אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזק בוחנת הנפקת מניות של 400-500 מיליון שקל צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

בזק בוחנת הנפקת מניות של 400-500 מיליון שקל

דו"חות בזק ל־2018 יראו מחיקה של כ־2 מיליארד שקל ויותירו אותה עם הון עצמי זניח, שעלול להעמיד את מחזיקי החוב על הרגליים האחוריות. בזק גם מוגבלת בהיקף הגיוס, כדי לא לדלל את החברה־האם בי־קום מתחת ל־25% המחויבים להיתר שליטה

24.03.2019, 07:06 | גולן חזני

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

במהלך דרמטי בוחנת בזק גיוס הון באמצעות הנפקת מניות בהיקף של 400–500 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי מהלך זה הוא האפשרות העיקרית שהחברה בוחנת, כדי להתמודד עם המכה הקשה שתספוג בדו"חותיה השנתיים, עם מחיקה של קרוב ל־2 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

הונה העצמי של בזק עמד בסוף הרבעון השלישי על 2.17 מיליארד שקל, כך שהדו"ח הקרוב צפוי למחוק כמעט את כל הונה העצמי. בזק הודיעה בשבוע שעבר כי תצטרך למחוק 1.5 מיליארד שקל בדו"חות הרבעון הרביעי (1.1 מיליארד שקל על השווי של yes, ו־390 מיליון שקל על פעולות אחרות שקשורות ל־yes). מחיקה נוספת, של 464 מיליון שקל, קשורה להפרשות שתבצע בזק על פרישה מוקדמת של עובדים והליכי התייעלות שעליהם הודיעה לפני חודשיים.

בזק פנתה לרשות ניירות ערך בבקשה כי יותר לה לאחד בדו"חות את פעילותן של קבוצת בזק, yes ובזק בינלאומי - אישור שהיה מפחית את המחיקה ב־yes והופך אותה לזניחה, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. הרשות דחתה את הבקשה, ומשמעות הסירוב היא מחיקות שעלולות להשאיר את בזק עם הון עצמי של 100–300 מיליון שקל בלבד.

לבזק יש חובות של 12 מיליארד שקל ברוטו - 6 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח וכ־6 מיליארד שקל למוסדיים בהלוואות פרטיות ולבנקים. מדובר בעיקר בחוב ארוך, אבל כפי שבחברת בי־קום, המחזיקה בשליטה (26.3%) בבזק, יש קובננטים מול המלווים המתנים הון עצמי מינימלי, הרי שלירידה משמעותית בהון העצמי של בזק עשויות להיות השלכות גם מול המלווים שלה עצמה. הערכות של המלווים לגבי סיכון כלשהו ביכולת הפירעון של בזק עלולות להביא לתגובת שרשרת בעייתית, וזו הסיבה לכך שבזק מעוניינת לצאת לגיוס הון, שעשוי אף להיות בסכום גבוה יותר.

עובדי בזק עובדי בזק עובדי בזק

בזק נסחרת בשווי של 7.5 מיליארד שקל בלבד אחרי שצנחה ב־60% בתוך שנתיים, וגיוס כזה ידלל את בעלי המניות שלה, שלא ישתתפו בהנפקת הזכויות. מבחינה זו, גיוס כזה הוא אירוע מורכב, שכן גם החברה־האם בי־קום זקוקה לגיוס, וקשה להאמין שתוכל להשתמש בקופתה, שבה 700 מיליון שקלים, להזרמת הון לבזק.

המחזיקים ממתינים להכרעה מחזיקי אינטרנט זהב ובי־קום ראש בראש המצב החדש בפירמידת בזק יוצר לחצים וחששות בקרב השחקנים, ובראשם מחזיקי האג"ח של אינטרנט זהב — החברה שבראש הפירמידה, שחייבת להם 730 מיליון שקל גולן חזני, תגובה אחתלכתבה המלאה

בי־קום זקוקה לגיוס כדי להגדיל את הונה העצמי ליותר מ־650 מיליון שקל, כפי שמחייבים אותה הקובננטים מצד נושיה מחזיקי האג"ח, שלהם היא חייבת 2.5 מיליארד שקל.

מורכבת לא פחות היא שאלת היתר השליטה. בי־קום מחויבת לאחזקה מינימלית של 25% במניות בזק, כדי לעמוד בדרישות היתר השליטה בחברה. אם לא תשתתף בהנפקת הזכויות, חלקה ידולל, כך שבזק מוגבלת במידה מסוימת בהיקף הגיוס שהיא יכולה לבצע. לבי־קום יש 1.3% מניות של בזק, שאותן היא יכולה למכור תמורת כ־100 מיליון שקל, שכן הן אינן כלולות במניות השליטה בחברה. סכום כזה יאפשר לה להשתתף בגיוס של 400 מיליון שקל (חלקה הוא כרבע ממניות בזק).  

בזק לא מתכוונת לחלק דיבידנדים בעקבות הדו"חות של 2018, שצפויים להתפרסם ביום חמישי הקרוב. בזק עלולה להיפגע עוד יותר בדו"חות השנתיים, אם תמחק נכס מס של 1.2 מיליארד שקל על ההפסדים מ־yes, שמותנה בביטול ההפרדה המבנית, וזה למעשה האתגר הבא של החברה.

תגיות