אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לגנץ ולפיד יש כוונות טובות, אבל אין די כסף לממן אותן צילום: איי אף פי

ניתוח כלכליסט

לגנץ ולפיד יש כוונות טובות, אבל אין די כסף לממן אותן

התוכנית של ראשי כחול לבן כוללת תוספות חריגות לבריאות, לחינוך ולתחבורה הציבורית, אבל כל עוד הם מסרבים להעלות מסים לא תהיה להם אפשרות לממש אותן. הם יוכלו לעשות זאת רק אם יגדילו עוד את הגירעון הגדול שנתניהו וכחלון השאירו

23.03.2019, 20:08 | אדריאן פילוט

מי שציפה לשמוע בשורה מקרו־כלכלית מראשי מפלגת כחול לבן, בני גנץ ויאיר לפיד, שהציגו לפני כשבוע את חזונם - התבדה: גם אחרי דבריהם לא ברור איך הם יתמודדו עם האתגרים העצומים של החברה הישראלית בעתיד.

קראו עוד בכלכליסט

הגירעון בתקציב שיצרו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון מאיים לתפוח ל־4% תמ"ג, רחוק מהיעד של 2.9%, ויגביל את הממשלה הבאה.

יאיר לפיד ובני גנץ. יותר היגיון מלכחלון, צילום: אי פי איי יאיר לפיד ובני גנץ. יותר היגיון מלכחלון | צילום: אי פי איי יאיר לפיד ובני גנץ. יותר היגיון מלכחלון, צילום: אי פי איי

תוספות בלי מסים: גנץ ולפיד הסבירו כי לא יעלו מסים ואף יפחיתו אותם. בד בבד, הבטיחו שיוסיפו למערכת הבריאות כ־12.5 מיליארד שקל בתוך 5 שנים, עוד 4 מיליארד שקל לפחות למימון חינוך חינם מגיל 0 עד 3, וכמה מיליארדים בשנה לתחבורה הציבורית. אלה תוספות שמעבר לגידול התקציבי הטבעי, שהגיע ל־3.5% בממוצע בעשר השנים האחרונות. הגדלת ההוצאה והקטנת ההכנסות רק יגדילו את המינוס.

מלחמה בהון השחור: בכחול לבן מסבירים שישאבו כספים "מהמלחמה בהון השחור ובשחיתות". כבר שנים מתנהלת מערכה בנושא, והסכומים שהיא מניבה נמוכים מהצפי.

צמצום משרדים: גנץ ולפיד מדברים על ביטול שני משרדי ממשלה, אך אם תאומץ הצעת לפיד ויבוטל המשרד לענייני ירושלים והמורשת, ייחסכו רק 50 מיליון שקל לשנה - תקציב המשרד ל־2019. ביטול משרד התפוצות יחסוך פחות מ־10 מיליון שקל לשנה, וביטול שרים וסגני שרים יחסוך פחות ממיליון שקל לשר. לא מכאן תבוא הישועה.

הצלה מהגז: גנץ ולפיד מסבירים שתמלוגי הגז יפתרו את בעיית הבור התקציבי. טעות: תחזית הצמיחה, הכנסות המדינה ממסים והגירעון ל־2018־2020 כוללת את ההכנסות השוטפות מהמאגרים, העומדות על כ־2־3 מיליארד שקל. שימוש בכספים שמיועדים לקרן העושר יהיה אסון, שכן הם מיועדים לדורות הבאים.

קואליציה יקרה: מה נותר? מימון באמצעות ביטול הסכמים קואליציוניים. נתניהו שילם בממשלה האחרונה כ־7 מיליארד שקל על הסכמים אלה. גם אם תרכיב כחול לבן ממשלה, התלות בשותפות תהיה גדולה והיא תיאלץ לשלם.

התייעלות בביטחון: ומה עם מימון התוכניות החברתיות דרך קיצוץ בביטחון? גנץ הסתפק במשפט "מערכת הביטחון דורשת התייעלות ללא הפסקה". היינו מצפים לאמירה מעשית יותר ממפלגה ש־75% מראשיה היו רמטכ"לים, שרי ביטחון או גם וגם. למשל: אפשר לבטל את "תוספת הרמטכ"ל" לחישוב פנסיית הגישור של אנשי הקבע ולחסוך 1.1 מיליארד שקל בשנה.

יוקר המחיה: לפיד ייחס את יוקר המחיה למערכות ציבוריות לא יעילות. אחת הסיבות העיקריות לעושק הציבורי היא הוועדים החזקים בכל המגזר הציבורי. לסוגיה הזאת גנץ ולפיד התייחסו פחות, וטרם שמענו מהי דעתו בעניין של אבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות היוצא.

איפה עוד הישראלים משלמים יותר מדי? על מזון. גנץ ולפיד הבטיחו לחקלאים ולרפתנים את המשך ההגנות מיבוא מתחרה, סובסידיות שאזרחים משלמים מכיסם.

החרדים ייהנו? עוד משהו על תוכנית לפיד וגנץ למימון חינוך מגיל 0: מי שהיו חותמות עליה הן המפלגות החרדיות, שהיו מקבלות חינוך חינם ל־6־7 ילדים למשפחה (הטבה אוניברסלית). החילונים היו מקבלים מימון רק על 2.5 הילדים שלהם. מנגד, דווקא החילונים היו משלמים את רובה, שכן שיעור התעסוקה של גברים חרדים הוא 41% לעומת 82% בקרב כל הגברים, בדיוק מחצית. וכדאי לזכור שכל הטבה חייבת להיות תלוית תעסוקה (למשל, נקודות זיכוי לאבות עובדים או מס הכנסה שלילי).

נקודת האור: תוכנית כחול לבן עדיין הגיונית יותר מתוכנית כולנו של כחלון, שרוקן את הקופה. זו לבטח תוכנית מכבדת יותר מזו של הליכוד ונתניהו, שלא טרח לספר לציבור מה יעשה בתחום הכלכלי והחברתי ומוביל קמפיין אישי מלוכלך. אולי הסיבה טמונה בהסבר שנתן לאורנה פרץ מקריית שמונה בגילוי לב: הנושאים הכלכליים והחברתיים "משעממים אותנו".

ממפלגת כולנו נמסר בתגובה כי "בניגוד לנטען, שר האוצר כחלון לא 'רוקן את הקופה הציבורית', אלא הגדיל את תקציב הבריאות בהיקף חסר תקדים של 17 מיליארד שקל עם תוספת היסטורית לסל התרופות; זאת, במקביל להקטנה דרמטית של החוב הלאומי, שיפור דירוג האשראי של ישראל והאבטלה הנמוכה ביותר מאז שבגין עלה לשלטון. השר כחלון הציג תוכניות מעשיות, ולא מנותקות, לקדנציה הבאה הכוללות בין השאר מעונות יום ב-1200 שקל בלבד".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אין להם רבע מושג בניהול בכלל ובניהול מדינה בכלל
יש הרבה אנשים שתוכנתו להאמין שרמטכל הוא אדם מוכשר. שורשי הטעות הם בהמון מזל, אומץ וחוסר ברירה שאפיין את הנצחונות של הגנרלים הראשונים, שלכאורה ניצחו את כל צבאות ערב במו ידם. המציאות קצת פחות זוהרת. מדינות ערב לא באמת היו מדינות, אלה יציר חלוקה קוליניאליסטית של שבטים למדינות שענינם בישראל דל. תוסיפו לזה עם שנלחם על חייו והרי לכם נס שרובו בחייל ה"פשוט". הגנרלים שלמדו רק לריב על הקרדיט, לא למדו להקשיב לדרגים הפחותים, לא למדו לשתף פעולה עם קולגות ולא למדו לבקר את ההנהגה ולכן ניסיונם לוקה ולא מתאים.
משה  |  24.03.19
לכל התגובות