אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניות נתניהו בחברה של מיליקובסקי לא היו בנאמנות עיוורת בשנת 2010 צילום: אבי מועלם, Michael Falco

פרסום ראשון

מניות נתניהו בחברה של מיליקובסקי לא היו בנאמנות עיוורת בשנת 2010

בשנת 2009, לאחר שמונה לתפקיד רה"מ, נתנה ועדת ההיתרים לנתניהו היתר זמני להמשיך להחזיק בני"ע שרכש בחברת NMSD של בן דודו בשנת 2007. בשנת 2010 סירבה הוועדה לבקשה נוספת של נתניהו להמשיך להחזיק בני"ע שלא בנאמנות עיוורת. בנובמבר 2010 מכר נתניהו את המניות בחברה בתמורה ל-4.3 מיליון דולר. נתניהו: "הוועדה אישרה לי להחזיק במניות למרות תפקידי - הייתי משקיע פאסיבי"

23.03.2019, 20:41 | תומר גנון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא העביר בשנת 2010 לנאמנות עיוורת את מניותיו בחברת האחזקות NMDM של בני הדודים שלו, נתן ודן מילקובסקי, אשר פעלה בתחום תוספי הפלדה. כך עולה מהחלטת ועדת ההיתרים לשנת 2010, שבה סירבה לבקשת נתניהו להמשיך להחזיק את ניירות הערך שרכש ב-NMSD שלא באמצעות נאמנות עיוורת. תמצית החלטות הוועדה פורסמו בעבר בעקבות עתירת התנועה לחופש המידע, אולם ללא שמות המעורבים.

קראו עוד בכלכליסט

בשנת 2009 נתנה הוועדה לנתניהו היתר זמני שלא להעביר את המניות בחברה של המיליקובסקים לנאמנות עיוורת. נציין כי באוגוסט 2009, כך חשף בעבר העיתונאי רביב דרוקר, נתניהו נפגש עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ופעל לרכישת צוללת דולפין שישית לישראל. הצוללת, כמו שתי צוללות קודמות שסופקו מגרמניה לישראל, היא מתוצרת טיסנקרופ. בין עסקי תוספי הפלדה של מיליקובסקי וטיסנקרופ היו קשרי ספק-לקוח.

צוללת של טיסנקרופ, צילום: intercepts.defensenews צוללת של טיסנקרופ | צילום: intercepts.defensenews צוללת של טיסנקרופ, צילום: intercepts.defensenews

בחודש נובמבר 2010, כך אישר אתמול (ו') גם נתניהו בנאום שנשא, הוא מכר את המניות ב-NMSD. המכירה בוצעה במסגרת עסקת מיזוג שביצעה NMDM עם חברת האלקטרודות גראפטק שנסחרה בבורסה של ניו יורק. לא ידוע האם בעת המכירה המניות של נתניהו היו או לא היו בנאמנות עיוורת, אך ברור שלפחות בחלק מאותה שנה לא היה זה המצב.

בשבוע שעבר סירב נתניהו להשיב לפניית "כלכליסט" מי היה הנאמן הציבורי (הנאמן העיוור) שאליו העביר את מניותיו עם היבחרו לתפקיד ראש הממשלה במרץ 2009. נציין כי כללי ניגודי העניינים של שרים וסגני שרים (כללי ועדת אשר) מחייבים להעביר את המניות לנאמנות עיוורת בתוך 60 יום מרגע שמונו לתפקיד. כאמור, כעת מתברר שבשנת 2009 נתניהו קיבל היתר זמני לא להעביר את המניות לנאמנות עיוורת, אולם ב-2010 הוועדה סירבה לבקשה נוספת בנושא.

 

 

מימין: בנימין נתניהו ונתן מיליקובסקי, צילום: אבי מועלם, Michael Falco מימין: בנימין נתניהו ונתן מיליקובסקי | צילום: אבי מועלם, Michael Falco מימין: בנימין נתניהו ונתן מיליקובסקי, צילום: אבי מועלם, Michael Falco

רכש ב-600 אלף דולר, מכר ב-4.3 מיליון דולר

 

מהמידע שנחשף בסוף השבוע בחברת החדשות עולה כי בשנת 2007, בעת שנתניהו היה ראש האופוזיציה, הוא רכש תמורת כ-600 אלף דולר מניות בחברה משפחתית שבה החזיקו בני משפחת מיליקובסקי - NMSD.

לפי הדיווחים לרשות ני"ע האמריקאית (SEC), בנובמבר 2010, בסמוך לעסקה שבה נרכשו מניותיו של נתניהו, החזיקו בני משפחת מיליקובסקי באמצעות NMDM בשתי חברות בארה"ב הפועלות בתחום תוספי הפלדה - SeaDrift ו- C/G Electrodes.

ל-SeaDrift, שמיליקובסקי היה הנשיא שלה ומשפחתו החזיקה בה 81%, היה מפעל בטקסס שבו הופק גרפיט (פחם), חומר הדרוש לתעשיית האלקטרודות לריתוך פלדה, מתוצר נפט בשם פטקוק. C/G Electrodes הייתה מפעל לייצור אלקטרודות, שהמתחרה הגדולה שלה שנסחרה בבורסה של ניו יורק הייתה גראפטק.  

השאלות שנותרו פתוחות מיליקובסקי: "המצב בגראפטק עולה לנו 15 מיליון ד' בשנה" בן דודו של נתניהו כתב ב־2014 לבעלי המניות של החברה המשפחתית על הקשיים. אבל השאלות הגדולות נשארו תומר גנון ורן אברמסון, 2 תגובותלכתבה המלאה

המיליקובסקים מיזגו את העסקים שלהם לתוך חברת האלקטרודות גראפטק בנובמבר 2010, ומכרו את אחזקותיהם בתמורה לכ-700 מיליון דולר. על פי הדיווח לרשות ני"ע האמריקאית בשביל להשלים את המיזוג, שבמסגרתו הם קיבלו כ-250 מיליון דולר במזומן, 200 מיליון דולר באג"ח ועוד 24 מיליון מניות שהיו שוות ל-11.3% מגראפטק, הם היו צריכים לאסוף את המניות של כל בני המשפחה בחברות השונות שבבעלותם. גם של בן הדוד, בנימין נתניהו.

כפי שפורסם בערוץ 13, לפי הדיווח למבקר המדינה בנובמבר 2010 נתניהו מכר את המניות שהחזיק במעלה שרשור החברות המשפחתי, כאמור בחברת NMSD של המיליקובסקים, תמורת 4.3 מיליון דולר. נתניהו הרוויח תיאורטית, ככל שלא הזרים עוד כספים במהלך השנים, פי 7 על ההשקעה.

נתניהו: הכל דווח לרשויות ואושר כדין

 

מטעמו של נתניהו נמסר: "ב-31.3.2009 ערב כניסת ראש הממשלה לתפקיד פנו עו"ד של ראש הממשלה לוועדת ההיתרים. בתאריך 18.8.2009 הוועדה נענתה לפנייתו של ראש הממשלה ואישרה את הדברים הבאים: ראש הממשלה יכול להחזיק במניות למרות כניסתו לתפקיד; הסיבה לכך היא שהוא לא שותף עסקי בחברה אלא משקיע פאסיבי: יש לו אחוז מזערי בחברה ואין לו חלק בניהולה; הוועדה אישרה לראש הממשלה לקבל הלוואה מבן דודו לצורך תשלום המס בישראל על הדיבידנד; ההלוואה הוחזרה במלואה שנה לאחר מכן; בדו"ח השנתי שהגיש ראש הממשלה למס הכנסה בשנת 2010 הוא דיווח על מכירת המניות ושילם את מלוא המס כחוק; בהצהרת ההון לסוף שנת 2010 דיווח על המכירה במלואה".

"הכל דווח לרשויות ואושר על ידן. ראש הממשלה שילם את כל המסים כחוק. ב-2007 כשראש הממשלה רכש את המניות, הוא קנה אותן עם אחרים במחיר השוק ללא כל הנחה. רכישת המניות דווחה במלואה לרשות המסים".

לעניין המו"מ לגבי הצוללת ה-6 נמסר: "רה"מ לא הרוויח דבר מרכישת הצוללות. רה"מ הרוויח את הכסף מהשקעה בחברה עם טכנולוגיה ייחודית, שרחוקה מרחק מזרח ממערב מייצור צוללות. הוא מכר את מניותיו בחברה שנה וחצי לפני חתימת החוזה על רכש צוללת ישראלית ושנים לפני שמצרים רכשה צוללות. בכירים בפרקליטות מאשרים בתדרוכי רקע שאין שום קשר בין הצוללות לבין מכירת המניות של חברה זו".

תגיות