אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו יצא למסע ציד חסר תקדים נגד שומרי הסף - וסילף עובדות צילום: צילום מסך

פרשנות

נתניהו יצא למסע ציד חסר תקדים נגד שומרי הסף - וסילף עובדות

בפעם הראשונה אחרי כמעט עשור של שלטון דורסני, מסית ומפלג - לרה"מ ירד הצבע מהפנים; ההתקפה שלו על הפרקליטים שי ניצן וליאת בן ארי, בנאום התגובה להחלטת היועמ"ש להעמידו לדין, חמורה ומדאיגה

01.03.2019, 08:27 | צבי זרחיה

ראש הממשלה בנימין נתניהו נראה אמש לחוץ מאוד בנאום התגובה שלו להחלטת היועת המשפטי לממשלה להגיש נגדו כתבי אישום.

בפעם הראשונה אחרי כמעט עשור של שלטון דורסני, מסית, מפלג - ובמידה מסוימת גם נהנתני - לנתניהו ירד הצבע מהפנים. ניתוח הנאום שלו מגלה שבחלק מטענותיו התעלם ראש הממשלה מהמציאות, ובעצם ניתן לומר עליהן ש"ההיפך הוא הנכון".

1. נתניהו חזר כמעט על כל הטענות שהשמיע בעבר, ובראשן שהשמאל יצא ל"מסע ציד חסר תקדים" נגדו. ואולם מה שחסר תקדים הוא לא מסע הציד נגדו, אלא מסע הציד שלו נגד שומרי הסף: פרקליט המדינה שי ניצן ועורכת הדין ליאת בן ארי, פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה).

"לפי התקשורת, שני הפרקליטים שדחפו לקו קיצוני נגדי הם שי ניצן וליאת בן ארי (...) ליאת בן ארי, שדחפה לפרסם את ההחלטה, עצרה ב-2013 את החקירות נגד ציפי לבני בגלל הבחירות (...) שי ניצן ביצע אכיפה בררנית נגד אנשי ימין. יש חוק אחד לעם וחוק אחד לנתניהו", אמר.

ואולם מי שיצא במסע ציד נגד שומרי הסף, נגד התקשורת ונגד גורמים פוליטיים שלא מסכימים עם דעותיו - הוא נתניהו בעצמו. הקואליציה שלו יצאה גם נגד בית המשפט.

ההתקפה של נתניהו על שומרי הסף הללו היא חמורה, מזעזעת ומדאיגה, ומהווה המשך של הקו שמאפיין את ממשלתו והקואליציה שלו - רמיסת שומרי הסף.

המגמה הזו החלה בעת ששרת המשפטים איילת שקד החלה לקדם את "חוק היועמ"שים", המחליף את שיטת המינוי של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה ממכרז ל"וועדות איתור" שעליהן יוכלו השרים להשפיע; וממשיך בהצעת החוק שהגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ, יו"ר האיחוד הלאומי, להגבלת סמכויותיו של מבקר המדינה.

2. "חוק אחד לעם, וחוק אחד נתניהו", טען ראש הממשלה, שכנראה סבור שהוא עומד מעל לחוק ולכללים.

קביעה זו של נתניהו מעניינת, על רקע החלטת ועדת ההיתרים מהשבוע, שלפיה על ראש הממשלה להחזיר 300 אלף דולר שקיבל מבן דודו נתן מיליקובסקי למימון הגנתו המשפטית.

בנימין נתניהו, צילום: צילום מסך בנימין נתניהו | צילום: צילום מסך בנימין נתניהו, צילום: צילום מסך

בבקשתו הראשונה לקבלת היתר לגייס תרומות "שכח" נתניהו משום מה לדווח על התרומה מבן דודו, והוא מבקש להכשירה בדיעבד.

כעת מתכוון ראש הממשלה לעתור לבג"ץ נגד החלטת ועדת ההיתרים שלא להתיר לו לגייס 2 מיליון דולר ממילקובסקי ומאיש העסקים ספנסר פרטרידג'.

3. "אל תתנו למסע הציד הזה לבלבל אתכם. הבחירות היא בין מפלגת השמאל החלשה של לפיד-גנץ עם גוש חוסם של המפלגות הערביות או ממשלת ימין חזקה בהנהגת הליכוד", אמר אמש נתניהו. גם על הדברים הללו אפשר לתהות.

ראש הממשלה, בנשימה אחת ובלי להתבלבל, כרך בין "מסע הציד" לבין "השמאל", אבל דומה שהמציאות קצת יותר מורכבת. רבים בציבור מרגישים גועל נפש מהתנהגותם של נתניהו, ושל בני משפחתו בעשור האחרון. רבים בציבור סבורים שהגיע הזמן שיפנה את הכיסא למועמד ראוי יותר.

נתניהו עומד בראש מפלגת הליכוד, ולכן, מי שלא רוצה לראות אותו במעון הרשמי ברחוב בלפור, יכול לעבור להצביע עבור מפלגות אחרות - גם בגוש הימין. ישנם גם רבים בימין שמוכנים להרחיק עד לבני גנץ עם בוגי יעלון, גבי אשכנזי ויאיר לפיד (לפי הרצף הזה), ובלבד שנתניהו לא יישאר בתפקידו.

אבל ראש הממשלה מבלבל את הציבור באמרות חלולות מהן עולה שהמלחמה היא בין "שמאל חלש לימין חזק". אפשר ליצור ימין חזק גם בלעדי נתניהו.

4. "אני מתכוון לשרת אתכם עוד שנים רבות, אבל זה תלוי בכם, זה לא תלוי בפקידים או באולפנים, זה תלוי רק בכם אזרחי ישראל", אמר נתניהו.

הקריאה הזו של ראש הממשלה מדאיגה. אחרי התנהלות שכוללת מלחמה בשלטון החוק, בתקשורת, פילוג והסתה של העם ונהנתנות מגעילה - נתניהו רוצה להישאר בשלטון שנים רבות. הוא צריך ללכת הבית ולפנות את המקום לאחרים הן במפלגתו והן במפלגות אחרות.

5. דוברו של נתניהו מסר אמש כי "ראש הממשלה ייפגש בימים הקרובים עם חברי רשימת הליכוד, בקבוצות, כדי לרתום אותם לקמפיין, להתייעץ איתם ולתדרך אותם בנושאים העומדים על הפרק".

תעמולת הבחירות של הליכוד הפכה בעצם לתעמולה של נתניהו נגד הכוונה להעמידו לדין. מיליוני שקלים של כספי מימון המפלגות של הליכוד יופנו לקרב זה. נתניהו ירתום גם את חברי הכנסת של הליכוד.

בליכוד סבורים כי מאחר שכתבי האישום נגד נתניהו עלולים לפגוע במספר המנדטים שהתנועה תקבל בבחירות, מסע התעמולה של ראש הממשלה נגד החלטת היועץ המשפטי יכול להיות ממומן מכספי התנועה. עמדה דומה מקובלת גם במשרד מבקר המדינה.

מדובר בפרשנות שגויה. המלחמה התקשורתית נגד העמדה לדין של ראש מפלגה לא צריכה לבוא על חשבון כספי משלמי המסים. כמו שנתניהו צריך לשלם על הגנתו המשפטית - כך אסור לו לרתום את תקציב הבחירות של הליכוד למסע התעמולה שלו.

אבל כפי שראש הממשלה עצמו כבר אמר בנאום, "יש חוק אחד לעם וחוק אחד לנתניהו". כלומר חוק שמיטיב עמו.

תגיות