אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם טראמפ מפנה את חיצי הסחר שלו לעבר ישראל? צילום: רויטרס

האם טראמפ מפנה את חיצי הסחר שלו לעבר ישראל?

נציגים של הממשל יקיימו בשבוע הבא שיחות בארץ על שדרוג הסכם הסחר בתחום החקלאות והפחתת המכשולים שעומדים בפני יצוא מוצרי חקלאות אמריקאיים לישראל; מוקדם יותר השבוע, טראמפ הכריז כי יבטל את מעמד הסחר המועדף שהוענק להודו וטורקיה

08.03.2019, 11:34 | בלומברג
מאמציו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לעצב מחדש את המסחר העולמי לא חסים אפילו על אחת מבנות בריתו הקרובות ביותר ושותפת המסחר הוותיקה - ישראל, כך על פי דיווח בסוכנות בלומברג.

קראו עוד בכלכליסט

נציגים של ממשל טראמפ יבקרו בשבוע הבא בארץ לשיחות מתקדמות על שדרוג הסכם הסחר בתחום החקלאות והפחתת המכשולים שעומדים בפני יצוא מוצרי חקלאות אמריקאיים לישראל, כך על פי שני אנשים המקורבים לנושא שביקשו להישאר בעילום שם.

שתי המדינות אישרו את הפגישה המתכוננת אך לא ספקו פרטים נוספים לגביה. בחודשים האחרונים נערכו סבבים מוקדמים של המו"מ.

עם זאת, למו"מ של ישראל עם ארה"ב - כלכלה הגדולה ממנה פי 55 - לא תהיה אותה השפעה עולמית כמו למחלוקות של טראמפ עם סין, שהובילו לירידות בבורסה ולמלחמת סחר הנמשכת כבר קרוב לשנה.

ואולם ההתעקשות לשפר את תנאי הסחר מול ישראל מצביעה על כך שאף מדינה לא חסינה בפני טענותיו של הנשיא האמריקאי נגד מה שהוא מגדיר הסכמי סחר לא הוגנים. מוקדם יותר השבוע, טראמפ הכריז כי יבטל את מעמד הסחר המועדף שהוענק להודו וטורקיה.

דונלד טראמפ, צילום: רויטרס דונלד טראמפ | צילום: רויטרס דונלד טראמפ, צילום: רויטרס

במו"מ מול ישראל טראמפ מנסה להשלים מהלך שהחל כבר קודמו. במהלך הכהונה השנייה של ברק אובמה ארה"ב ניסתה לפתוח מחדש הסכם סחר חופשי מ-1985 ואת הסכם החקלאות, כך לפי אחד המקורבים. נערכו פגישות בנושא, אך הדיונים לא התקדמו בשל סירובה של ישראל להפחית את המכסים התחרותיים.

ואולם בישראל יהיו מי שיתמכו בהסכם חדש שיפחית את הפרוטקציוניזם ויפתח את השווקים המקומיים בפני תחרות מוגבת, זאת בשל יוקר המחיה.

השינויים בהסכם יכללו הפחתה מסוימת במכסים על מוצרי חקלאות ליצואנים האמריקאים, אך המקורבים מציינים שהנושא עדיין נמצא בדיונים.

דוברת של משרד נציב הסחר האמריקאי אישרה כי משלחת אמריקאית תגיע בשבוע הבא לישראל לדון בהסכם סחר על מוצרי חקלאות. ממנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה נמסר כי סבב מו"מ יתקיים בשבוע הבא.

ארה"ב נחשבת לשותפת המסחר הגדולה ביותר של ישראל עם סחר שנתי בשווי 30 מיליארד דולר - החקלאות ייצגה פחות ממיליארד דולר במסחר בין המדינות ב-2017, כך על פי האתר של נציב המסחר האמריקאי. בשנה זו עמד גירעון הסחר של ארה"ב מול ישראל על כ-14 מיליארד דולר.

מאז נחתם הסכם הסחר לפני יותר משלושה עשורים, התוצר הכלכלי של ישראל צמח פי 13. הסכם החקלאות לא שונה מאז 2004.

בבדיקה שנערכה בארה"ב ב-2018 נקבע כי הפחתת המכסים על אוכל מעובד בישראל, כולל מוצרי חלב, תוביל לעלייה במכירות. לפי ההסכם הנוכחי, "פחות או יותר כל מוצר המיוצר בישראל שיכול להתחרות בשוק האמריקאי יכול להיכנס אליו פטור ממע"מ", כך על פי דו"ח נפרד מ-2018 מטעם משרד החקלאות האמריקאי. לעומת זאת, "על מוצרים אמריקאים מוטלים מכסים גבוהים בסקטורים רבים המגבילים את כניסתם לשוק הישראלי". 

תגיות