אלסקה לוהטת: מלכת הדראג שכבשה את תל אביב עם מגב והדפס נמר
מלכת הדראג אלסקה הופיעה בסופ"ש בפני 2,000 ישראלים בשתי הופעות סולד־אאוט. הקסם שפיזרה מבהיר איך נהפכה אמנות הדראג לתעשייה של עשרות מיליוני דולרים
2,000 איש גדשו בסוף השבוע את מועדון "רידינג 3" בנמל תל אביב כדי לראות את מלכת הדראג אלסקה ת'נדרפאק בשתי הופעות שהיו סולד אאוט בתוך כמה שעות. תרבות הדראג צברה תאוצה בעשור האחרון הודות לריאליטי המצליח "המירוץ לדראג של רופול", ונהפכה מתרבות שוליים קווירית למיינסטרים טלוויזיוני. אלסקה מגלמת בדמותה את המהפך הזה כמי שהחלה את דרכה כדמות חייזרית אקסצנטרית וכיום היא אחת המלכות הנערצות ביותר, לא רק על גייז מבוגרים, אלא גם על אמהות סטרייטיות וילדיהן הצעירים.
"התפתחתי עם הזמן והטעמים שלי השתנו", הסבירה אלסקה (או כפי שהיא נקראת שלא בדראג: ג'סטין הונארד) במסיבת העיתונאים שערכו לכבודה מפיקי המופע דקל לזימי לב, דניאל "מריומה" מרום וגל זיגל. במענה לשאלה אם ההצלחה הגדולה והמעבר למיינסטרים גורמים לה למתן או לצנזר את עצמה, הסבירה: "פעם הייתי מוציאה את הזין על הבמה, אבל עכשיו שכולם כבר ראו אותו, עברתי הלאה", היא צוחקת. "לפעמים אני אוהבת להיות יפה, ולפעמים להיראות כמו מזבלה. זאת הסיבה שאני אוהבת דראג. אין לזה כללים".
אלסקה מייצגת היטב גם את השינוי בתפיסה החברתית של מלכות דראג בשנים האחרונות. אם בעבר דראג נתפס כאמנות פרפורמטיבית — בעיקר גברים שמתלבשים בבגדי נשים ועוטים על עצמם דמות שונה על הבמה — כיום מלכות דראג נתפסות כנציגות של מגדר נזיל, אחד מהביטויים של א/נשים שלא מזדהים כגבר או כאשה, אלא כמשהו באמצע, גם וגם או לא זה ולא זה.
"אלסקה היא לא דמות נפרדת ממני", מסבירה אלסקה/ג'סטין. "לכולנו יש נשמה גמישה מתחת להכל. אלסקה וג'סטין הם אותו הדבר, פשוט ברמות ווליום שונות. אלסקה מדברת יותר מג'סטין, בקול רם יותר ומצחיקה יותר. ואילו הוא מאפשר לה לעבור בשדה התעופה בלי עיכובים".
50 אלף איש בכנס דראג
בתזמון מוצלח עלתה ביום שישי האחרון העונה החדשה של "המירוץ לדראג של רופול", שפרסמה את אלסקה. תוכנית הריאליטי, שבה מלכות דראג מתחרות ביניהן באתגרי משחק מתוסרט ומאולתר, עיצוב אופנה, תפירת בגדים, כוריאוגרפיה, ליפסינק ושלל כישורים, עלתה לאוויר ב־2009 בערוץ הנישה הלהט"בי "לוגו", ומאז נהפכה למפלצת סופר פופולרית, עברה לערוץ המיינסטרים VH1, ובספטמבר האחרון גרפה ארבעה פרסי אמי, כולל תוכנית הריאליטי המצטיינת ומנחה הריאליטי המצטיין.
הצלחת התוכנית הולידה תעשייה שמגלגלת עשרות מיליוני דולרים, ובראשה כנסי הדראג־קון ־ כנסים למעריצים שמתקיימים פעמיים בשנה בארצות הברית, בניו יורק ובלוס אנג'לס, לצד כנס דומה ("דראג וורלד") שמתקיים בלונדון. מפיקי דראג־קון סיפרו ל־BBC כי לכנס שהתקיים ב־2017 בלוס אנג'לס הגיעו מעל 40 אלף מבקרים שהוציאו יחד 1.6 מיליון דולר על כרטיסים ועוד 9 מיליון דולר על מרנצ'דייז. לכנס שהתקיים אשתקד הגיעו כבר 50 אלף איש, כך שהמספרים מזנקים בחדות משנה לשנה.
לצד התוכנית והכנסים מתקיימים סיבובי הופעות עולמיים עם המלכות וכן סדרות ספין־אוף ל"דראג רייס": הפורמט עצמו קיבל גרסה בתאילנד, שהחלה לאחרונה בעונתה השנייה, וכן גרסה בריטית שתעלה השנה לאוויר. נוסף על כך סדרות בכיכובן של בוגרות הריאליטי גורפות מיליוני צפיות ביוטיוב, ושלוש סדרות ארוכות נרכשו בידי בנטפליקס.
כוכבת שהיא אחת מהחבר'ה
קשה להגדיר במילים בדיוק מה שאלסקה עושה בהופעה. היא רכשה את הפופולריות שלה בין היתר משום שהשכילה לשווק את עצמה כמעריצה מספר אחת של "דראג רייס" — היא הקליטה סרטונים פרודיים על מלכות אחרות, שירים שמרפררים להתפתחויות בסדרה ופודקאסט שבו היא מנתחת פרק־פרק את המתרחש בתוכנית.
בהתאם הערב בכיכובה נע בין הופעה של אלילת המונים ששרה להם משיריה, לשיחה עם אחת מהחבר'ה שצוחקת איתם על הפרק החדש של התוכנית שבו צפתה בג'ט לג של לפנות בוקר. עוד כללה ההופעה ריקוד עם מגב, חיבוק עם מעריצה שהתחפשה לבובה בדמותה, מחרוזת מאולתרת של שירים שביקש ממנה הקהל (כולל כאלה שהיא לא מכירה) וחמש דקות של חושך שבהן אלסקה דיברה לקהל מאחורי הקלעים בעודה מחליפה בגדים.
ובעיקר ההופעה הרגישה כמו מרחב מוגן לא/נשים מכל הקשת המגדרית —הומואיות מבוגרות לצד בחורים ובחורות טרנסג'נדרים לצד "סתם" סטרייטים. במקום שבו נכשלת מדינת ישראל, הישועה מגיעה מחייזרית בבגד גוף מנומר ומגב.
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה