אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ לחץ יד לקים ג'ונג און: "אתה מנהיג גדול" צילום: רויטרס

טראמפ לחץ יד לקים ג'ונג און: "אתה מנהיג גדול"

הפסגה של נשיא ארה"ב ושליט צפון קוריאה יצאה לדרך בפגישה בת 20 דקות בארבע עיניים. לפני כן התייצבו מול המצלמות, חייכו ולחצו ידיים. טראמפ שיבח את הרודן: "כבוד להיות איתך כאן, לארצך יש עתיד נהדר". קים החזיר לו: "קיום הפסגה – החלטה אמיצה של טראמפ. התוצאה תהיה טובה"

27.02.2019, 15:32 | ynet

מנהיג המעצמה מספר אחת עושה כבוד לרודן האכזר מפיונגיאנג: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג און נפגשים בצהריים (ד') בהאנוי, בירת וייטנאם, ובפתח הפגישה, מול המצלמות, כיבד טראמפ את קים במילים "כבוד להיות איתך כאן, אתה מנהיג גדול".

בשעה 13:30 שעון ישראל (18:30 שעון האנוי) התייצבו השניים מול המצלמות כשמאחוריהם דגלי ארצותיהם, פסעו זה לעבר זה – ולחצו ידיים. הם חייכו, אמרו מילים בודדות זה לזה, ופנו משם לחדר צדדי. במשך דקות אחדות השיבו על שאלות עיתונאים, ואז המשיכו לפגישה בת 20 דקות בארבע עיניים ולארוחת ערב משותפת. מחר בבוקר ישובו וייפגשו.

כשקים ג'ונג און לצדו נשאל טראמפ על-ידי העיתונאים אם הוא חוזר בו מקריאתו לפירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני והשיב: "לא". כשנשאל אם במהלך הפסגה עשויה לצאת הכרזה היסטורית על סיומה הרשמי של מלחמת קוריאה השיב טראמפ: "נראה".

"זה כבוד להיות כאן עם היושב ראש קים", אמר נשיא ארה"ב. "נהדר להיות איתך", פנה אל שליט צפון קוריאה. "הייתה לנו פגישה מוצלחת מאוד בפעם הראשונה. יש אנשים שרצו שזה ילך מהר יותר, אבל אני מרוצה. עשינו התקדמות, ואני חושב שההתקדמות הגדולה ביותר היא מערכת היחסים הטובה שלנו".

במעמד זה שב טראמפ ואמר, כפי שעשה בימים האחרונים, כי לצפון קוריאה יש פוטנציאל כלכלי עצום: "אני חושב שיש לך עתיד נהדר עם המדינה שלך, אתה מנהיג גדול. אני מצפה לראות את זה קורה ונעזור לזה לקרות". הנשיא האמריקני אמר לעיתונאים כי הפסגה הקרובה תהיה מוצלחת מאוד, אולי אפילו יותר מהקודמת.

הנשיאים קים וטראמפ, היום, צילום: רויטרס הנשיאים קים וטראמפ, היום | צילום: רויטרס הנשיאים קים וטראמפ, היום, צילום: רויטרס

קים אמר לכתבים כי הצדדים הצליחו להתגבר על מכשולים רבים כדי שהפסגה תוכל להתקיים, והוסיף: "אני בטוח שהתוצאה תהיה טובה". שליט צפון קוריאה אמר גם כי קיום הפסגה הוא "החלטה אמיצה מצד טראמפ".

הפסגה בהאנוי מגיעה פחות משנה אחרי הפגישה ההיסטורית בין טראמפ לקים שנערכה בסינגפור. הפגישה ההיא נערכה אחרי חודשים שבהם הטיחו טראמפ וקים עלבונות זה בזה ואיימו לגרור את העולם למלחמה, אולי אף למלחמה גרעינית. אף שאחרי הפסגה ההיא, שמטרתה הייתה לפרק את צפון קוריאה מנשק גרעיני, הודיע טראמפ כי "הוסר האיום הגרעיני מפיונגיאנג", בפועל לא נקט משטרו של קים מהלכים של ממש בכיוון זה.

מטרת הפסגה בווייטנאם היא להשיג התקדמות בדרך לפירוק, אבל גם הפעם לא צפוי קים להיעתר. התקווה של טראמפ, שמאז יוני אשתקד הרעיף שבחים על שליט צפון קוריאה אף שמדובר ברודן אכזר ודכאני, היא לכל הפחות לשמר את השקט הנוכחי, שבמסגרתו נמנעת לאחרונה פיונגיאנג מניסויי טילים, ניסויי גרעין וצעדים מתריסים אחרים.

הבוקר כתב טראמפ בטוויטר כי לצפון קוריאה יש פוטנציאל אדיר: "וייטנאם משגשגת כפי שמעט מקומות על פני כדור הארץ משגשגים. לצפון קוריאה צפוי עתיד זהה, ומהר מאוד, אם תתפרק מנשק גרעיני. הפוטנציאל הוא אדיר, הזדמנות גדולה, כמו כמעט בשום מקרה אחר בהיסטוריה, לידידי קים ג'ונג און. נדע די בקרוב – מעניין מאוד!". אחר כך אמר שהוא מצפה לשיחות עם קים והוסיף: "הוא רוצה לעשות משהו גדול".

שעה קלה לפני הפגישה עוד הספיק טראמפ להתלונן בטוויטר על האופן שבו מסקרת התקשורת את הפסגה. הוא האשים את העיתונאים בדיווח שקרי על כוונותיו בנוגע לצפון קוריאה – אך לא ציין באילו שקרים מדובר. "קים ג'ונג און ואני עושים מאמץ גדול מאוד למצוא פתרון בעניין הפירוק מגרעין ואז להפוך את צפון קוריאה למוקד כלכלי מוביל", כתב.

הסוף של מלחמת קוריאה

 

טראמפ וקים נפגשו במלון מטרופול, מלון בן 118 שנה, ולתחילת הפסגה נקבעה להם שיחה של 20 דקות בארבע עיניים. להמשך הערב נקבעה להם ארוחת ערב יחד עם עוזריהם. לטראמפ מתלווים בארוחה מזכיר המדינה מייק פומפאו וממלא מקום ראש סגל הבית הלבן מיק מולבייני. את קים מלווים שליחו הבכיר קים יונג צ'ול ושר החוץ של צפון קוריאה רי יונג הו. מחר יקיימו שני המנהיגים עוד כמה פגישות, לא נמסר היכן בדיוק.

אחרי פגישתם בשנה שעברה אמר טראמפ כי הוא וקים "התאהבו", וערב צאתו לפסגה השנייה ביניהם, זו שמתחילה היום, אמר כי הם פיתחו "מערכת יחסים מאוד מאוד טובה".

בעולם לא מצפים כאמור לגדולות ונצורות מהפסגה בווייטנאם, אבל תוהים אם עשויה לצאת ממנה הצהרה על סיום מלחמת קוריאה. המלחמה התנהלה בשנים 1953-1950 והסתיימה רק בהפסקת אש, ולא בהסכם הפסקת לוחמה מוחלט, ולכן מבחינה טכנית נשארות צפון קוריאה ודרום קוריאה, בעלת בריתה של וושינגטון, במצב מלחמה.

ארה"ב, נזכיר, דורשת מצפון קוריאה לוותר על כל הנשק הגרעיני שלה ולזנוח את תוכנית הטילים שלה. משטרו של קים ג'ונג און, שרואה בשני הפרויקטים האלה את תעודת הביטוח שלו, מסרב, ודורש מנגד מארה"ב להסיר את "המטרייה הגרעינית" שהיא מעניקה לדרום קוריאה. גורמי מודיעין אמריקניים קבעו כי אין שום סימן לכך שצפון קוריאה תוותר אי פעם על הארסנל הגרעיני כולו.

תגיות