אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אדובי לא תהיה האחרונה צילום: צילום מסך אתר אדובי

אדובי לא תהיה האחרונה

כיום יש בישראל כ־340 מרכזי מחקר ופיתוח – 163 מתוכם מבוססים על רכישה בודדת שביצעה החברה האם בישראל. במצב הזה, של ניתוק פיזי מהחברה האם ומפעילות הליבה שלה, יש חשש שמרכזים קטנים נוספים ייסגרו

07.03.2019, 07:13 | מאיר אורבך

סגירת מרכז הפיתוח של אדובי בישראל מוכיחה פעם נוספת את הנקודה הרגישה ביותר של מרכזי פיתוח רבים בארץ – הקושי שלהם לתפקד כהלכה בעקבות המרחק הפיזי הרב מהחברה האם, שמייצר נתק. אדובי סגרה את המרכז בישראל כי היה קטן מידי כדי לזכות אותו בתשומת לב ממרחק כה רב. הפעילות של המרכז תועבר לארצות הברית ועשרות עובדים יילכו בשלבים הביתה. זה אינו המקרה הראשון שבו מרכז קטן נסגר, וכנראה גם לא האחרון.

קראו עוד בכלכליסט

כיום יש בישראל כ־340 מרכזי מחקר ופיתוח לפי מרכז המחקר הישראלי SNC, מתוכם 163 מרכזים מבוססים על רכישה בודדת שביצעה החברה האם בארץ. בין החברות שביצעו רכישה בודדת ניתן למנות את דרופבוקס ווריפון.

 , צילום: דוד הכהן צילום: דוד הכהן  , צילום: דוד הכהן

לעומת זאת חברות דוגמת אינטל ומיקרוסופט רכשו כאן יותר מ־11 חברות ומחזיקות מרכזי פעילות ופיתוח משמעותיים, שקשורים קשר הדוק לפעילות הליבה של החברות. לאינטל ומיקרוסופט יש בישראל פעילות עסקית ענפה שמחברת אותן לארץ בצורה משמעותית, ומרכזי הפיתוח שלהן נחשבים אסטרטגיים עבור החברה האם. אינטל מחזיקה בישראל כ־7,000 מפתחים, זאת לצד יותר מאלף עובדי מובילאיי שמובילה את תחום הנהיגה האוטונומית בחברה. דוגמה לחשיבותה של מובילאיי עבור אינטל היא הצלחתה לאחרונה להביא לארץ ניסוי ראשון במוניות אוטונומיות – מה שמחזק את חשיבות נוכחותה בארץ. מיקרוסופט מחזיקה בישראל כאלף מפתחים עם מיצוב אסטרטגי בתחום הסייבר ומרכז שיווק ומכירות משמעותי.

העבר של מרכזי הפיתוח של החברות הרב־לאומיות בישראל רצוף סגירות מרכזי חברות, שהיו ברובן עקב קשיים של החברה האם, אבל גם בשל העובדה שהמרכז לא היה אסטרטגי דיו לחברה.

לפי תפיסת רשות החדשנות, מרכזי מחקר ופיתוח זעירים קמים בדרך כלל בעקבות רכישה של סטארט־אפ ישראלי בודד, לרוב בשלב מוקדם, שבו עיקר הערך הכלכלי הוא בטכנולוגיה וביכולות צוות הפיתוח, ולא בפעילות העסקית של החברה. רכישות אלה חשובות כמקור למימוש ערך למשקיעים ביזמות טכנולוגית בשלבים מוקדמים. רשות החדשנות סבורה שיש חשיבות רבה בהקמת מרכזי פיתוח משמעותיים שכוללים גם פעילות עסקית נרחבת ולא רק פעילות פיתוח ממוקדת וקטנה. התפיסה הזו צריכה לחלחל גם לחברות עצמן כדי שמקרה אדובי לא יהפוך למקרה השכיח.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הבעייה האמיתית היא השכר...
השכר של מהנדס פיתוח ישראלי כבר גבוה יותר משכר של מהנדס אמריקאי. אולי עדיין קצת פחות ממהנדס בואלי או בניו יורק, אבל כבר גבוה משמעותית משכר של מהנדס בטקסס, ג'ורג'יה, קולורדו ואפילו שיקגו וסיאטל. תוסיפו לזה את כל הבעייתיות של הפרשי השעות ואי חפיפה בימי שבוע העבודה - מה שבהחלט מעכב פרויקטים ותתפלאו כמוני שעדיין יש כ"כ הרבה חברות שמחזיקות פה מרכזי פיתוח.
מוטי בננה  |  07.03.19
2.
מתי היה להם מרכז פיתוח בישראל...?
ואם סגרו אני לא מתפלא עליהם, חברת אדובי כמו חברות רבות אחרות מעדיפה כוח עבודה זול במדינות עולם שלישי זו אחת הסיבות שטראמפ נשיא ארה"ב - לאמריקאים נשבר ה-*** מאנשים שבאים ממדינות עולם שלישי וגונבים להם תעבודה.. גם בישראל יש חברות רבות שבוחרות בהכי זול, מסכנות את ביטחון המדינה ותורמות להעמקת האבטלה והבור התקציבי כפועל יוצא מזה.
מה ומתי?  |  07.03.19