אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בואינג: וייטנאם תרכוש מטוסים ב־20 מיליארד דולר, ניקי היילי מועמדת לדירקטורית צילום: רויטרס

בואינג: וייטנאם תרכוש מטוסים ב־20 מיליארד דולר, ניקי היילי מועמדת לדירקטורית

המדינה האסייתית, שכלכלתה צמחה בקצב של כ־6% בשנה בעשור האחרון, הפכה לשוק אטרקטיבי עבור חברות תעופה. יותר מ־100 מיליון בני אדם השתמשו בנמלי התעופה שלה ב־2018, עלייה של 13% לעומת השנה שלפני כן

27.02.2019, 20:49 | שירות כלכליסט

חברות תעופה בוייטנאם חתמו היום על הסכמים לרכישת מטוסים של בואינג בהיקף של יותר מ־20 מיליארד דולר; ההסכמים נחתמו על רקע פגישת הפסגה הנערכת במדינה בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און.

קראו עוד בכלכליסט

חברת התעופה וייט־ג'ט תרכוש 100 מטוסי בואינג 737־Max ו־215 מנועים של ג'נרל אלקטריק. במבו איירווייז תרכוש 10 מטוסי בואינג 789־9. חברת התעופה הגדולה במדינה, וייטנאם איירליינס, תרכוש טכנולוגיה ושירותים בשווי 100 מיליון דולר מהחברה האמריקאית Sabre.

"אנחנו הולכים לחתום על כמה עסקאות מאוד גדולות", אמר טראמפ במעמד החתימה, שבו השתתף גם נשיא וייטנאם וון פו טרונג. טראמפ הוסיף כי וייטנאם "הולכת לקנות מוצרים רבים ושונים מארה"ב, ואנו מעריכים את זה".

וייט־ג'ט, שהעסקה שהיא תבצע עם בואינג עתידה להיות הגדולה ביותר בקרב חברות התעופה הווייטנאמיות, מפעילה 100 קווי טיסה בדרום מזרח וצפון מזרח אסיה, ומתכוונת להפעיל קווים גם לאוסטרליה והודו. מנכ"ל החברה וון טי פונג טאו אמר כי הרכישה היא "צעד חשוב להמשכיות הרחבת רשת הקווים הבינלאומיים שלנו והרחבתה".

וייטנאם, שכלכלתה צמחה בקצב של כ־6% בשנה בעשור האחרון, הפכה לשוק אטרקטיבי עבור חברות תעופה. יותר מ־100 מיליון בני אדם השתמשו בנמלי התעופה של המדינה ב־2018, עלייה של 13% לעומת השנה שלפני כן.

מנכ"ל ונשיא חטיבת המטוסים המסחריים של בואינג, קווין מקאליסטר, מסר בהצהרה כי "הצמיחה הכלכלית בהאנוי ובווייטנאם כולה היא מרשימה. וייט־ג'ט וענף התעופה הצומח של המדינה הוא אחד מהמאפשרים של המגמה".

בארה"ב רואים בווייטנאם מודל אפשרי לשילוב של צפון קוריאה בכלכלה העולמית. בדומה לצפון קוריאה, המשטר בווייטנאם הוא קומוניסטי מאז 1945. אך רפורמות מקיפות שקידמה הממשלה ב־1986 וזכו לכינוי "דוי מוי" פתחו את כלכלתה לעולם. במהלך שלושת העשורים שחלפו מאז הפכה וייטנאם לבסיס ייצור מרכזי עבור ענקיות בינלאומיות כמו נייקי, אינטל, אדידס וסמסונג. לפי דו"ח של הבנק העולמי, יותר מ־10 אלף חברות זרות השקיעו בווייטנאם אשתקד. ממשלת ווייטנאם דאגה לחתום על רשת של הסכמי סחר חופשי שהפכו אותה למדינה עם מספר הסכמי הסחר הגבוה באסיה.

הג'וב החדש של היילי

בתוך כך נודע כי ניקי היילי, לשעבר שגרירת ארה"ב באו"ם, מועמדת להצטרף לדירקטוריון בואינג. על כך דיווח היום ה"שיקגו טריביון".

יצרנית המטוסים שבסיסה בשיקגו דיווחה, כי ההצבעה על צירופה של היילי תתקיים בישיבת בעלי המניות השנתית של החברה, ב־29 באפריל.

 נשיא וייטנאם וון פור טרונג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי נשיא וייטנאם וון פור טרונג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: איי אף פי  נשיא וייטנאם וון פור טרונג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי

היילי (47) לשעבר מושלת דרום קרוליינה, סייעה בהקמת מפעלים חדשים של בואינג במדינתה. היא גם יצאה נגד הניסיונות של איגודים לייצג את עובדי בואינג במפעל בדרום קרוליינה, שבו מורכבים מטוסי הדרימליינר. לטענתה אז, החברות במדינת דרום קרוליינה מטפלות היטב בעובדיהן ואין צורך בהתערבות איגודי עובדים. לבואינג כ־7,000 עובדים בדרום קרוליינה.

בואינג לא מסרה האם היילי תחליף דירקטור מכהן, או האם בכוונתה להרחיב את הדירקטוריון.

כיום מכהנים 13 דירקטורים בבואינג, ובהם רמטכ"ל לשעבר ונציג סחר לשעבר שכיהנו בממשלו של הנשיא ג'ורג' וו. בוש, וכן קרוליין קנדי, שגרירת ארה"ב ליפן בתקופת ממשלו של הנשיא אובמה.

מנכ"ל בואינג דניס מילנברג אמר, כי החברה תרוויח מניסיונה של היילי בתחומי הדיפלומטיה, הממשל והעסקים. בהודעה רשמית עם פרסום מועמדותה, שיבחה היילי את בואינג כחברת האווירונאוטיקה והחלל הגדולה בעולם וכיצואנית הגדולה ביותר של ארה"ב.

היילי מונתה לשגרירה באו"ם על ידי הנשיא טראמפ וכיהנה בתפקיד מינואר 2017 עד להתפטרותה בדצמבר 2018. 

תגיות