן ללמוד המון על המועמד – מה החוזקות שלו, עד כמה הוא היה מעורב והבין לעומק את הדברים שעשה והכי חשוב המוטיבציה והתשוקה לתחום באים לידי ביטוי בשאלה זו כך שממש ניתן להבחין בברק בעיניים באנשים שאוהבים את מה שהם עושים", אומרת סהר.

6. שווקו את החברה ואת התפקיד

התייחסו לתהליך הגיוס גם כתהליך שיווק של התפקיד והחברה. "חשבו על מה הערך של העבודה בארגון? איך זה שונה ביחס לשאר הארגונים?", מציעה סהר. במהלך הראיון כדאי להבין מה מניע את המועמד ולחזק ולהדגיש את הנקודות החיוביות עבורו. עם זאת, לא לשכוח שלמרות הרצון שלנו "לשווק" חשוב להיות כנים מול המועמדים ולצייר תמונה ריאלית של הארגון והתפקיד, כולל הצדדים היותר קשים והפחות זוהרים, כדי להבטיח תיאום ציפיות.

בסוף הראיון כאשר אתם כבר יודעים מהן המוטיבציות העיקריות של המועמד תוכלו לספר לו על המשרה והחברה ולשים את הדגש בהתאם למה שחשוב לו ומניע אותו. "בנוסף, חשוב להשאיר מקום לשאלות. ניתן ללמוד על המועמד גם מהשאלות שהוא בוחר לשאול", אומרת זמיר.

תגיות