אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דגם הבואינג שהתרסק פעמיים פופולרי בחברות לואו־קוסט צילום: איי פי

דגם הבואינג שהתרסק פעמיים פופולרי בחברות לואו־קוסט

התאונה של את'יופיאן איירליינס הכניסה לכוננות חברות מוזלות בנורבגיה, דובאי ודרום קוריאה שמפעילות מטוסי בואינג 737 מקס 8. בואינג דחתה את השקת "הבוס", המטוס הגדול בעולם

11.03.2019, 21:05 | תמר טוניק

בעקבות התרסקות הבואינג 737 מקס 8 של חברת את'יופיאן איירליינס השבוע, דחתה יצרנית המטוסים את השקת מטוס ה־777 X שתוכננה השבוע. בואינג הודיעה על ההשקה הקרבה רק בשבוע שעבר ותיארה את המטוס, המסוגל לשאת 425 נוסעים, כ"מטוס הדו־מנועי הגדול והחסכוני בעולם".

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, בעקבות התאונה הקטלנית שבה נהרגו 157 נוסעים ואנשי צוות, ובהם גם שני ישראלים, מסר דובר מטעם בואינג כי חשיפת המטוס נדחית למועד לא ידוע.

עד כה הוזמנו 300 יחידות של ה־777 X, בעיקר על ידי חברות תעופה הפועלות במזרח התיכון ובאסיה. בכוונתה של בואינג להתחיל במסירות בשנה הבאה. המטוס, שאותו מכנה היצרנית האמריקאית "הבוס", מצויד במנועי הסילון הגדולים ביותר שפיתחה אי־פעם תעשיית התעופה. הדגם, שאורכו 77 מטרים, הוא גם מטוס הנוסעים הארוך ביותר שיצרה החברה ב־102 שנות פעילותה, ומוטת הכנפיים שלו, 72 מטרים, היא הרחבה בתולדותיה.

למרות מוטת הכנפיים העצומה, שתוכננה למטרות חיסכון בדלק, ה־777 X יוכל עדיין להשתמש באותם מסלולים ולחנות באותם שערים כמו דגמי ה־777 הרגילים, זאת בזכות אפשרות הקיפול של קצות הכנפיים כלפי מעלה לאחר הנחיתה.

ההודעה על דחיית ההשקה של ה־777 X באה במקביל לקרקוע של מאות מטוסים מדגם 737 מקס 8 על ידי חברות תעופה ברחבי העולם. הראשון להודיע על קרקוע היה רגולטור התעופה הסיני, כאשר בעקבותיו הצטרפו למהלך את'יופיאן איירליינס וחברות תעופה באינדונזיה. הרגולטור הסיני ציין את קווי הדמיון בין התאונה של את'יופיאן איירליינס השבוע לזו שאירעה באוקטובר שעבר, אז נהרגו 189 נוסעים ואנשי צוות בהתרסקות בואינג 737 מקס 8 של חברת התעופה האינדונזית ליון אייר. עם זאת, על פי מומחים בתעשיית האירונאוטיקה, מוקדם לקשר בין שתי ההתרסקויות.

ליון אייר היא אחת הלקוחות הגדולות ביותר של הדגם, עם 201 הזמנות ו־14 מטוסים בשימוש. גם החברה הלאומית גארודה אינדונזיה הזמינה 50 מטוסים מדגם זה.

חברות תעופה סיניות הזמינו יותר מ־100 מטוסים מדגם זה והזמנותיהן מייצגות 17% מכלל 350 המסירות שנעשו עד ינואר 2019 - כך לפי נתוני בואינג. על פי אריק לין, אנליסט בכיר ב־UBS, המטוסים הללו מייצגים 3% מהצי המסחרי הסיני. "זה די נדיר", אמר לין בשיחה עם ה"פייננשל טיימס". "מעולם לא ראינו שוק מרכזי שמסוגל לקרקע כמעט 100 מטוסים בו זמנית". קרקוע הדגם עשוי להביא לדחיית טיסות ולעלייה במחירי כרטיסים, ציין. לפי לין, צ'יינה סאת'רן איירווייז משתמשת ב־24 מטוסים מדגם זה, והחברה הבת שלה, שיאמן אייר, בעשרה. בצי של אייר צ'יינה נמצאים 15 מטוסים מהדגם. לדבריו, אין ספק כי הקרקוע ישפיע על בואינג. "המספרים מדברים בעד עצמם", אמר.

טקס קליטת מטוס בואינג 737 מקס 8 באייר צ טקס קליטת מטוס בואינג 737 מקס 8 באייר צ'יינה, בדצמבר | צילום: איי פי טקס קליטת מטוס בואינג 737 מקס 8 באייר צ

חברות יבקשו פיצוי

דובר מטעם רשות התעופה הבריטית דיווח על חמישה מטוסי בואינג 737 מקס 8 שנמצאים בשימוש בבריטניה, כאשר מטוס שישי צפוי להיכנס לפעילות השבוע.

לקוחות בולטים אחרים של הדגם הן חברות לואו־קוסט ברחבי העולם. כך, למשל, פליי־דובאי, החברה־האחות המוזלת של אמירטס, מהלקוחות הגדולות ביותר של הדגם מחוץ לארה"ב, הזמינה 251 מטוסים כאלה. חברת הלואו־קוסט הנורבגית אייר־שאטל הזמינה 110 מטוסים וברשותה נמצאים כעת 18. גם מפעילות הטיסות המוזלות הדרום קוריאניות איסטאר ג'ט וג'ג'ו אייר משתמשות בדגם. דובר מטעם הממשלה מסר, כי החברה קיבלה הנחיה לא להשתמש בטייס האוטומטי להמראות ולנחיתות בשל החשש לתקלות.

"אם הקרקוע יהיה קצר מועד, ההשפעה תהיה מוגבלת", כך לפי קורין פריג, אנליסטית בכירה בחברת הביטוח AIA גרופ, שאמרה את הדברים ל"פייננשל טיימס". "אבל אם הוא יהיה ממושך, חברות תעופה עשויות לבקש פיצוי ואף לשקול ביטול הזמנות נוספות של הדגם. במקרה כזה ההשפעה תהיה משמעותית הרבה יותר".

תגיות