אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיי מזהירה: ייתכן שלעולם לא נעזוב את האיחוד האירופי צילום: רויטרס

מיי מזהירה: ייתכן שלעולם לא נעזוב את האיחוד האירופי

ראשת ממשלת בריטניה נאמה לקראת ההצבעה המכרעת בשבוע הבא בפרלמנט על הסכם הברקזיט; היא ניסתה להפעיל לחץ על המחוקקים על ידי העלאת האפשרות שהברקזיט יידחה, או אף גרוע מכך - יתבטל

08.03.2019, 18:15 | שירות כלכליסט

ראשת ממשלת בריטניה הזהירה היום (ו') בנאום שנשאה בעיירה גרימסבי כי ייתכן שארצה "לעולם לא תעזוב את האיחוד האירופי" אם חברי הפרלמנט לא יאשרו את עסקת הברקזיט שהשיגה, וזאת בהצבעה המכרעת ביום שלישי שבוע הבא. תאריך היעד ליציאת בריטניה מהאיחוד - 29 במרץ - הולך ומתקרב ועדיין אין הסכם בין הצדדים. הדבר עשוי להביא לביצוע "ברקזיט קשה", כלומר נטול הסכם, ולהערכת כלכלנים הדבר יהיה הרה אסון.

קראו עוד בכלכליסט

בחודש ינואר הצביע הפרלמנט על עסקת הברקזיט שהביאה מיי, אך היא נחלה את התבוסה הגדולה ביותר בהיסטוריה המודרנית של בריטניה, כש-432 חברי פרלמנט מתנגדים להסכם, כולל חברים במפלגה השמרנית בראשותה, ו-202 בלבד תומכים. מאז ניסתה ראשת הממשלה לבצע התאמות בהסכם שהשיגה מול מנהיגי האיחוד כדי לנסות ולפייס את המתנגדים בפרלמנט. אולם האיחוד האירופי סירב עד כה לבצע שינויים באחד ההיבטים מעוררי המחלוקת ביותר - פתרון הבקסטופ (backstop) בגבול עם אירלנד, ולפיכך אנליסטים רבים סבורים כי הפרלמנט ידחה שוב את הצעתה של מיי. לפי ההסכם, גם אם בריטניה לא תצליח לגבש הסכמי סחר לפני תום תקופת מעבר בת שנתיים – שתימשך עד דצמבר 2020 – יחולו על הגבול התנאים של הסכם סחר רחב עם האיחוד האירופי. הסכם זה יאפשר לצפון אירלנד להמשיך ולסחור עם השוק האירופי המאוחד, מבלי שתהיה כפופה לביקורת גבולות.

רה"מ מיי, צילום:AFP רה"מ מיי | צילום:AFP רה"מ מיי, צילום:AFP

.

נאומה של מיי בגרימסבי, בה הצביעו לפני שנתיים 71% מהמצביעים בעד עזיבת האיחוד, נועד להפעיל לחץ על המחוקקים על ידי העלאת האפשרות שהברקזיט יידחה, או אף גרוע מכך - יתבטל. מיי אמרה כי "בשבוע הבא חברי הפרלמנט יעמדו בפני בחירה מכרעת - האם לתמוך בעסקת הברקזיט או לדחות אותה. יתמכו - ובריטניה תעזוב את האיחוד האירופי. יתנגדו - ואף אחד לא יודע מה יקרה. אנו עשויים שלא לעזוב את האיחוד במשך חודשים רבים. אנו עשויים לעזוב בלי ההגנות שההסכם מספק. אנו עשויים שלא לעזוב בכלל".

מיי העלתה גם את האפשרות לביצוע משאל עם נוסף בנושא הברקזיט, כפי שמציעה מפלגת הלייבור שבאופוזיציה. דבר זה "יביא את בריטניה לנקודת המוצא", אמרה מיי. לדבריה, "אם ננקוט בצעד זה, אולי לא נעזוב את האיחוד האירופי בכלל". היא קראה למעשה גם למנהיגי האיחוד לסייע במציאת פתרון שיאפשר את ביצוע הברקזיט תחת הסכם ואמרה ש"צריך עוד דחיפה אחת קטנה כדי לענות על הדאגות בפרלמנט שלנו".

במקרה של תבוסה חוזרת, מיי תיאלץ לקיים הצבעה נוספת שבה יכריעו המחוקקים האם לתת לה "הסכמה מפורשת" להמשיך בברקזיט ללא הסכם עם האיחוד האירופי. במידה שכך יהיה, תתקיים הצבעה שלישית, במקרה זה בשאלה האם לעכב את הברקזיט מעבר ל-29 במרץ וזאת למשך תקופה של עד שלושה חודשים.

פגישה שהתקיימה השבוע בין התובע הכללי של בריטניה ג'פרי קוקס ומנהל המו"מ מצד האיחוד האירופי, מישל ברנייה, הסתיימה ללא התקדמות. קוקס קיווה לשכנע את נציגי האיחוד האירופי להגדיר תקופת זמן או להוסיף סעיף יציאה לפתרון שהוצע בהסכם הקודם לבעיית הגבול האירי, שיאפשר להימנע מגבול פיזי בין צפון אירלנד ואירלנד. אולם באיחוד האירופי לא הסכימו להתפשר. עם זאת, דווח בטיימס כי בכירי האיחוד הסכימו "להעניק לממשלת בריטניה ערבויות משפטיות שהפתרון יהיה זמני בלבד".

היום דווח כי ממשלת בריטניה מתכוונת להפחית את המכסים על מוצרים שונים בד 90%, אם תעזוב את האיחוד האירופי בלי הסכם ב-29 במרץ. בסקיי ניוז דיווחו כי במקרה כזה, המכסים על יבוא של חלקי מכוניות וחלק ממוצרי חקלאות, יבוטלו לגמרי.

תגיות