אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשהרווחים יורדים, ניתזים שבבים: טאואר מאבדת את ההולכה צילום: זהר שחר

שורת הרווח

כשהרווחים יורדים, ניתזים שבבים: טאואר מאבדת את ההולכה

אחרי השיא של 2017, התוצאות של יצרנית השבבים נחתכו ב־2018; ההכנסות ירדו ביותר מ־25% והרווח הנקי צנח ב־36%; שחיקת הרווחיות נובעת מכך שהמתחרות שלה למדו לייצר מוצרים דומים במחיר נמוך יותר; גם העתיד לא נראה ורוד, וטאואר חייבת להמציא את עצמה מחדש

26.03.2019, 07:45 | אורי טל טנא

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

אף שטאואר הצליחה לשבור את שיאי ההכנסות והרווח ב־2017, הכתובת של החולשה הצפויה לה בהמשך היתה על הקיר כבר באמצע אותה השנה. בעוד הכנסות חברת השבבים ב־2017 עלו ב־137 מיליון דולר לעומת 2016.

קראו עוד בכלכליסט

הרווח הנקי באותה שנה, בנטרול השפעת אירועים חד־פעמיים, עלה ב־58 מיליון דולר בלבד. את 2018 טאואר סיימה עם תוצאות חלשות בהרבה. ההכנסות ירדו ל־1.304 מיליארד דולר לעומת 1.387 מיליארד דולר ב־2017, והרווח הנקי, בנטרול השפעות חד־פעמיות, ירד גם הוא מ־213 מיליון דולר ל־136 מיליון דולר. ירידה של 83 מיליון דולר בהכנסות הובילה לירידה של 77 מיליון דולר ברווח הנקי. כלומר, 80% מהירידה בהכנסות התבטאה בירידה ברווח הנקי. שיעור זה גבוה בהרבה מהיחס הרגיל אצל טאואר והוא מהווה סימן להרעה בתנאי השוק שבהם היא מתמודדת. וכך, בעוד ב־2016 שיעור הרווח הנקי מההכנסות עמד על 12.4%, הרי שב־2018, שבה ההכנסות היו גבוהות יותר, אותו יחס כבר ירד ל־10.4%. נתון זה מרמז על כך שהיתרון התחרותי של טאואר ב־2018 על מרבית החברות המתחרות שלה הצטמצם יחסית ל־2016 ובעקבות כך שיעור הרווחיות שלה ירד.

מגמת שחיקת מחירי השבבים גוברת

טאואר מייצרת שבבים בתחום האנלוגי. לחברה שני מפעלי ייצור במגדל העמק ושניים בארה"ב, אחד בקליפורניה ואחד בסן אנטוניו, (מפעל שנרכש מחברת Maxim בפברואר 2016). בנוסף, טאואר שותפה (51%) במיזם עם חברת פנסוניק, הכולל שלושה מפעלים ביפן. היתרון התחרותי של טאואר מתבטא ביכולתה לבצע התאמות של השבבים לצרכים מיוחדים של הלקוחות. מנגד, הסיכון הגדול עבור טאואר הוא הפיכת אותם שבבים ל"קומודיטי" — סחורה שניתן לייצר במפעלים רבים, ואז התחרות על הייצור הופכת לתחרות מחירים, שבה אין לטאואר יתרון. ברגע שהשבב של טאואר כבר בשוק, מתחרות לומדות כיצד לייצר שבב עם תכונות דומות בעלות נמוכה יותר.

התוצאות של טאואר תלויות ביחס שבין החוזים החדשים שהיא משיגה ובין שחיקת המחיר של שבבים שכבר הפכו להיות קומודיטי. להערכתנו, החל מאמצע 2017 יש מגמה שלילית שבה ההשפעה של שחיקת המחירים גוברת, וכך, אף ש־2017 היתה שנת שיא של טאואר, כבר במחצית השנייה של אותה שנה הופיעו הסימנים לחולשה שהחברה מציגה כעת.

כמה גורמים נוספים השפיעו על הירידה בשיעור הרווחיות של טאואר בשנתיים האחרונות, מחיר חומר הגלם העיקרי שלה עלה במהלך 2017. עליית המחיר אמנם נבלמה ב־2018, אך גורם זה משפיע לשלילה גם עליה. בנוסף, במסגרת ההסכם עם Maxim חלה ירידה בהיקף ההזמנות שביצעה חברה זו מטאואר, ובמחיר ליחידה ש־Maxim משלמת. גם למחזור העסקים השלילי בתעשיית הסלולר היתה השפעה שלילית על טאואר. כחברה שמייצרת שבבים, טאואר תלויה מאוד במחזורי העסקים של לקוחותיה. מכירות השבבים לתחום ה־RF (Radio Frequency) ירדו מ־400 מיליון דולר ב־2017 ל־356 מיליון דולר ב־2018. ירידה זו נבעה, בין היתר, מחולשה של יצרניות מכשירי הסמארטפון ושל יצרניות הרשת שמשרתת אותן, והתבטאה הן בירידה כמותית במכירות והן בירידת מחירים. מנגד, המכירות ללקוחות מתחום בקרת הכוח עלו מ־420 מיליון דולר ב־2017 ל־438 מיליון דולר ב־2018, והמכירות ללקוחות מתחום שבבי ההדמיה עלו מ־210 מיליון דולר ב־2017 ל־230 מיליון דולר ב־2018. ירידה חדה חלה במכירות של טאואר ללקוחות שלא סווגו לשלושת תחומי פעילות אלו.

המפעל הוותיק של טאואר במגדל העמק, Fab1, עובד בכושר ייצור גבוה של יותר מ־90%, ואילו במפעל החדש יותר במגדל העמק, Fab2, ירד כושר הייצור ל־76% ברבעון הרביעי של 2018, אך ירידה זו מיוחסת להגדלת כושר הייצור במפעל. כושר הייצור במפעל בקליפורניה עלה ל־90%, בעיקר בעקבות עליית היקף ייצור שבבי סיליקון גרמניום, אולם המפעלים שאותם רכשה טאואר לאחרונה עובדים בכושר ייצור נמוך, כאשר במפעל בסן אנטוניו הוא עומד על 55% בלבד. מפעל זה מתבסס על ביקושים שחברת Maxim התחייבה לספק במשך 15 שנים מאז הרכישה (עד 2031), כאשר ההתחייבות תפחת בהדרגה עם הזמן. בשלב זה, שלוש שנים לאחר הרכישה, טאואר עדיין לא הצליחה להגיע לכושר ייצור גבוה במפעל. הצמיחה העתידית של טאואר תלויה בין היתר ביכולת שלה ליצור ביקושים לתוצרת של המפעל בסן אנטוניו שיקזזו את ההשפעה של הירידה ההדרגתית הן בכמות והן במחיר של הביקוש המובטח למפעל זה מ־Maxim.

המפעלים החדשים פועלים בחצי תפוקה

המצב מורכב, מבחינתה של טאואר, גם בשלושת המפעלים של המיזם המשותף עם פנסוניק, שעובדים בכושר ייצור של 50% בלבד. טאואר מדווחת על עלייה של 12% בכושר הייצור של המפעל לייצור שבבים בקוטר 300 מ"מ באזור Uozu ביפן. המשמעות היא ירידה בתפוסה של שני המפעלים לייצור שבבים בקוטר 200 מילימטר (טאואר לא מפרטת את שיעור כושר הייצור בכל מפעל בנפרד). המיזם המשותף תלוי בהזמנות של פנסוניק מהמיזם שעמדו על 430 מיליון דולר ב־2018.

מנכ"ל טאואר ראסל אלוונגר, צילום: ערן יופי כהן מנכ"ל טאואר ראסל אלוונגר | צילום: ערן יופי כהן מנכ"ל טאואר ראסל אלוונגר, צילום: ערן יופי כהן

פנסוניק וטאואר צפויות לחתום על הארכת המיזם המשותף בשלוש שנים, כאשר התחייבויות הרכישה הכמותית של פנסוניק יישארו זהות, אך המחיר יהיה נמוך יותר. עדכון ההסכם יכנס לתוקף בתחילת אפריל וצפוי להוביל לירידה במכירות לפנסוניק ולירידה זהה ברווח התפעולי של טאואר. טאואר מקווה לנטרל השפעה זו באמצעות צעדי התייעלות שכבר החלו במפעלים אלו ובאמצעות עלייה צפויה במכירות. המיזם המשותף עם פנסוניק תרם מאוד להכנסות של טאואר, אך התרומה שלו לרווח הנקי, ככל הנראה, נמוכה. כל עוד המיזם המשותף לא מגיע למכירות מהותיות לצדדים שלישיים, הוא תלוי ברצון של פנסוניק להאריך את ההסכם, והעובדה שהמיזם תלוי בהזמנות שלה מעניקה לפנסוניק כוח מיקוח שיכול לצמצם את הרווח של לטאואר מהמיזם. לא נתפלא אם בנקודת הפתיחה הבאה הצפויה להסכם, באפריל 2022, יהיה בו שינוי נוסף לטובת פנסוניק על חשבון טאואר.

הסתרת הנתונים של הפרויקט בסין

טאואר משתתפת בפרויקט Nanjing בסין להקמת מפעל עם יכולות ייצור של 40 אלף פרוסות סיליקון בחודש. לאחר השלמת ההקמה לטאואר תהיה הזכות ללנצל לטובתה את כושר הייצור של המפעל עד למחציתו. בפרויקט חלו עיכובים, ולאחרונה מרבית הבעלות עליו עברה לידי הממשלה הסינית. טאואר נמצאת בדיונים עם הממשל הסיני על קידום הפרויקט. באוגוסט 2017 טאואר קיבלה 18 מיליון דולר על הייעוץ והשירותים שנתנה לפרויקט באותה שנה. טאואר לא מפרטת את דרך ההכרה בהכנסה זו; סביר להניח שהחברה פרסה את אותה הכנסה על פני כמה רבעונים, אך אין לכך כל פירוט בדו"חות החברה (כולל בדו"חות המלאים). סכום זה לא מהותי מבחינת ההכנסות של החברה (1.3% מההכנסה באותה שנה), אך כיוון ששיעור הרווחיות של פעילות זו גבוה ביותר (להערכתנו, מדובר ביותר מ־5% מהרווח התפעולי באותה שנה) ,לדעתנו היה ראוי שטאואר תבהיר על פני אילו רבעונים היא פרסה הכנסה זו. ב־2018 טאואר לא קיבלה כסף בגין פרויקט זה, אך בפברואר 2019 היא קיבלה 9 מיליון דולר נוספים מהפרויקט כתמורה לשירותים שספקה במהלך 2018. אנחנו מקווים שעם פרסום דו"ח הרבעון הראשון של 2019 טאואר תספק מידע רב יותר לגבי הדרך שבה תירשם הכנסה זו במהלך השנה.

התחזית של טאואר להכנסות ברבעון הראשון של 2019 עומדת על 310 מיליון דולר, עם טווח חריגה של עד 5%. תחזית זו נמוכה ב־3 מיליון דולר מההכנסות בתקופה המקבילה. לדעתנו, בגלל שינוי תנאי ההסכם עם פנסוניק תיתכן ירידה ברווח התפעולי של טאואר ברבעון השני יחסית לרבעון הראשון, בניגוד לעונתיות הרגילה של טאואר שבה הרווחיות גדלה ככל שהשנה מתקדמת (הרבעון רביעי הוא החזק ביותר עונתית, ולהפך). ברבעון השלישי והרביעי השנה סביר שתהיה צמיחה ברווח של טאואר יחסית לרבעון השני בזכות העונתיות הרגילה של הפעילות ובזכות הצמיחה צפויה במכירות שבבי סיליקון גרמניום.

קטרי הצמיחה של טאואר הם ייצור שבבי הסיליקון גרמניום, והצמיחה הצפויה בייצור במפעל המייצר שבבים בקוטר של 300 מ"מ ביפן. מכירות שבבי סיליקון גרמניום ב־2018 עמדו על 160 מיליון דולר, מתוכם 50 מיליון דולר ברבעון הרביעי. טאואר הזמינה מכונות ב־20 מיליון דולר להגדלת כושר הייצור בטכנולוגיה זו, כדי שיגדל ל־70 מיליון דולר החל מהרבעון הרביעי של 2019, למקרה שיהיו לה ביקושים בהיקפים שכאלה. בתחום צומח זה לטאואר יש יתרון על פני המתחרות, ולכן מושג בו שיעור רווח תפעולי גבוה יחסית.

לטאואר עודף נכסים פיננסיים של 374 מיליון דולר על פני התחייבויות פיננסיות. קופת המזומנים הגדולה שהחברה צברה בשנתיים האחרונות נותנת לה גמישות תפעולית רבה. גם הפעילות השוטפת שלה רווחית, אך סימני החולשה של ירידה בשיעורי הרווחיות עדיין קיימים. טאואר צמחה במהירות עד 2017 בזכות חוזים חדשים שייצרו רווח תפעולי גבוה יחסית, וכללו חדשנות רבה שלה ביכולת לשירות צורכי הלקוחות. כפי הנראה, בשנתיים האחרונות, השפעת השחיקה במכירות שנבעו מאותם חוזים בעקבות התחרות גברה על השפעתם של חוזים חדשים. השפעה זו, ומחזור העסקים השלילי בתחום מכשירי ותשתית הסלולר הובילו לירידה החדה בתוצאות של 2018 יחסית ל־2017, כך שלא נופתע אם הרווח של טאואר ב־2019 יהיה נמוך יותר מזה שהושג בתקופה המקבילה. טאואר של 2019 היא חברה רווחית ובידיה קופת מזומנים גדולה, אך כעת ניצב בפני המנכ"ל ראסל אלוונגר אתגר גדול והוא חייב להמציא את טאואר מחדש ולחפש מוצרים שיובילו אותה לצמיחה מחודשת.

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות