אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר האקלים הפך את איטליה ליבואנית זיתים צילום: שאטרסטוק

משבר האקלים הפך את איטליה ליבואנית זיתים

היקף מסיק הזיתים ביצואנית שמן הזית השנייה בגודלה בעולם צנח ב־57% ב־2018. חשש לפגיעה גם באיכות

06.03.2019, 08:42 | שירות כלכליסט

מזג אוויר קיצוני כמו בצורת בימי הקיץ, שיטפונות בסתיו וגלי כפור באביב הביאו לצניחה של 57% בהיקף מסיק הזיתים השנתי באיטליה, שעמד ב־2018 על 185 אלף טונות. זהו הנתון הנמוך ביותר זה 25 שנה.

קראו עוד בכלכליסט

איטליה היא היצואנית השנייה בגודלה בעולם של שמן זית, אך מדענים מומחים טוענים כי המדינה עלולה להידרש ליבוא זיתים כבר במהלך החודש הבא. על כך דיווח "הגרדיאן" הבריטי.

איגוד החקלאים האיטלקי העריך את הנזקים שנגרמו לענף הזיתים במיליארד יורו מאז תחילת השנה. בדצמבר 2018 עמד מחיר שמן זית מסוג כתית מעולה על 5.6 יורו לק"ג, זינוק של 40% מאז יוני אותה שנה.

מסיק זיתים באיטליה, צילום: שאטרסטוק מסיק זיתים באיטליה | צילום: שאטרסטוק מסיק זיתים באיטליה, צילום: שאטרסטוק

מוקדם יותר החודש מחו אלפי חקלאים ברומא, כשהם לבושים אפודים כתומים. "הממשלה הבטיחה פתרונות אבל לא נתנה עוד משאבים למגדלי הזיתים", טען דובר מטעם איגוד החקלאים. "אין תוכנית סדורה להתמודד עם שינוי האקלים ולא לייצור שמן זית".

הטמפרטורה הממוצעת באזור אגן הים התיכון כבר עלתה ב־1.4 מעלות צלזיוס ביחס לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית. זאת, בהשוואה לממוצע העלייה העולמי של מעלת צלזיוס אחת. במקביל, המשקעים נחלשו בשיעור של 2.5%. תופעה שתורמת למשבר היא הפגיעות של עצי הזית לחיידקים ולמחלות כתוצאה מטלטלות מזג האוויר.

גם ביוון מדווחים על פגיעה בענף שנגרמה כתוצאה משינויי האקלים. "הבעיה הגדולה היא לא בהכרח הכמות, אלא האיכות", אמר ואסיליס פירגיוטיס, בכיר באיגוד החקלאים האירופי Copa Cogeca. "שמן הזית היווני נחשב ברובו כתית מעולה, אך ככל שעובר הזמן, אין ערובה לכך שהמצב יישמר".

על פי מועצת הזיתים העולמית (IOC), ייצור שמן הזית במסיק 2018/19 העולמי נמוך ב־5.5% ביחס לעונה הקודמת. מדינות החברות ב־IOC וכמה מדינות נבחרות שאינן מיוצגות בו ייצרו במשותף 3.13 מיליון טונות בעונת המסיק האחרונה.

תגיות