אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחכים ל-Stadia: מי יהיה השמן על גלגלי מהפכת הגיימינג של גוגל? צילום: שאטרסטוק

דו"ח טכנולוגי

מחכים ל-Stadia: מי יהיה השמן על גלגלי מהפכת הגיימינג של גוגל?

מהפכת הזרמת המשחקים מגיעה בצעדי ענק - ותגבה מחירים לא צפויים; השקת סטדיה, פלטפורמת הסטרימינג של גוגל, מונפת כחרב מעל צוואריהן של חברות מחשבים, חנויות משחקים מקוונות, קהילות גיימינג, מפתחים קטנים ועוד

20.03.2019, 11:02 | ניצן סדן

Doom לכל פועל

גוגל חשפה אתמול את סטדיה (Stadia), פלטפורמת הזרמת משחקי וידאו, שנראית כאחד הפיתוחים הכי מרשימים שלה עד כה: גם המשחקים הכי כבדים ותובעניים יכולים לעבוד על מכשירים חלשים ופשוטים דרכה, והמשתמש יכול פשוט להיכנס לסרטון טריילר של המשחק, ללחוץ על Play ולהתחיל לשחק - בלי הורדה, התקנה, טעינה ממושכת וכולי. והוא יכול לשחק גם דרך המחשב וגם דרך הטלפון, גם דרך הטאבלט וגם דרך הטלוויזיה (בצירוף בקר מתאים). יש כאן מהפכה, בעלת הרבה רבדים - והיא צפויה להשפיע על קטגוריות שוק עצומות ולהזרים הון עתק לכיסה של גוגל. ואני חייב להודות שכגיימר מזדקן, זה קצת מפחיד אותי.

השקת סטדיה, צילום : צילום מסך השקת סטדיה | צילום : צילום מסך השקת סטדיה, צילום : צילום מסך

נתחיל במה שטוב: סטדיה מסוגלת להזרים משחקים כבדים כ-Doom הנפלא בפירוט גבוה ב-60 פריימים לשנייה, כשהרזולוציה עומדת על Full HD; כדי לאפשר את זה כיום, צריך מחשב חזק בעל כרטיס מסך 1060GTX וזה סיפור יקר; אם המחשב שולחני, יעלה לכם הכרטיס אלף שקל ויתכן שתצטרכו להוסיף עוד מאוורר למארז. אם המחשב נייד, יתחיל מחירו בכ-4,000 שקל ותצטרכו להתפשר על זמן סוללה ומשקל. וסטדיה מבטלת את כל זה; מחשב גיימינג? הצחקתם את גוגל. כל עוד חיבור האינטרנט מהיר מספיק, יעבדו המשחקים גם על מחשב במצב גריאטרי.

רוצה לשחק ב-Doom על הלפטופ של העבודה? אין בעיה, צילום: Youtube רוצה לשחק ב-Doom על הלפטופ של העבודה? אין בעיה | צילום: Youtube רוצה לשחק ב-Doom על הלפטופ של העבודה? אין בעיה, צילום: Youtube

על הנייר, סטדיה תעביר את שוק הגיימינג אבולוציה מואצת: לא עוד יופרד התחום לגיימרים שקונים ציוד יקר כדי ליהנות מהמשחקים כפי שתוכננו במקור, ולציבור הרחב שמשחק בקנדי קראש ואנגרי בירדס על הטלפון: פתאום, כולם יכולים להיות גיימרים, כולם יכולים ליהנות מהמשחקים הכי כבדים, ונופלת הגדר האחרונה שבין הגיימינג והמיינסטרים. סטדיה נולדה מראשיתה להיות פלטפורמה מזמינה: לצד היכולת לשדר ביוטיוב כל משחק שהפעלתם, ניתן גם להצטרף לכל משחק בו צופים (כמובן, אם איפשר זאת המפתח מראש ובחר בכך מי שמשדר את המשחק). איך זה עובד? קליק אחד ואתם בפנים, משתתפים במשחק שרגע לפני כן צפיתם בו.

פלטפורמה פתוחה ומזמינה. אך באיזה מחיר? , צילום : צילום מסך פלטפורמה פתוחה ומזמינה. אך באיזה מחיר? | צילום : צילום מסך פלטפורמה פתוחה ומזמינה. אך באיזה מחיר? , צילום : צילום מסך

המפתחים יוכלו להשיק משחקים דרך סטדיה ולחסוך כסף: במקום לתפעל תשתית שרתים כבדה ויקרה שנוטה לקרוס ולעצבן גיימרים (יש אנשים שלא סולחים ליוביסופט עד היום על קריסות גדולות מלפני חמש שנים) - יעבור כאב הראש הזה לגוגל. וכך, יוכלו החברות לצמצם הוצאות טכניות ולהתמקד במה שהן נולדו לעשות: להמציא משחקים חדשים. וצמצום ההוצאות - לצד הצמיחה האסטרונומית במספר המשתמשים הפוטנציאלי - יאפשר לחברות להמר ולעצב משחקים מחוץ למיינסטרים, במקום שכפולי פורטנייט וקול אוף דיוטי. זו מהפכה אמיתית, ומהפכה גדולה.

אבל כידוע, מהפכות נשענות דריסת סדר קיים, ויהיו הרבה קורבנות מתחת לגלגלים של סטדיה. נתחיל בחנויות המשחקים: הגדולה ביותר באינטרנט היא Steam, שאין הצדקה מסחרית לקיומה בעולם בו אפשר להזרים משחקים בלי להתקין אותם. מה עושה סטים? מאפשרת לכם לקנות משחק ולשמור את קובצי ההתקנה והיסטוריית השימוש, כך שתוכלו להתקין ולשחק על כל מחשב בלי לפחד שתאבדו את ההתקדמות שהשגתם בו. סטים גובה עמלות מרכישות המשחקים ועושה כסף טוב, אך גם מחזירה לקהילה: במסגרתה צמחו הרבה אולפני פיתוח זערוריים, והיא נותנת חשיפה למשחקים שלהם - שבלעדיה היו נותרים אנונימיים ועם קשיי שיווק גדולים.

חנות סטים, צילום: STEAM חנות סטים | צילום: STEAM חנות סטים, צילום: STEAM

אני לא יודע כמה יעלה מנוי לסטדיה, או אפילו אם הפלטפורמה תעבוד במבנה של מנוי חודשי, במודל תשלום לפי שימוש, לפי משחק, לפי דאטה או הכל ביחד - אבל התשתית שגוגל בנתה יקרה להדהים. לכל יחידת עיבוד בשרתי סטדיה יש עוצמה של פלייסטיישן 4 אחת ואקסבוקס One אחת מחוברות בטור - ויש המוני יחידות כאלה. ולכן, אפשר להניח שעבור המפתחים, סטדיה לא תהיה סיפור זול במיוחד. מה יקרה למפתחים הקטנים, אלה שבקושי סוגרים את החודש בלי סטים.

וכסף בצד - לצד המוני משחקים, יושבות בסטים המוני קהילות גיימרים שמדברות על משחקים, מארגנות פעילויות, מפתחות יחד שדרוגים ותוספים, משדרות וצופות במשחקים. אך רוב הפעילות היא טקסטואלית: אנשים מתכתבים בפורומים. וכל העולם הזה יחרב עם עליית סטדיה: פורומים? עיזבו שטויות, בואו לצפות בחבר מפסיד לילדה בת 11 מקוריאה ואז נסו להתמודד נגדה בעצמכם. רוצים להתכתב? לדבר על זה? כיתבו תגובות ביוטיוב ואז עיברו מהר הלאה, כי יש עוד משחק ממש מעבר לפינה. הדינמיות הזו מקשה על היווצרות שיח, ומרדדת את התקשורת. אני לא יודע איך יוכלו להתקיים קהילות גיימינג במסגרת כמו סטדיה.

חנויות המשחקים יהיו רק הקורבן הראשון: איזה ערך יש למחשב גיימינג בעידן בו כל מחשב הוא מחשב גיימינג? שוק ה-PC נמצא במצב מאוד בעייתי כבר שנים, כשקטגוריית הגיימינג היא פחות או יותר היחידה בו שצומחת בהתמדה. אז כן, מחשב גיימרים ראוי לשמו מריץ משחקים ב-90 פריים לשנייה וכולל מסך בעל קצב רענון של 144 הרץ ומערכת אודיו מכובדת - אבל כשיהיו פחות אנשים שיקנו להם אחד, תהיה ליצרנים פחות מוטיבציה לבנות כאלה בכלל. התוצאה תוכל להיות התייקרות משמעותית בקטגוריית המוצר, שהיא גם כך אחת היקרות ביותר בתחום.

מחשב גיימינג של חברת רייזר, צילום: cnet מחשב גיימינג של חברת רייזר | צילום: cnet מחשב גיימינג של חברת רייזר, צילום: cnet

ולקינוח, מונח מולנו מינוס מאוד גדול שקל לפספס: סטדיה היא גוגל. עד היום אספה ענקית האינטרנט מידע דרך החיפושים שלנו, המיקומים שלנו במובייל, הניווטים שלנו בווייז, המיילים שלנו בג'ימייל ועוד. אבל המידע שם היה פונקציונלי: מקומות אליהם רצינו להגיע, תכנים שעניינו אותנו וכולי. גיימינג הוא משהו אחר: משחקי וידאו מסייעים לנו להירגע, להתמקד, להוציא אגרסיות ולהיות משהו אחר - משהו שנתפס לפעמים כבעייתי בעיני החברה. האם הייתם רוצים שמישהו ידע שהרגתם 50 שוטרים במשחק GTA 5 אחרי שהנחתם להם מלכודת ועקבתם אחריהם כפסיכופטים? בשבילכם זה רק משחק, אבל בעיני גוגל זה עוד רכיב באישיות שלכם שאפשר לנצל כדי להרוויח כסף. לא הייתי רוצה שהבנק שלי ידע שאני מעדיף טקטיקה ישירה ואכזרית במשחקי יריות גם כשהיא מתפקששת לי, ויקבע שאני לא מספיק מחושב כדי לקבל הלוואה בתנאים להם קיוויתי. ולכן, אני מסתכל בחשדנות על סטדיה, על אף הפוטנציאל העצום שטמון בה. סימן השאלה הכי גדול בסיפור הוא המחיר: גוגל תשיק את השירות השנה, ובקיץ תחשוף פרטים מלאים אודותיו. 

קצרצרים

1. פייסבוק אוכלת מרורים על שהתעכבה בהסרת סרטוני תיעוד הרצח בניו זילנד מסוף השבוע האחרון. הסרטונים צולמו בידי הרוצח עצמו, והועלו שוב ושוב בידי ניאו נאצים. בעוד יוטיוב וטוויטר הצליחה להיפטר מהסרטונים והמפרסמים שלהם בזריזות יחסית, התקשתה פייסבוק - מה שהוביל לביקורת נוקבת מצד גורמים בממשלת ניו זילנד ומצד מחוקקים בארה"ב. לפי דיווח של סוכנות רויטרס, הפאשלה הזאת מתחילה להשפיע על החברה ברמת הכיס: מספר מפרסמים גדולים בניו זילנד, ביניהם בנקים, השהו קמפיינים פרסומיים בפייסבוק. מחוקקים אמריקאים דורשים בינתיים הסברים מחברות האינטרנט; ברצונם להבין איך יתכן שסרטוני זוועה הועלו לשרתיהן ונשארו שם עד שהצטברה מסה קריטית של תלונות גולשים. הסיבה לא תפתיע אתכם: הן חברות אינטרנט, האינטרס שלהן הוא שיתפרסם כמה שיותר תוכן. זוועה או לא? נגלה אחר כך, העיקר שיהיה באוויר - יש לנו פרסומות למכור!

קודם לשדר, אחר כך לשאול שאלות. פייסבוק, צילום: שאטרסטוק קודם לשדר, אחר כך לשאול שאלות. פייסבוק | צילום: שאטרסטוק קודם לשדר, אחר כך לשאול שאלות. פייסבוק, צילום: שאטרסטוק

2. בשנים האחרונות נודע שגוגל ופייסבוק בונות שכונות מגורים בסביבת הקמפוסים שלהן בקליפורניה, והוערך שמדובר בהסכמים עם העיריות הרלוונטיות כדי שיתאפשר להן להגדיל את המטות בעלות מינימלית של מסים והיתרים. ואולם, יש עוד מניע למהלך: מסתבר שאפילו מתכנתים שמרוויחים משכורת של שש ספרות בשנה לא יכולים להרשות לעצמם לקנות בית בעמק הסיליקון וסביבותיו. כן, הג'נטריפיקציה והאירוניה בילו לילה סוער ביחד: חברות הטכנולוגיה ניסו בשנים עברו לעודד עובדים לעבור לגור בקרבת המטה, כדי לצמצם הוצאות שוטפות ולקבוע בשטח מציאות שאומרת "השכונה הזאת שלנו"; אך עם הזמן, התייקרה המחייה עוד ועוד בשל שטף של בעלי אמצעים, עד שהמוצרים והשירותים התייקרו יותר משאפשר לשלם אפילו אם אתה ראש צוות בחברת אינטרנט נוצצת. ועתה, צריכות החברות לשלוח יד אל מעמקי הכיס כדי להמשיך ולהחזיק את העובדים קרוב למשרד.

3. גוגל תסגור ב-2 באפריל את אינבוקס, אפליקציית המייל שהשיקה במקביל לג'ימייל. היישום נחשף ב-2014 והושק ב-2015, כאפליקציית מייל חכמה ובה כלים כהמלצה על פעולות, סנכרון טבעי של לוח השנה גוגל קלנדר, שמירה מובנית של לינקים ועוד. עם הזמן, הועברו יותר ויותר תכונות גם לג'ימייל, אפליקציית המייל העיקרית של החברה ואחת הפופולריות ביותר בעולם - מה שהפך את אינבוקס ללא רלוונטית. אינבוקס מצטרף לרשימה ארוכה של שירותים מתקדמים שגוגל בחרה להרדים; חלקם היו פופולריים ונהדרים כגוגל Reader, ואחרים מעולם לא היו צריכים להיוולד כגוגל פלוס וגוגל Buzz. יש כל כך הרבה מהם, שקם עבורם בית קברות ייעודי ברשת.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
גיימר ומשביח מחשבים מקצועי
אני מסכים עם המגיב 1 ומוסיף שבהינתן שרותי ענן פריצים והגנות מפוקפקות כל יצרני הוירוסים רוגלות וכו יתעלקו על שרתי המשחק לשם האטתו.כמו כן המידע האישי יהיה חשוף יותר.יחד אם זאת מי בכלל צריך שרותי ענן כדי לתת מיוזמתו לחתולים הגדולים מיקרוסופט גוגל וחבריהם גישה לסודות ומניירות אישיות.מנסיון בשלב ראשון אומרים כל מחשב וכל טבלט פושט יריץ היינו בסרט הזה אם citrix ואחרים השרת המרכזי מתחיל להגיב לאט בגלל קישוריות פנימית עמוסה או קישוריות רשת אלחוטית ואז נתקעים ומציעים לך להשביח לשם הגברת החויה כי מה הכייף אם ירית במישהוא ב-דום- רק שהוא כבר ירה אחרי במישהוא אחר.עדיף להוזיל תקשורת מהירה וזמינה למיתמשי קצה ולהוזיל רכיבי מסך שהתייקרו ללא צורך בגלל ביקוש אצל 'עשירים' ללא הצדקה כרטיס ג-פורס 1060 או א.ט.י. לא צריך לעלות בייצור המוני כ'כ הרבה.
אבא של  |  20.03.19
1.
גוגל סטדיה
שכחת לציין שיש כבר שירותי סטרימינג של משחקים, והחברה הראשונה בתחום OnLive לא שרדה בגלל בעיות של קצב העברת תקשורת. בניגוד לסטרימינג של סרטים, למהירות יש פה תפקיד מכריע. אם יש האטה, אפילו של שניה, אפילו לרגע אחד בסשן משחק של שעות, המקש או לחיצת הכפתור יכולים להיקלט באופן לא מיידי, דבר שיהפוך את המשחק לבלתי אפשרי ולמשתמשים מתוסכלים. לרוב המוחץ של העולם אין קצב אינטרנט מהיר מספיק כדי לאפשר משחק ב-1080P ב-60 פריימים לשניה. גוגל רוצה להסתמך על Google Fiber, אבל הפריסה שלו אפילו רק בארצות הברית היא חלקית מאוד. עדיין לא פורסם באילו איזורים השירות יהיה בכלל זמין ומה קטלוג המשחקים. גוגל תצטרך שיתופי פעולה עם יצרניות משחקים על מנת שהמשחקים שלהם יהיו זמינים בשירות, מכיוון שלא מדובר פה ברכישת המשחק לטובת שימוש עצמי. כרגע הציגו Assassin's Creed ו-DOOM בלבד. אם הקטלוג היה כבר רחב, הם היו מתייחסים לזה, והם לא.
מישהו  |  20.03.19