אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המענק שחמק מהמפעל של פדרמן צילום: ראובן שוורץ

בלעדי לכלכליסט

המענק שחמק מהמפעל של פדרמן

משרד הכלכלה מסרב לשחרר למפעל המתכת מודגל מענק של 5 מיליון שקל בשל החמצת יעדים

26.02.2019, 07:34 | אמיתי גזית

רשות ההשקעות במשרד הכלכלה מסרב לשחרר מענק של כ-5 מיליון שקל לחברת מודגל מתכת לאחר שזו לא עמדה ביעדי התוכנית לעידוד השקעות הון שאושרה לה ב-2014. לכלכליסט נודע כי זו התוכנית השנייה שרשות ההשקעות אישר למפעל המתכות, התוכנית הראשונה אושרה ב-2011, וגם בה המפעל לא עמד. באותה עת הוחלט להקל על המפעל ומתוך כ-650 אלף שקל שניתנו לו כמענק הוא התבקש להשיב רק 10%.

קראו עוד בכלכליסט

דיוויד פדרמן, צילומים:ראובן שוורץ דיוויד פדרמן | צילומים:ראובן שוורץ דיוויד פדרמן, צילומים:ראובן שוורץ

מודגל מתכת שייכת לעדי פדרמן בנו של דייוויד מבעלי קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב, יריב רינות, משה שמש, ואלכסנדר פסל. בעבר הייתה חלק מקבוצת מודגל המצויה היו בהליך של כינוס נכסים, וגם בה בעלי המניות היו פדרמן ופסל. ב-2013, לפני שמודגל קרסה, חברת המתכת נמכרה לפי שווי של כ-5 מיליון שקל לבעלי המניות הנוכחיים.

החברה ממחזרת שאריות ברזל ומייצרת מהם מחברים לכיבוי אש, מכלולים של מערכות ברקסים המשמשות את תעשיית הרכב, ובנוסף מוצרים ייעודיים ללקוחות על פי הזמנה. כ-70-60% מהתוצרת שלה מיועד לייצוא בעיקר לאירופה. בתקופת כהונתו של טראמפ כנשיא ארה"ב ובעקבות המכסים שהטיל על מוצרים מיובאים מסין צמח הנתח שהחברה מייצאת לאמריקאים.

המענק הראשון אושר למוגדל מתכת על ידי רשות ההשקעות ב-2011. בתמורה להשקעה של 12 מיליון שקל, הייתה אמורה לקבל מענק בגובה 20%. המענק השני הוא בעבור השקעה של כ-25 מיליון שקל, שבעבורם הובטח לה מענק של כ-5 מיליון שקל. אלא שרשות ההשקעות דורש מחברות לעמוד גם בשורה של יעדים הנגזרים מהתוכנית העסקית שהחברה עצמה הכינה, ובהם מחזור כספי מסוים, שיעור צמיחה, וכן העסקה של כמות מסוימת של עובדים משום שהתוכנית ניתנת למפעלים בפריפריה.

אלא שבשני המקרים החברה לא עמדה ביעדים אלה, ולכן הוחלט לא לשחרר את המענק. רפי גרבר מנכ"ל המפעל טוען כי הם לא הצליחו לעמוד ביעדים בגלל צניחה של שער היורו מ-4.8 כשאושרה התוכנית הראשונה, עד לכ-4 כיום. בנוסף, לדבריו רגולציה של המשרד להגנת הסביבה מכבידה על המפעל וכן התחרות מול היבואנים מסין. כאשר לדבריו המדינה מאפשרת להם להכניס מוצרים שאינם עומדים בתקנים.

בעקבות הקשיים בקבלת המענק, ועל רקע טענות לרגולציה מכבידה ותחרות מול יבוא מסין, במפעל הודיעו אתמול (שני) על פיטורי מחצית מהעובדים (50). העובדים בשיתוף ההסתדרות פתחו בצעדי מחאה וסגרו את שער המפעל.

נראה כי עיתוי פעולות המחאה ערב הבחירות היטיב עם המפעל ובצהריים הודיעה משרד הכלכלה כי ביום חמישי הקרוב יפגשו מנכ"ל המשרד שי רינסקי, מנהל רשות ההשקעות, נחום איצקוביץ, ומנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים רן קיויתי עם מנכ"ל המפעל רפי גרבר. בעקבות זאת הודיעה ההסתדרות כי תשהה את צעדי המחאה.

יו"ר ההסתדרות במרחב גליל עליון יונה פרטוק ויו"ר ועד עובדי המפעל אביחי דגמפור, מסרו כי הצעדים יושהו כמחווה של רצון טוב ומתוך מטרה להגיע לפתרון שימנע פיטורים שינחיתו מכה אנושה על העובדים ועל המצב התעסוקתי באזור כולו.

תגיות