אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שפיר נערכת להגשת הצעה על אפריקה מגורים - סיכוי גבוה לעסקה צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

שפיר נערכת להגשת הצעה על אפריקה מגורים - סיכוי גבוה לעסקה

שפיר הנדסה מעוניינת בעיקר ברכישת אפריקה מגורים, עסקה שתקפיץ אותה אל צמרת חברות הבנייה למגורים בישראל. בעלי האג"ח, שלא התלהבו מהצעות הרכישה שקיבלו מסיידוף ושמיר, הבהירו לשפיר כי לא יסכימו לפחות מ־700 מיליון שקל

25.03.2019, 08:24 | גולן חזני

לאחר שמחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל לא התלהבו עד כה מהצעות הרכישה לנכסים מקבוצת אפריקה ישראל שנותרו בידיהם, ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת שפיר הנדסה מסתמנת כעת כפייבוריטית לרכישת דניה סיבוס ואפריקה מגורים. ל"כלכליסט" נודע כי אף ששפיר שבשליטת האחים שפירא טרם הגישה אמנם הצעה רשמית לרכישת החברות־הבנות של אפריקה ישראל, מנהליה מקיימים שיחות אינטנסיביות עם נציגות האג"ח של הקבוצה ועם אנשי אפריקה מגורים ודניה סיבוס עצמן, כך ששפיר צפויה להגיש הצעה רשמית בעתיד הקרוב.

קראו עוד בכלכליסט

שפיר מעוניינת בעיקר ברכישתה של אפריקה מגורים, עסקהה שתקפיץ אותה אל צמרת חברות הבנייה למגורים בישראל, ותעמיד אותה בשורה אחת מול שיכון ובינוי המתחרה. אפריקה מגורים מוחזקת (74.5%) בידי דניה סיבוס הנמצאת בבעלותה המלאה של אפריקה ישראל. לבד מדניה סיבוס ואפריקה מגורים החברה־האם מחזיקה גם קרקעות בישראל בהיקף כ־70 מיליון שקל, אחזקות בחברת המפעיל של כביש 6 וקופת מזומנים של כ־170 מיליון שקל.

מימין הראל וישראל שפירא , צילום: נמרוד גליקמן מימין הראל וישראל שפירא | צילום: נמרוד גליקמן מימין הראל וישראל שפירא , צילום: נמרוד גליקמן

נציגות המחזיקים קיבלה עד כה שתי הצעות לרכישת אפריקה ישראל כולה, האחת של 850 מיליון שקל מידי שיכון ובינוי של נתי סיידוף ומאיר שמיר, ו־830 מיליון שקל מידי חברת לפידות שבשליטת יעקב לוקסנבורג. הנציגות לא מעוניינת לקבל את שתי ההצעות האלה בטענה שמדובר בהצעות נמוכות מדי, והם הבהירו לשפיר כי כל הצעה של פחות מ־700 מיליון שקל עבור דניה סיבוס ואפריקה מגורים היא בעלת סיכוי קלוש. במקרה כזה, הבהירו המחזיקים, הם מעדיפים להשאיר את הנכסים אצלם. מדובר כמובן במחיר עבור דניה סיבוס ואפריקה מגורים ללא הנכסים האחרים, כשהצעה של מאיר שמיר מדובר ב־520 מיליון שקל עבור נכסים אילו.

אם שפיר אכן תתקדם במגעים לרכישת דניה סיבוס ואפריקה מגורים יעמוד בפניה אתגר משמעותי בדמות קבלת אישור למהלך מאת הרשות להגבלים עסקיים. לשפיר הנדסה ולדניה סיבוס יש פעילויות זהות בתחום התשתיות, אבל דניה פעילה גם בתחומים נוספים כמו קבלנות בנייה למגורים ומשרדים; מחיר למשתכן; פעילות ביסוס באמצעות גיאו דניה שבונה את קיר המגן בעוטף עזה; דניה סיבוס גם שימשה קבלן בנייה עבור שפיר בפרויקט כביש 6, ופעילויות בנייה אלה מהוות יותר מ־50% מההכנסות של דניה.

את המו"מ מטעם שפיר מול מחזיקי האג"ח מנהל הראל שפירא, מנכ"ל החברה ואחד מארבעת האחים. אנשי שפיר כבר קיימו בדיקות ראשונות מול רשות הגבלים עסקיים ובשיחות עם הנציגות הם אמרו כי להערכתם הרשות לא תפריע למהלך ותעניק להם אישור לעסקה, גם אם במגבלות מסויימות, ולכן הם מעוניינים מאד לבצע אותה. אפריקה מגורים זכתה לביקוש גם מצד חברות נדל"ן כמו פרשקובסקי, ישראל קנדה ואאורה אבל קיים קושי לבצע עסקה לרכישתה ללא דניה סיבוס, כך שהנציגות מעדיפה למכור את שתי החברות יחד. עסקה כזו מחייבת לקבל גם את אישורו של בנק דיסקונט שהעניק לדניה סיבוס הלוואה של 240 מיליון שקל, ומחזיק בשעבוד על כל מניות אפריקה מגורים, והרוכש יצטרך לפרוע הלוואה זו.

תחום קבלנות בנייה ותשתיות של דניה מאופיין בתנודתיות גבוהה ברווחיות וחשיפה להפסדים גדולים. בנוסף, נגד דניה קיימות כמה תביעות משפטיות שהחשיפה אליהן עלולה להגיע לעשרות ואף למאות מיליוני שקלים. נגד מנכ"ל החברה רונן גינזבורג קיים חשד לכאורה כי היה אחד ממשלמי השוחד לח"כ דוד ביטן. גינזבורג נחשב לכל יכול בדניה ונראה כי קשה יהיה לבצע עיסקה בלעדיו. ככל הידוע, שפיר מבקשת להשאיר את דניה סיבוס כחברה אחות לפעילות התשתיות שלה, ולא למזג ביניהן.

אם שפיר שנותרה התקווה האחרונה של המחזיקים לא תגיש הצעה שתספק את הנציגות, הם יפנו לאלטרנטיבה של רישום מניות דניה סיבוס למסחר וחלוקתן למחזיקי האג"ח. אפריקה ישראל היא בעלת חוב של 3.3 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה שקיבלו את השליטה בה מידי לב לבייב במסגרת הסדר חוב. המחזיקים מכרו לאחרונה את הנכס העיקרי שלהם – 56% ממניות אפריקה נכסים – תמורת 1.5 מיליארד שקל – כך שהסכום שעומד בין המחזיקים לבין החזר מלא על החוב כלפיהם עומד על 1.8 מיליארד שקל.

תגיות