אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
30 שנה לאינטרנט והממציא שלה לא מרוצה ממנה צילום: בלומברג

30 שנה לאינטרנט והממציא שלה לא מרוצה ממנה

טים ברנרס-לי אמר בכנס שחגג 30 שנה לאינטרנט שהיא שחוקה ו"לא כל כך יפה". ברנרס-לי התייחס לשערוריות הפרטיות, הפייק ניוז והוסיף שהרשת לא בהכרח משרתת את האנושות בצורה הטובה ביותר

12.03.2019, 18:52 | שירות כלכליסט
רשת האינטרנט שחוקה, היא צריכה לגלות מחדש את החוזקות שלה ולהגיע לבגרות, כך אמר ממציא ה-WWW, טים ברנרס לי, במסגרת אירוע לציון 30 שנה לפרויקט התוכנה שהוביל להקמת הרשת המודרנית אמש (ב'). הפרויקט החל ב-CERN השווייצרי - מאיץ החלקיקים הגדול - ויועד לאפשר שיתוף מידע בין המדענים. את הפרויקט כינה הממונה עליו בתחילה "עמום אך מלהיב".

קראו עוד בכלכליסט

בשיחה עם עיתונאים, ברנרס-לי אמר שהמשתמשים גילו לאחרונה שהרשת "לא כל כך יפה". "כולם לוקחים צעד אחורה, הם נחרדו פתאום אחרי הבחירות של טראמפ והברקזיט, והבינו שהרשת הזו שהם חשבו שהיא קולית לא בהכרח משרתת את האנושות בצורה טובה", הסביר.

הרשת כבר בת 30 והיא לא כל כך יפה, צילום: שאטרסטוק הרשת כבר בת 30 והיא לא כל כך יפה | צילום: שאטרסטוק הרשת כבר בת 30 והיא לא כל כך יפה, צילום: שאטרסטוק

"נראה שאנחנו לא מספיקים להתאושש ממשבר פרטיות אחד לפני שמגיע אחד נוסף", אמר ביחס לשאלה האם הרשתות החברתיות תומכות בדמוקרטיה.

אנשים שגדלו על ניטרליות הרשת כמובן מאליו, מגלים עכשיו שממשל טראמפ בארה"ב "פועל נגד זה". יש גם את האיום של חלוקת האינטרנט לגושי רגולציה בארה"ב, באיחוד האירופי, בסין ובמקומות אחרים, דבר שייצור "נזק משמעותי".

במכתב פתוח שפרסם לציון האירוע, טען ברנרס-לי שאנשים רבים כבר לא בטוחים אם הרשת היא מקור לעשיית טוב, אך יהיה זה תבוסתני ולא יעלה על הדעת להניח שאי אפשר לשנות זאת לטובה ב-30 השנים הבאות. "אם נוותר עכשיו על הרעיון של בניית רשת טובה יותר, זה לא שהרשת תאכזב אותנו זה אנחנו שנאכזב את הרשת", כתב. "זה המסע שלנו מהתבגרות דיגיטלית לעתיד בוגר, אחראי וכוללני יותר".

נחושים ואופטימיים

עם זאת, הוא אופטימי בשל הנחישות בקרב הממשלות להימנע מחלוקה למקטעים של האינטרנט, והנחישות בקרב משתמשי הרשתות החברתיות, שהופתעו מכך שאנשים ניסו להתערב בבחירות. עוד הוסיף כי כוח העריכה של האלגוריתם של פייסבוק הוא "מפחיד", אך נראה שפייסבוק משקיעה הרבה מחשבה במציאת פתרון לנושאים האלה, ושהיא והרשתות החברתיות האחרות תומכות בעקרון שמאפשר למשתמשים להסיר לשנות את המידע עליהם.

אך עם כל זאת, ברנרס-לי מאמין שיש לחגוג את נקודת הציון הזו של 30 שנה. הוא הזכיר בחמימות כיצד הבוס שלו הזמין מודל מחשב שלא היה קיים ב- CERN. היתה זו "מזימה" מכוונת כדי לאפשר לפרויקט שלו לצאת לדרך תחת המסווה של בדיקת שיתופי פעולה בין מרכיבים של מחשבים שונים. הבוס, מייק סנדל, כתב שלהערכתו מדובר ברעיון "עמום אך מלהיב". "תודה לאל שהוא לא כתב 'מלהיב אבל עמום'", סיכם ברנרס לי.

תגיות