אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה ברקת רוצה לצנן את ההשקעה בחברות נדל"ן אמריקאיות; ענת גואטה שותקת צילום: אלכס קולומויסקי

משה ברקת רוצה לצנן את ההשקעה בחברות נדל"ן אמריקאיות; ענת גואטה שותקת

רשות שוק ההון דורשת מגופי הפנסיה מידע לגבי ההשקעה הצפויה שלהם באג"ח חברת הנדל"ן החדשה ווסטדייל; אלא שגופי הפנסיה הם לא הסיפור בחברות הנדל"ן האמריקאיות אלא דווקא קרנות הנאמנות המפוקחות על ידי רשות ני"ע

03.03.2019, 09:37 | רחלי בינדמן

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

רשות שוק ההון בראשות משה ברקת מתערבת לראשונה בכל הקשור בהשתתפות המוסדיים בהנפקות חברות הנדל"ן האמריקאיות.

קראו עוד בכלכליסט

הרשות שלחה מכתב לגופים המוסדיים ובו היא דורשת לקבל הבהרות מכל גוף שיבחר להשתתף בהנפקה של ווסטדייל אמריקה - חברת נדל"ן אמריקאית שבאה לגייס בישראל. הרשות דורשת מהמוסדיים שישתתפו בהנפקה לפרט את השיקולים שהנחו אותם לקבל את ההחלטה.

משה ברקת, הממונה על שוק ההון, צילום: אוראל כהן משה ברקת, הממונה על שוק ההון | צילום: אוראל כהן משה ברקת, הממונה על שוק ההון, צילום: אוראל כהן


        

כך למשל דורשת הרשות לקבל לידיה את עבודת האנליזה שבוצעה על ידי הגוף, חוות דעת משפטית ביחס להשקעה בחברה שהתאגדה באיי הבתולה (בשל הקשיים לפתוח נגד החברה בהליכי פירוק) וכן פרוטוקולים מדיוני ועדת ההשקעות הנוגעים להחלטה להשתתף בהנפקה.

עוד דורשת הרשות פירוט של כל המפגשים שקיים הגוף המוסדי עם החברה המנפיקה ונציגיה. מדובר בדרישה תמוהה שכן הגופים כלל לא נדרשים לקבל אישור מוועדת ההשקעות שלהם כדי להשקיע בהנפקות של חברות נדל"ן אמריקאיות, בטח כשמדובר בסכומים לא מהותיים, כך שהדרישה הזו של רשות שוק ההון כמוה כלייצר כללי משחק חדשים שמתנים השתתפות בכל הנפקה באישור ועדת ההשקעות.

ברשות לא מתערבים בשיקולי ההשקעה של הגוף, אלא רק רוצים לוודא שאמנם נשקלו כל השיקולים הרלוונטיים ושיש תיעוד לכך. אף על פי כן, הצבת דרישות כאמור כמובן מייצרת הרתעה של המוסדיים מלקחת חלק בהנפקה או לכל הפחות להשתתף בשלב המוסדי שלה, כדי לא להופיע על גב התשקיף. כך, למשל המוסדיים יכולים להמתין לשלב הציבורי או לרכוש את האג"ח בשוק מבלי שיהנו מהנחת ההתחייבות המוקדמת.

אין זו הפעם הראשונה שרגולטור מתערב בהשתתפות מוסדיים בהנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות. בפעם האחרונה הייתה זו רשות ניירות ערך עוד בזמן שנוהלה על ידי שמואל האוזר. ב-2015, כשחברות הנדל"ן האמריקאיות רק הגיעו לישראל פנה האוזר למוסדיים שתחת פיקוחו (קרנות הנאמנות ומנהלי התיקים) ודרש מהם הבהרות לגבי השתתפותם בגיוסים של חברות הנדל"ן ברוקלנד וספנסר.

הפנייה התרחשה לאחר שחלק מהמוסדיים שחששו מהביקורת הציבורית בחרו שלא להשתתף בשלב המוסדי של ההנפקה וקנו רק בשלב הציבורי ובכך ויתרו על הנחת ההתחייבות המוקדמת. הרשות הפנתה אז למוסדיים מקבץ שאלות על התהליכים שקדמו להחלטת ההשתתפות בהנפקה ובכלל זה אם נפגשו עם חתמי ההנפקה, אם ערכו סיור בנכסי החברות וכן הלאה.

ההתערבות הנוכחית של רשות שוק ההון, כמו גם ההתערבות של האוזר בזמנו מחדדת את פערי הרגולציה בין רשות שוק ההון לרשות ניירות ערך.

רשות שוק ההון מפקחת אך ורק על כספי החיסכון ארוך הטווח ואילו ברשות ני"ע מפקחים על קרנות הנאמנות ומנהלי התיקים. גופי החיסכון ארוך הטווח ממעטים להשתתף בהנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות ועיקר המשקיעים בהן הן קרנות הנאמנות.

יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה מעוניינת לפתח את השוק הסחיר, לעודד כניסת שחקנים חדשים מחו"ל הן בצד המשקיעים והן בצד המנפיקים ולכן היא נמצאת בסוג של מלכוד בין האינטרס שלה לדאוג לכספי המשקיעים בקרנות לאינטרס שלה בבורסה חיה ובועטת. היא בינתיים לא שלחה מכתב דומה למנהלי הקרנות.

תגיות