אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לאמזון: ערים בארה"ב מגבילות הפעלת סופרמרקטים אוטונומיים צילום: אי.אף.פי

מכה לאמזון: ערים בארה"ב מגבילות הפעלת סופרמרקטים אוטונומיים

עיריית פילדלפיה קבעה שכל מכולת בשטחה תחויב בקבלת מזומן, מה שסותר את מודל החנויות החכמות של אמזון - וחוק דומה קיים כבר שנים במדינת מסצ'וסטס. ניו יורק, ניו ג'רזי, סן פרנסיסקו, וושינגטון הבירה ושיקאגו שוקלות אף הן להחיל תקנות שכאלה

10.03.2019, 14:59 | עומר כביר
מכה לאמזון Go? עיריית פילדלפיה אישרה חוק שהחל מהקיץ הקרוב יחייב חנויות בעיר לאפשר ללקוחות לשלם במזומן - מהלך שעשוי למנוע חדירה של רשתות כמו הסופר האוטומטי של אמזון.

קראו עוד בכלכליסט

החוק ייכנס לתוקף ב-1 ביולי, ועסקים שלא יצייתו לו יכולים לספוג קנסות של עד 2,000 דולר. פילדלפיה לא צפויה להישאר לבד: מדינת ניו ג'רזי והערים ניו יורק, סן פרנסיסקו, וושינגטון הבירה ושיקאגו דנות בהצעות חוק דומות. במדינת מסצ'וסטס קיים כבר חוק מ-1978 שמחייב עסקים לקבל תשלומים במזומן. "זה לא הוגן שאני יכול להיכנס לבית הקפה מול בניין העירייה ולשלם על כוס קפה בכרטיס אשראי, אבל האדם שעומד מאחורי, עם מטבע רשמי של ארה"ב, לא יכול", אמר לניו יורק טיימס חבר מועצת העיר, ביל גרינלי, שיזם את החוק.

חנות אמזון גו, צילום: אי.אף.פי חנות אמזון גו | צילום: אי.אף.פי חנות אמזון גו, צילום: אי.אף.פי

תשלומים דיגיטליים זכו בשנים האחרונות לפופולריות הולכת וגדלה הודות לשירותים כמו אפל פיי וגוגל פיי. עסקים שעברו למודל של תשלומים דיגטליים או תשלומים בכרטיס אשראי בלבד טענו שהדבר מאפשר לעובדים לבצע מכירות באופן מהיר יותר ויעיל יותר. "זה חשוב שפילדלפיה תישאר תחרותית, מקום שעסקים רוצים לעבור אליו ולא כזה שמציב מחסומים להשקעה עתידית ולפיתוח עסקי", אמרה מליסה בובה, מאיגוד המסעדות והמלונות של פנסילבניה.

מנגד, מבקרי החנויות נטולות המזומנית טוענים שמדובר באפליה נגד אנשים ללא חשבונות בנק או כרטיסי אשראי, או כאלו שמעדיפים לשלם במזומן. דובר עיריית פילדלפיה, מייק דאן, ציין ששיעור העוני בעיר עומד על 26%: "עד שנפתור את המכשולים שעומדים בפני תושבים ללא חשבון בנק, אנחנו צריכים להסיר מכשולים שיכולים למנוע מהם להנות ממה שיש לעיר להציע".

אחת השאלות המרכזיות היא האם החוק יאסור על פעילות חנויות אוטומטיות, כמו רשת הסופרים של אמזון, אמזון גו, שמתכננת להגיע בשנתיים הקרובות לפריסה ארצית של עד 3,00 סניפים. החוק כולל כמה פטורים מהחיוב לקבל תשלום במזומן, ובהם מגרשי חנייה, עסקים שמוכרים מוצרים במודל של דמי חבר, עסקי השכרה שדורשים פיקדון, עסקאות מקוונות או טלפוניות ומוצרים שנמכרים באופן בלעדי לעובדי החברה.

 

לדברי גרינלי, הפטור למודל דמי חבר יאפשר לאמזון להפעיל את חנויות אמזון גו בעיר ללא בעיה. אמזון עצמה לא התייחסה לנושא, ואולם ממחלקת המסחר של פילדלפיה נמסר לניו יורק טיימס שהחברה סבורה שנוסח החוק לא רלוונטי למודל שלה. "יש להם תהיות לגבי הבט הדמי חבר, כי צריך רק חשבון אמזון כדי לגשת לחנויות ולא מנוי אמזון פריים", נמסר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
למגיב 2. צודק חלקית. ברור שהעיקר הוא לחץ ממתחרים. בנוסף,
נכון לגבי הדביט, אבל כפי שמצויין בכתבה יש מיליונים ללא חשבון בנק. כמו"כ, החוק האמריקאי כמו בשאר העולם מחייב לכבד את המטבע האמריקאי כהמטבע העיקרי, והמרתו בכרטיס אשראי היא דחיקתו מהשוק, דבר שמדינה לא יכולה להסכים לו. ולמס' 1, זה לא חוק מפלה, אבל זה חוק מפגר.
Avi  |  10.03.19
2.
הטענות לתשלום במזומן הן שטות ויש פה לחץ של הקמעונאיות הגדולות
כל אדם יכול להשתמש בכרטיס דביט שמונפק ע"י הבנקים ושקול לכסף מזומן. באנגליה כרטיסי דביט מונפקים בחינם ואין עליהם או על רכישה באמצעותם עמלות. אני בטוח שמאחורי צעדי חקיקה כאלה מופעלים בלא מעט מהמקרים לחצים כבדים מצד לוביסטים של קמעונאיות המזון הגדולות שמפחדות שאמזון תחסל אותן כמו שהיא חיסלה לא מעט עסקים אחרים.
ארד  |  10.03.19