אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפכת המובייל שתשאיר את הצרכן הישראלי גם הפעם מאחור צילום: שאטרסטוק

תערוכת ברצלונה 2019

מהפכת המובייל שתשאיר את הצרכן הישראלי גם הפעם מאחור

הבשורה בתערוכת המובייל לא היתה הסמארטפונים המתקפלים אלא החדירה הגוברת של טכנולוגיית הדור החמישי. אחרי שנים של הבטחות הטכנולוגיה סוף סוף הבשילה, הספקיות החלו לפרוס תשתית והיצרניות הציגו מכשירים תואמים. חבל שבישראל נראה שמשרד התקשורת עושה את כל המהלכים הלא נכונים

27.02.2019, 12:04 | עומר כביר, ברצלונה

הכוכבים הגדולים של תערוכת המובייל 2019 MWC שנערכת השבוע בברצלונה היו הסמארטפונים המתקפלים. לפחות חמישה כאלה הוצגו או נחשפו בתערוכה, ומטבע הדברים עוררו סקרנות. אחרי הכול, לא בכל יום מגיעה קפיצת דרך משמעותית בשוק הסמארטפונים, שכבר שנים לא עבר מהפכה משמעותית, ועוד כזו שגם קל להסביר וגם מצטלמת היטב.

קראו עוד בכלכליסט

אבל המכשירים המתקפלים הם לא הסיפור האמיתי של התערוכה; הסיפור האמיתי בברצלונה, המהפכה הגדולה שהתערוכה סימנה את נקודת הפריצה שלה, היא טכנולוגיית הדור החמישי בסלולר - 5G בקצרה - כפי שהכריזו בגאון שלטי ענק כמעט בכל ביתן בתערוכה.

תערוכת ברצלונה 2019, צילום: בלומברג תערוכת ברצלונה 2019 | צילום: בלומברג תערוכת ברצלונה 2019, צילום: בלומברג

זו מהפכה פחות סקסית שמאוד קשה להמחיש. למעשה, זו טכנולוגיה שאי אפשר לצלם בכלל. אך בתום סיור בביתני התערוכה השונים ושיחות עם גורמים מובילים בתחום אפשר להכריז כמעט בלי ספק שזו מהפכה שתשנה את חיי הצרכנים בדרכים עמוקות ומשמעותיות בהרבה יותר מכל מכשיר מתקפל. וזו מהפכה שתצא לדרך כבר השנה ב-2019. זאת, כמובן, בתנאי שאותם צרכנים לא מתגוררים בישראל.

חם מהתנור: Mi 9, הכוכב השקוף של שיאומי הענקית הסינית הציגה בתערוכת ברצלונה את הסלולרי החדש, שכולל מסך גדול משל קודמו, מצלמת 48 מגה-פיקסל וגוף דק וקל. הוא צפוי להגיע לארץ בקרוב ולהיות אחד הזולים שבמכשירי העילית. האם יש למה לצפות? עומר כביר, ברצלונה, 7 תגובותלכתבה המלאה

שתי חזיתות למהפכה

זה מספר שנים טובות שאנחנו שומעים על הדור החמישי, ובעבר גם ראינו התייחסות לטכנולוגיה כאן בברצלונה. אך בפעמים הקודמות זה היה בעיקר בצד של התשתיות הטכנולוגיות, פיתוחים של חברות כמו קוואלקום ואינטל שמניחים את היסודות לרשתות הדור החמישי. השנה בברצלונה כבר לא מדברים על הכנת התשתית הטכנולוגית - היא כבר כאן - אלא על הטמעתה ופריסתה המהירה לציבור הרחב.

ה-Mate X ההיברידי של וואווי, מכשיר הדור החמישי הראשון שלה, צילום: צילום מסך ה-Mate X ההיברידי של וואווי, מכשיר הדור החמישי הראשון שלה | צילום: צילום מסך ה-Mate X ההיברידי של וואווי, מכשיר הדור החמישי הראשון שלה, צילום: צילום מסך

מהלכים אלו ניכרו בברצלונה בשתי חזיתות עיקריות. הראשונה היא המכשירים: כל יצרניות הסמארטפונים המרכזיות הציגו סמארטפון שתומך בטכנולוגיית 5G. אצל וואווי הטכנולוגיה היא חלק מהמכשיר המתקפל, המייט X העתידני, לצד ראוטר ביתי וראוטר נייד. LG שילבה את הטכנולוגיה בליין העילית שלה עם מכשיר ה-V50, תוך שהיא מוותרת על קטגוריית המתקפלים (תחת זאת, הציגה כיסוי מיוחד לטלפון שכולל מסך נוסף) לטובת פיתוחי עומק כמעבד ייעודי למכשירי 5G בשיתוף קוואלקום.

מכשיר ה-V50 של LG, ולצידו הכיסוי המיוחד שלו, צילום: LG מכשיר ה-V50 של LG, ולצידו הכיסוי המיוחד שלו | צילום: LG מכשיר ה-V50 של LG, ולצידו הכיסוי המיוחד שלו, צילום: LG

סמסונג אמנם לא השיקה בתערוכה מכשירים חדשים, אך הציגה את הגלקסי S10 5G שחשפה בשבוע שעבר תומך בטכנולוגיה, וזכה לעניין רב. גם סוני חשפה לקראת התערוכה מכשיר דור חמישי (אך לא מצאנו אותו בדוכן שלה) וגם יצרניות רבות נוספות ובהן TCL, ZTE ולנובו הציגו את ליין מכשירי ה-5G שלהן.

רוב המכשירים יגיעו לשוק כבר בשבועות הקרובים, אבל זה רק חלק אחד מהתמונה. כי מי צריך מכשיר מדור חמישי אם כל מה שהוא יכול לעשות זה לרוץ על רשת מהדור הרביעי? מכשיר קל לייצר, רשת תקשורת שתתמוך בו היא מהלך מורכב בהרבה, שדורש מכרזים, זכיונות והקמת אנטנות ותחנות שידור. זה מהלך יקר, ארוך ומורכב, אך גם הוא מתבצע במלוא המרץ.

פריסת התשתיות מואצת

בביתני ספקיות הסלולר, טכנולוגיית ה-5G זכתה להבלטה. הספקיות לא רק מדברות אלא גם עושות: פריסת רשתות דור חמישי צפויה להיכנס להילוך גבוה השנה, בהובלת ארה"ב וסין, כשלא הרבה מאחוריהן נמצאות דרום קוריאה ויפן (שמאוד רוצה להציע 5G באולימפיאדה בטוקיו כבר בשנה הבאה). אירופה קצת מתעכבת אך לא יותר מדי, ורשתות הדור החמישי צפויות להגיע אליה בצורה רחבה כנראה במהלך 2020.

הבשורה הכי פשוטה להסברה בטכנולוגיה היא מהירות הגלישה. בוואווי דיברו על היכולת להוריד סדרות שלמות בקצבים גבוהים במיוחד. למעשה, רשתות הדור החמישי יכולות להיות מהירות כמעט או אפילו באותה מידה כמו סיבים אופטיים, וייתכן שפריסתן תייתר את הצורך בהנחת תשתיות מסוג זה - מהלך שהוא מורכב ויקר בהרבה מהקמת אנטנות ותחנות שידור. פריסה מלאה ומוצלחת של דור חמישי פירושה חיבור אינטרנט מהיר ביותר בכל בית.

אך המהירות, כפי שאמר לכלכליסט אלקנה בן סיני, מנהל קבוצת מוצרים אלחוטיים באינטל, היא רק השימוש הטריוויאלי ב-5G. "הבשורה האמיתית היא אמינות גבוהה וזמן תגובה קצר מאוד", לדבריו. "הטכנולוגיה תאפשר יכולות מכוונות בשלל תחומים: בתחום הקמעונאות היא תאפשר להפעיל חנויות ללא מגע יד אדם שהכל מתבצע בהן האופן אוטומטי; בתעשייה אפשר יהיה לנהל מפעלים שלמים בעזרת רובוטים ומערכות אוטומציה מקוונות שרצות על דור חמישי.

"בתחום המדיה, הטכנולוגיה תאפשר להפעיל משחקי אונליין מתקדמים הרבה יותר מהיום, שכל פעולת העיבוד שלהם תתבצע במחשב מרוחק בענן, ורק התצוגה תתבצע במכשיר הקצה אצל המשתמש". בביתן שלה בברצלונה אינטל הדגימה למה היא מתכוונת, והציגה משחק מציאות מדומה ששוחק בזמן אמת ובלי לאגים מול עמדה אחרת שהוצבה מספר מאות מטרים משם בביתן של נוקיה.

סטרימינג של משחק ע"ב תשתית 5G, צילום: רפאל קאהאן סטרימינג של משחק ע"ב תשתית 5G | צילום: רפאל קאהאן סטרימינג של משחק ע"ב תשתית 5G, צילום: רפאל קאהאן

משחקים מקוונים עם זמן תגובה קצר זה נחמד, אבל יש יישומים שעבורם התגובה המיידית ממש קריטית: "זה חשוב במיוחד בפעילות מוצרים כמו רכב אוטונומי, שם הבטיחות היא בעלת חשיבות עצומה", אמר לכלכליסט מנהל השיווק של וואווי באירופה ובמזרח התיכון, ויקטור דרגנל. לדבריו, מהותית לא פחות היא האקוסיסטם שהדור החמישי מאפשר לייצר: "עד 2025 יהיו יותר מ-200 מיליארד מכשירים עם חיבור לאינטרנט. כל אחד מהם בנפרד צורך כמויות מידע קטנות, אבל במשותף הם יעבירו ביניהם כמויות אדירות של מידע".

רשתות הדור החמישי הן התשתית שתאפשר לאקוסיסטם הזו להתקיים. גלישה מהירה יותר שתאפשר צריכת תכנים באיכות גבוהה יותר ויישומים מעולמות המציאות המדומה והמציאות המוגברת הם תרומה חשובה לעולם הבידור, אך יש פעולות חשובות יותר. כך, הטכנולוגיה תאפשר לבצע פעולות שעד כה היו בלתי אפשריות מכיוון שדרשו אמינות גבוהה מאוד, כמו ניתוחים בזמן אמת בשלט רחוק. בנוסף, היא תאפשר ליצור אקוסיסטם שלמה של מוצרים שכל אחד מהם דורש גישה קבועה לרשת למכשירים מחוברים אחרים שבסביבתו. אלו דברים שמחייבים תשתית תקשורת אמינה ומהירה, וזו הבשורה שהדור החמישי יביא לעולם, קפיצת דרך גדולה בהרבה מהמעבר בין הדורות הקודמים של הטכנולוגיה. בעולם זה קורה כבר השנה, וצפוי להתגבר בשנה הבאה.

עתיד מבטיח בעולם. ובישראל?, צילום: שאטרסטוק עתיד מבטיח בעולם. ובישראל? | צילום: שאטרסטוק עתיד מבטיח בעולם. ובישראל?, צילום: שאטרסטוק

ובארץ? בואו בעוד שנתיים

בישראל, אם להיות עדינים, קצב אימוץ הטכנולוגיה הרבה פחות מבטיח. "בישראל לצערנו זה ייקח זמן, הפריסה בארץ תתחיל רק עוד שנתיים לפחות", אמר בן סיני. "זה עצוב, כי הרבה מפיתוח הדור החמישי מתבצעים על ידי חברות ישראליות או על ידי מרכזים מקומיים של חברות בינלאומיות", אלו של אינטל או קוואלקום.

האשם נעוץ, במידה רבה, במשרד התקשורת. המשרד טרם פרסם מכרז לתדרי דור חמישי, והציג רק עקרונות למכרז. אותם עקרונות עוררו ביקורת רבה בקרב חברות הסלולר, שהזהירו שהעקורנות שהציג המשרד לא מספקים כדי להגיע לפריסה טובה באמת של דור חמישי וחסרים תמריצים כלכליים משמעותיים שיסייעו לחברות להשקיע את המשאבים הדרושים בפריסה. ועל רקע דימום הכספים המאסיבי של הספקיות המקומיות בשנים האחרונות בעקבות ירידות המחירים בשוק, השקעה בפריסת תשתיות אינה דבר פשוט עבורן.

במצב זה, שנתיים להתחלת פריסת 5G בארץ נראית כהערכה אופטימית. כמעט אין ספק שבשעה שבארה"ב ואירופה כבר יחגגו על הדור החמישי ויכולותיו המהפכניות, באומת ההייטק האנשים שאחראים להבאת המהפכה למרבית העולם עדיין יזחלו בדור רביעי.

הכותב היה אורח וואווי בתערוכה

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
מכונות השיווק עובדות חזק אבל ידוע מה נשאר מהבטחות.
בטוח ש G5 יהיה מהיר יותר אבל המהירויות התאורתיות האלה לא יתקיימו במציאות. כל דור מבטיחים את אותו הדבר אבל במציאות, כשיש משתמשים רבים ותנאים לא אופטימליים היא נמוכה הרבה יותר ובטח לא תשתווה לסיבים האופטיים. לי שי סיב אופטי 600MB והוא בהחלט מגיע למהירויות האלה, יציב והכי חשוב בלי הגבלה. דור 4 הסלולרי שיש לי עובד טוב אבל אם אעשה בו מה שאני עושה עם הסיב תגמר לי ההקצבה תוך זמן קצר. בסופו של דבר הבעיה עם האלחוטי זה לא המהירות הרגעית אלא התמיכה במהירות כזאת להמונים ומכיוון שהמשאבים לכך יקרים היא עולה יותר מזו של הסיבים האופטיים. בעניין המהירות, התאוריה מאפשרת להגיע ל 4.6Gbps, ההערכה שזה יהיה בפועל 3.2Gbps אבל משתמש הקצה יקבל פחות מזה. בצרפת מציעים כיום במקומות מסויימים סיב אופטי עם 8Gbps וזה עובד.
הספרדי  |  28.02.19
13.
הסיבה האמיתית היא צהל
אי אפשר ככה סתם להוסיף תדרים בגלל הגבלות של הצבא. יש עכשיו דור 2 עד 4 שתופס תדרים מסוימים. צריך להתחשב בהפרעות בין תדרים. בנוסף צריך תשתית שתתמוך בפועל במהירויות גבוהות בלי קשר למהירות התיאורטית שהטכנולוגיה מאפשרת. לפי דעתי היום המהירות היא די טובה, אפשר לראות סטרימינג באיכות גבוהה בדור 3 4.
מישהו  |  28.02.19
לכל התגובות