אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הרומאי" מוביל את הפתעת העונה באירופה צילום: AFP

"הרומאי" מוביל את הפתעת העונה באירופה

חוסה בורדלאס, מאמן חטאפה, אולי נראה כמו היפסטר מברלין אבל אצלו אין פשרות על סגנון הכדורגל והדרישות מהכדורגלנים שלו. אולי בגלל זה קבוצתו שהיא בעלת אחד מתקציבי השכר הנמוכים ביותר בספרד, בדרך לליגת האלופות

05.03.2019, 14:52 | אוריאל דסקל

לִגיוֹן הוא שמה של היחידה הצבאית הבסיסית שהרכיבה את הצבא הרומי. הלגיון הורכב מגרעין גדול של חיל רגלים כבד, מלווה בכוחות עזר של פרשים וחילות קלים.

קראו עוד בכלכליסט

חוסה בורדלאס. רושם הישגים מרשימים, צילום: AFP חוסה בורדלאס. רושם הישגים מרשימים | צילום: AFP חוסה בורדלאס. רושם הישגים מרשימים, צילום: AFP

הליגיון היה החידוש הטקטי הגדול של הרומאים בשדה הקרב. בהתחלה הצבא הרומי לא היה שונה בהרבה מצבאות האטרוסקים והיוונים. המערך הרומי האופייני לתקופה היה פלנקס. החיילים סודרו בגוש גדול בעומק כמה שורות ונלחמו כנגד הגוש השני. עם הזמן הפיתוחים הטכנולוגיים ונוצר הלגיון, שסודר ב־3 שורות בזיגזג, כלומר היו פערים בשורה הראשונה ובפערים אלו עמדה השורה השנייה ובפערי השורה השנייה עמדה השלישית. הפרשים סודרו באגפים - אבל לא תמיד. הטקטיקה העיקרית הייתה להמתין להסתערות האויב, להטיל את הכידונים המכונים פילום ואז להסתער עליו בתנועה קולקטיבית. הצבת החיילים בצורה שונה מהאויבים איפשרה לליגיון להיות הרבה יותר גמיש. בגלל הצורך ביכולות תקשורת גבוהות ליצירת תנועות קרביות קולקטיביות, הלגיונות בדרך כלל הורכב באופן בלעדי ממגויסים שהיו בעלי אזרחות רומאית ודיברו באותה שפה. הלגיון שהיה גמיש מאוד היה מסוגל להלחם בהצלחה גם בשטח משובש כמו יערות או הרים, דבר שאיננו אופייני לחי"ר כבד.

את הטקטיקה הצבאית של הרומאים למד חוסה בורדלאס, מאמן חטאפה, שכשחקן בליגות הנמוכות של ספרד כונה "הרומאי". "הייתי מרותק לתרבות של האימפריה הרומית עוד כילד" סיפר בראיון ל"אל פאיס". "וזה בטח משפיע על הכדורגל שלי. אם כולם הולכים באותו כיוון, הם כולם יותר חזקים כקבוצה. ולכן העבודה העיקרית שלי היא הביחד. אני תמיד אומר את זה לקבוצות שלי: רבותיי, אנחנו מבלים אחד עם השני יותר זמן מאשר אנחנו מבלים עם המשפחות שלנו. יש לנו מטרה אחת, חלקנו שמחים יותר, חלקנו משחקים יותר - אבל הקבוצה חייבת להיות מאוחדת. זה הכוח העיקרי שלנו. האופטימלי".

טקטיקה כמו של בורדלאס, שמתבססת על פעולות הגנתיות והתקפיות אגרסיביות ומתואמות, צריכה שחקנים שרוצים לשחק בטקטיקה כזו. וזה - לגבש את השחקנים סביב הקונספטים שלו - גם משהו שבורדלאס עושה היטב: הוא דורש המון משחקניו אבל כולם, כך נראה, מאוחדים מאחורי המאמן. זה תודות לכך שהמאמן עלה עם הקבוצה מליגת המשנה ב-2017 וכיום חטאפה בדרך לצ'מפיונס ליג בפעם הראשונה בהיסטוריה של המועדון. וגם תודות לכך שבורדלאס יודע להתמודד עם הרבה אנשים מגיל צעיר. הוא בן למשפחה בת 11 נפשות באליקנטה, עיר נמל בדרום ולנסיה והוא למד הרבה על משמעת ועבודת צוות מהוריו. "לא קל לנהל משפחה עם 10 ילדים" אמר ל"אל פאיס". "אבל יש חוקים ברורים, יש משימות ברורות, ההורים שלי הקפידו מאוד על הכל. המשפחה לא היתה יכולה להרשות לעצמה מותרות. אם הייתי רוצה אופניים, הייתי מסיים בית ספר והולך לקטוף אבטיחים ומלונים אצל הדודים שלי באלמריה - מרוויח כסף והולך לקנות אופניים. ככה גם קניתי את הג'ינס הראשונים שלי".

המאמן הטוב ביותר לתקציבו

מוסר העבודה של בורדלאס - מאמן קפדן וסוג של "חנון כדורגל" (pesado - כלומר כבד, מכביד, ביטוי ל"כאב בתחת") - היה מפורסם בליגות הנמוכות. סגנון הכדורגל שלו תמיד היה מוצלח מאוד בליגות הנמוכות. הוא נחשב ל"קבלן" עליות לאחר שסייע לאלאבס לעלות ללה ליגה וגם לחטאפה. הוא אפילו הביא את אלקוקורן הקטנה לפלייאוף העלייה ללה ליגה. ואולם, עד שהגיע עם חטאפה ללה ליגה, אף פעם לא נחשב למאמן שיכול להצליח בליגה הבכירה. הוא נחשב למוזר מדי ורבים לא חשבו שהוא יכול להצליח עם מקצוענים ברמה הגבוהה ביותר. את הקריירה שלו בילה בליגות הנמוכות בעיקר בגלל פציעה קשה בברך בגיל צעיר. הוא התחיל לאמן ילדים בגיל 16 והתקדם בליגות הנמוכות. ואולם, רק בגיל 53 קיבל את הצ'אנס הגדול בחטאפה. כרגע, כך נראה, הוא המאמן המוצלח ביותר באירופה ביחס לתקציבו.

לחטאפה יש תקציב שכר מקסימלי של 39.25 מיליון יורו, שזה אחד מתקציבי השכר הנמוכים ביותר בלה ליגה. ועדיין, רק ברצלונה (תקציב של 633 מיליון יורו), ריאל מדריד (566.5) ואתלטיקו מדריד (293) נמצאות מעליה בטבלה. ולנסיה (165), סביליה (163), ויאריאל (109) ועוד 10 קבוצות משלמות יותר ממנה לשחקניהן העונה. כמו כן, ההרכב של חטאפה - כולל מחליפים - נרכש בערך ב-5 מיליון יורו (פחות מעלות השכר החודשית של ליאו מסי). ובכל זאת, חטאפה - מהעיירה חטאפה שבמדריד - נמצאת בצמרת ונראית בדרך הבטוחה לאירופה. אולי אפילו לליגת האלופות.

חטאפה תמיד היתה מועדון שמצליח מעבר למצופה ממנו. זה עלה לבעלים שלה אנחל טורס סאנצ'ס הרבה כסף. כל כך הרבה כסף הולך לכיסוי חובות שזה כבר מנע ממספר עשירים לרכוש את הקבוצה (לפי השמועות אחד מבעלי הקבוצות ב-NFL היה מעוניין לרכוש את הקבוצה הספרדית, שב-2011 כמעט ונרכשה על ידי שייח' מזוייף כחלק מהונאה). לחטאפה יש, בממוצע, כ-9,800 אוהדים במשחק. רק אייבר (5,415) והואסקה (4,700) מביאות פחות אוהדים למשחקים. חטאפה כל כך נואשת לאוהדים שלפני מספר שנים פיתחה את Getafinder - טינדר מיוחד לאוהדי חטאפה, כדי שיתרבו ויביאו ילדים - אוהדי חטאפה חדשים - לעולם. הפרסומת לאפליקציה היתה בסגנון סרט אימה-אירוטי משנות השבעים ונהפכה למאוד ויראלית.

זו אפליקציה, אגב, שלשחקנים של בורדלאס אסור להשתמש בחדר ההלבשה. הוא טוען שבחדרי הלבשה שבהם יש מכשירים סלולריים השחקנים לא מדברים אחד עם השני. "אני מנסה לא לאסור על שחקנים לעשות דברים אבל אני מנסה שהשחקנים יבינו שאם הם מסתכלים למטה על הפלאפון, הם לא יבינו מה קורה בעולם סביבם" הסביר לכתבים הספרדים. תפיסת העולם של בורדלאס אולי נראית מיושנת אבל הולכת עם לוק היפסטרי, "נאמנות אדירה לשחקנים" ודרישה אובססיבית לאגרסיביות בכל מהלך.

חואן קאלה, שחקן של בורדלאס לשעבר, אמר לסיד לואו מ"הגרדיאן" שהמאמן "ישבור ספה, לוח, שולחן - לפעמים אתה תוהה אם הוא הולך להרביץ לך". אבל האגרסיביות הזו, לפי קאלה, היא רק חלק מתפיסה מאוד שלמה ו"אינטלגנטית". בורדלאס רוצה שהשחקנים שלו "ייכנסו מתחת לעור" של היריבים ודורש מהם ליצור מגע "מציק" עם היריבים. את השבוע כולו מבלים בלהתכונן ליריבה ספציפית. מאיך לנוע ביחד נגדה ועד איך לעצבן את השחקנים. המסרים פשוטים אבל האימונים מסובכים ואינטנסיביים. בורדלאס שולט באספקטים רבים - מתזונה, דרך שיקום ועד טקטיקות. לבורדלאס יש צוות מקצועי שהולך איתו - כולל חאבייר וידאל שנחשב לאחד ממאמני הכושר היותר מוערכים בספרד.

הסגל, כאמור, זול ובנוי משחקנים שבגדול אף אחד אחר לא רצה. מנמניה מקסימוביץ' שנזרק מוולנסיה, דרך דויד סוריה שלא רצו אותו בסביליה מתיו פלאמיני שלא מצא אף קבוצה אחרת שתיקח אותו ועד חורחה מולינה, חלוץ בן 36 שהוא החלוץ הזקן ביותר שכובש יותר מעשרה שערים בלה ליגה מאז פרנץ פושקאש.

חטאפה היא קבוצה מוזרה ממועדון מוזר עם מאמן מוזר שמוביל חבורה מוזרה של שחקנים להישגים מעבר למצופה מהם - בליגה השנייה ושנתיים בליגה הראשונה. ההאם כל המוזרים הללו יגיעו עד לליגת האלופות? קרו כבר דברים מוזרים בעולם הכדורגל. 

תגיות